Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optika Fénytan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optika Fénytan."— Előadás másolata:

1 Optika Fénytan

2

3 Elektromágneses sugárzások
Gamma-sugárzás Röntgen-sugárzás Ultraibolya-sugárzás Látható fény Infravörös Mikrohullámok Rádióhullámok

4 A fény és rokonai frekvencia nem ionizáló sugárzás ionizáló sugárzás
mobil telefon infravörös gamma sugárzás látható rádióhullám ultraibolya röntgen mikrohullám frekvencia nem ionizáló sugárzás ionizáló sugárzás

5 Látható fény

6

7 Sötét helyiségbe szűk nyíláson fényt vetítünk be, oldalról kéveszerű fényjelenséget látunk. Ez a fénynyaláb. A nyílást egyre szűkítve, a határeset a geometriai vonallal ábrázolható fénysugár .

8 A fénysugár a fény útját jelöli, a fénynyaláb együtt haladó fénysugarak összessége.

9 Fényforrások Valódi, vagy elsődleges fényforrásnak nevezzük az önállóan világító testeket, pl. a Nap, izzólámpa, lézerdióda, működő tűzhányó, zseblámpa, izzó parázs, gyertyaláng Az olyan testeket, amelyek csak a rájuk eső fény hatására láthatók, és ezáltal szerepelhetnek fényforrásként, a másodlagos fényforrások pl. Hold, bolygók, vetítővászon, fal, ...stb.

10 Élő fényforrások (kiegészítő anyag)

11 Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok.

12 A biolumineszcencia az élő szervezet által történő fénykibocsátás, amelynek során a biokémiai energia közvetlenül, hő fejlődése nélkül, fényenergiává alakul át.

13 A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár

14 Világító polip és medúza

15 Mélytengeri világító halak
neonhal

16 A fény biológiai, kémiai hatásai
Fény hatására: A fényérzékeny lemez megfeketedik. A bőrünk lebarnul. A talaj és vele együtt a környezet felmelegszik. A fényképek megsárgulnak. A fénynek energiája van, mert a testek állapotát képes megváltoztatni. Kölcsönhatásra képes.

17 Akkor látunk egy testet, ha róla fény jut a szemünkbe.
Látás Akkor látunk egy testet, ha róla fény jut a szemünkbe. A fényforrásokból közvetlen fénysugarak A megvilágított tárgyakról pedig visszavert fénysugarak érkeznek a szemünkbe.

18 Átlátszó és átlátszatlan anyagok
Átlátszó anyagok: átengedik a fénysugarakat Pl: üveg, plexi, víz Átlátszatlan anyagok: nem engedik át a fénysugarakat Pl: tégla, vas,

19 A fény terjedése A fény egyenes vonalban terjed.
Következménye az árnyék. félárnyék árnyék

20 A fény állandó sebességgel terjed!
A fény terjedése 2. A fény állandó sebességgel terjed! A fény terjedési sebessége vákuumban c v = km/s Ez a fénysebesség. Egyetlen test, hatás sem terjed ennél gyorsabban. Különféle anyagokban más-más a fény terjedési sebessége, ezért az anyagok különböző optikai sűrűségűek.

21 A fény terjedése A fény egyenes vonalban terjed.
A fénysugarak útja megfordítható.

22 Feladatok 1. Mennyi idő alatt ér ide a fény a Napról? s = km c = km/s t = ? (v = s/t; t = s/v) t = s/c = / = 500 s A Napról a fény 8 perc 20 másodperc alatt ér a Földre.

23 2. Feladat Lehet-e az ablaküvegen átjövő napfénytől barnulni?
Nem, az ablaküveg nem engedi át az UV sugarakat.

24 3. feladat s = 300 000(km/s) · 365·24·60·60(s) =
Milyen hosszú egy fényév km-ben megadva? t = 1 év c = km/s s = ? s = (km/s) · 365·24·60·60(s) = = · = = · 10^6 km (kb. 9,5 billiárd km)

25 4. Feladat (Házi feladat)
Bay Zoltán magyar fizikus kutatócsoportjának a világon elsők között sikerült 1946-ban a Holdra küldött és onnan visszaverődött radarjelet felfogni. Mennyi idő múlva érkezik meg a km távolságú Holdról az elektromágneses „visszhang” ?


Letölteni ppt "Optika Fénytan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések