Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balesetvédelmi oktatás. MIKROBIOLÓGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 1) Minden mikrobiológiai preparátumot és tenyészetet potenciális fertőzési forrásnak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balesetvédelmi oktatás. MIKROBIOLÓGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 1) Minden mikrobiológiai preparátumot és tenyészetet potenciális fertőzési forrásnak."— Előadás másolata:

1 Balesetvédelmi oktatás

2 MIKROBIOLÓGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 1) Minden mikrobiológiai preparátumot és tenyészetet potenciális fertőzési forrásnak kell tekinteni! 2) Patogén laboratóriumban enni, inni, élelmiszert tárolni, laboratóriumi edényzetet e célra használni, valamint dohányozni tilos. 3) A mikrobiológiai munka során ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint ne fertőződhessen a felszerelés, a bútorzat, testünk bármely része vagy a légtér. Ezért: –A fertőző munkafolyamat alatt védőöltözet viselése kötelező. –A mikrobatenyészetek csak megfelelően lezárt edényzetben tárolhatók. –Mikroorganizmusokat tartalmazó tápközegeket a lefolyóba önteni szigorúan tilos! –A munka befejezése után a munkafelület fertőtlenítése és fertőtlenítőszeres kézmosás kötelező. –Ha a vizsgálati anyag, baktériumtenyészet elcseppen, kifolyik, vagy a beoltott táptalajt ill. fertőzött anyagot tartalmazó üvegnemű eltörik, a laboratórium padlójára, ill. tárgyaira jutott anyagot és a szétszóródás helyét, környezetét Neomagnol-oldattal leöntve (vagy abba beáztatva) kell fertőtleníteni. Takarítani csak 1 órás fertőtlenítés után szabad. 4) A tenyészeteket tartalmazó edények és eszközök csak sterilezés után mosogathatók el.

3 MIKROBIOLOGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 5) Kaccsal végzett átoltásokat megelőzően a kacson maradt fertőző anyagot először a Bunsen-égő lángjának alsó részében meg kell szárítani a mikroorganizmusok szétfreccsenésének megelőzése érdekében, majd fel kell izzítani.

4 MIKROBIOLOGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 6) Folyékony táptalajból üvegbottal történő szélesztéskor a baktériumokat tartalmazó cseppek szétszóródása miatt fokozott figyelemmel kell eljárni. 7) Élő kórokozót vagy toxint tartalmazó vizsgálati anyagokat kizárólag ballonnal ellátott vattaszűrős pipettával vagy automata pipettával szabad felszívni; a pipettát használat után fertőtlenítő oldatba kell meríteni. 8) Élő tenyészetek keverő géppel történő homogenizálásától óvakodni kell. Ha ez mégis szükséges, csak dugóval vagy jól záró kupakkal ellátott üvegedényben szabad a keverést elvégezni.

5 MIKROBIOLOGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 9) Bármely sérülést, fertőződést az oktatónak azonnal jelenteni kell! Ha fertőző anyag sértetlen bőrre került, azt a ruházat eltávolítása után 0,2 %-os Neomagnol-oldattal vagy ezzel átitatott vattával le kell mosni, majd vízcsap alatt szappannal alaposan meg kell mosakodni. Ha a fertőző anyag a szembe jutott, mindkét szemet vízcsap alatt langyos vízzel vagy steril élettani konyhasó-oldattal - a dörzsölést kerülve - ki kell mosni. Baktérium szuszpenziók szájba szívása vagy lenyelése esetén a szájat először vízzel alaposan ki kell öblíteni, majd 0,02-0,05 %-os KMnO 4 -oldattal 1-2 percig öblögetni. Vizet vagy folyadékot a gyomornedv hígulása miatt itatni nem szabad. Felszíni sérüléseket jódtinktúrával kell ecsetelni.

6 A biztonságos labor A laboratóriumi munka alapelvei Biztonsági szabályok alkotása: 1 perc. Biztonsági szabályok bevezetése: 1 hónap. Biztonságos munkavégzés: 1 élet. De, 1 másodperc alatt az egész élet romba dőlhet.

7 A mikrobiológiai laboratórium felépítése, berendezései (GLP)

8 A mikrobiológiai laboratórium felépítése Mikrobiológiai laboratórium „légzsilip” előtérrel Járulékos helyiségek:  előkészítő,  mérlegszoba, (táptalaj készítő és tároló )  mosogató,  sterilező. A szűkebben értelmezett mikrobiológiai munka céljára szolgáló steril övezetet el kell különíteni a már elszaporodott mikroorganizmusokat tartalmazó edények és eszközök kezelését szolgáló helyiségektől.

9 Mikrobiológiai vizsgálatokkal foglalkozó laboratóriumokban zajló főbb munkafolyamatok Táptalaj főzés (és sterilezés) Mintaelőkészítés Leoltás Inkubálás Kiértékelés Identifikálás Sterilezés Mosogatás Eszközök sterilezése Törzsfenntartás

10 A táptalajkészítés és -tárolás berendezései Hőmérsékletkompenzációs pH mérő Automata adagoló Hűtőszekrény Mérlegek Desztilláló berendezés vagy ioncserélő gyantát tartalmazó patron Főzőlap, vagy vízfürdő

11 Mintaelőkészítés berendezései Homogenizáló berendezés: –régebben un. forgókéses homogenizáló berendezés –ma már (főleg az élelmiszer-mikrobiológiában) a Stomacher-készülék alkalmazása az általános Rázókeverő Fagyasztó

12 Mintaelőkészítés folyamata CÉL: összetétele ne változzon meg minta megfelelő hűtése (4 °C) közvetlenül a mintavételtől egészen a vizsgálatig. mintavétel és a vizsgálat ideje között nem telhet el több, mint 24 óra reprezentatív minta legalább 200 g ill. ml A szilárd halmazállapotú minta: –fel kell aprítani és összekeverni. –az előkészített mintából 10  0,1 g-ot a vizsgálathoz steril Stomacher- tasakba kell mérni, –9-szeres mennyiségű hígítóoldattal kiegészíteni (A hígítófolyadék hőmérséklete 10-20°C) –hogenizálni. A folyékony minta –a vizsgálati minta kivétele előtt alaposan át kell keverni, majd rövid ideig állni hagyni, hogy a légbuborékok felszállhassanak. –Ezt követően a minta, steril pipettával kimért 10 ± 0,1 ml mennyiségéből el kell készíteni a törzsoldatot (kiindulási hígítás) a szilárd mintáknál leírtakkal azonos módon. Az elkészített törzsoldat képezi a további vizsgálathoz az alapot.

13 A steril munkavégzés berendezései (biológiai biztonsági szekrények) Cél: mikrobamentes környezet biztosítása. A laborban keletkező kis légörvények kivédésére I.- II.- III.-kategóriájú biológiai biztonsági szekrényeket alkalmazunk. I.- kategóriájú biológiai biztonsági szekrény

14 II.- kategóriájú biológiai biztonsági szekrény Lamináris box: A levegő szűrése révén mikrobamentes légteret biztosít a berendezés munkaterében. Elnevezését a lamináris (turbulenciamentes) légáramlás megvalósítása alapján nyerte. Előnye, hogy kis helyigényű, munkatere lehetővé teszi a steril munkát. HEPA (High efficiency particulate air) szűrő

15 II. - kategóriájú biológiai biztonsági szekrény A légáramlás iránya szerint megkülönböztetünk függőleges (vertikális) és vízszintes (horizontális) légáramlású lamináris boxokat.

16 III. - kategóriájú biológiai biztonsági szekrény Hermetikusan zárt belső tér A munkálatok a belső térben rögzített, karhosszúságú gumikesztyűk segítségével folynak. Alkalmas nagyon veszélyes fertőző anyagok kezelésére Anyagok bevitele, csak légzáró zsilipen keresztül lehetséges Az anyagok eltávolítása autoklávon vagy folyékony fertőtlenítőszerrel töltött merítő tankon át történik.

17 Az inkubálás berendezései Termosztátok: a mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló, kívánt hőmérsékletre beállítható szekrények. Vízfürdő Rázógépek: Főleg aerob mikroorganizmusok tenyésztésénél használják. Vízfürdős változatban, vagy légtermosztáttal egybeépítetten elterjedten alkalmazzák mikroorganizmusok laboratóriumi léptékű szaporítására.

18 Automata telepszámláló 80%-al csökken a leolvasásra fordított idő 600 lemezt olvas le óránként

19 A sterilezés Sterilezés módszereSterilezés eszköze Túlnyomásos, telített vízgőzzelautokláv Hőhatás Forró levegővelhőlégsterilizáló Etilénoxid gázzalgázsterilizátor Formaldehides gázzalgázsterilizátor Kémiai Antimikrobiális anyagok oldatábanhidegsterilizátor Hidrogénperoxid plazmábanPlazmasterilizátor (hőre, nedvességre érzékeny anyagok, eszközök, műszerek csíramentesítsére alkamlmas) Mechanikus módszerrelmikrobamentesítő szűrő UV-fénnyelUV lámpa Radioaktív sugárzássalgenerátorok, gyorsítók

20 A sterilezés nedves levegővel I. Autoklávok (sterilezés gőzzel, nyomás alatt) –táptalajok és szennyes (kontaminált) edények gőzzel való sterilezésére szolgáló eszközök –A táptalajok sterilezésénél figyelembe veszzük azok alkotóelemeinek hőérzékenységét és tömegét (1000 ml-nél nagyobb volumenben ne, ne töltsük színültig, kupakokat lazítsuk meg) –csomagolás nélkül eszközt, anyagot sterilizálni nem szabad –Az üzemeltetés lépései: Vízfeltöltés (desztillált vagy ioncserélt vízzel) Felfűtés Légtelenítés (levegő eltávolítása a légtelenítő szelepen át-5perc, ha elérte a 100 °C-ot, ekkor a rakomány még csak 50-60°C-os) Hőmérséklet-kiegyenlítés (a rakománybak el kell érnie az előírt 121°C, vagy 134°C hőmérsékletet) Csírátlanítás (1AT – 121°C 30perc, de 15 minimum,, pl táptalajoknál 2AT – 134 °C 10 perc) Túlnyomás megszüntetése, szárítás

21 Az autoklávok csoportosítása Működés szerint: kézi szabályozású részben automatikus automatikus Kivitel szerint: álló helyzetű fekvő helyzetű egyoldali kétoldali (ún. átadós rendszerű) Típus szerint: egyfalú kettősfalú

22 A sterilezés nedves levegővel II. Frakcionált sterilezés (tindallozás) Az Bacillus és Clostridium nemzetségbe tartozó baktériumok igen nagy ellenállóképességgel rendelkező endospóráinak elpusztítására szolgál áramló gőzben. Általában hőérzékeny anyagok és eszközök sterilezésekor alkalmazzák. A bakteriális endospórák azt a hőkezelést, amin minden vegetatív baktérium elpusztul, túlélhetik. Ezért a sterilezendő anyagot vagy eszközt 3 napon át napi fél órára áramló gőzbe kell helyezni. Az első napon a hevítés elpusztítja a vegetatív baktériumokat, a további hőkezelések pedig a spórákból kicsírázó baktériumokat.

23 A sterilezés nedves levegővel III. Sterilezés áramló gőzben A sterilezés áramló gőzben légköri nyomáson 100 °C-on 30 percen át történik. A behatási időt attól a pillanattól kell számítani, amikor a sterilezendő eszköz vagy anyag elérte a 100 °C-os hőmérsékletet. A sterilezésnek ez a módja végezhető autoklávban (fúvatás), vagy Koch-fazékban. Ezt az eljárást kell alkalmazni szénhidrátot vagy ennél magasabb hőmérsékletre érzékeny anyagot tartalmazó táptalajok sterilezésekor.

24 A sterilezés berendezései II. Hőlégsterilező: –száraz eszközök (lombikok, Petri-csészék, edények) sterilezésére kialakított szárítószekrény típusú berendezések 160°C180 °C200 °C Gravitációs120 perc60 perc30perc Cirkulációs45 perc25 perc10 perc Előkészítés, csomagolás (alumínium fólia, fémtok), munkatér megtöltése Felfűtés Hőmérséklet kiegyenlítés Csírátlanítás Lehűtés Gázégő: a laboratóriumi munka során használt fémeszközök (oltókacs, oltótű, csipesz) sterilezésére szolgál.

25 Sterilezés kémiai módszerekkel A kémiai anyagok hatás alapján csoportosíthatók: bakteriosztatikus hatás baktericid hatás. A hatás az anyagi minőségen kívül függ a koncentrációtól és a hatóidőtől. Kémiai sterilezésre csak cid hatású anyagok alkalmasak. Követelmény: –hatásuk széles spektrumú legyen, –emberre, állatra és növényre ártalmatlanok, környezetkímélők, –könnyen kezelhetőek és gazdaságosak legyenek. A kémiai sterilezésre használt anyagok: –folyékony –gáz halmazállapotúak.PL: etilén-oxid Az etilén-dioxid előnye, hogy 500 mg/1 koncentrációban 20 °C-on (hideg sterilezés) 4-5 óra alatt sterilez, így hőérzékeny eszközök(pl. hőre lágyuló műanyagok) csíramentesítésére is alkalmas. Hátránya, hogy az etilén-oxid belélegezve tüdőödémát okoz.

26 Plazmasterilizáló A gázalakú plazmát általában az anyag negyedik halmaz- állapotának tekintik, amely ionfelhőből, elektronokból és semleges atomi részecskékből áll. Az anyagnak ez a halmazállapota elektromos erőtér, vagy mágneses erőtér hatására jön létre. (A természetes úton létrejövő plazmára példa a jól ismert természeti jelenség, mely a Föld észeaki pólusán észlelhető, az aurora borealis, azaz az északi fény.) A eljárás alacsony, mintegy 46  4  C hőmérsékleten, elektromos erőtér hatására létrehozott hidrogénperoxid plazma-állapotát alkalmazza alacsony páratartalmú közegben csíramentesítésre. Az alacsony hőmérsékletű H 2 O 2 plazma aktív szabad gyökei hatékonyan elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, spórákat, steril állapotot hozva létre. A folyamat végén vízpára és O 2 marad vissza, a rakomány száraz, azonnal használható, illetve a hatékony csomagolás révén szállítható és a kívánt ideig tárolható.

27 Sterilezés szűrővel Folyékony és gáz halmazállapotú anyagok szűréssel is sterilezhetők. Pórus átmérők: –bakteriológiában: 0,22-0,65  m között változik –virológiai laboratóriumok 25-100 nm közötti, ami alkalmassá teszi ezeket a szűrőket a vírusok nagyság szerinti differenciált visszatartására (ultraszűrés). Korábban a szűrőket égetett agyagból, kovaföldből vagy mázatlan porcelánból készítették, ma már: –A Seitz-féle szűrők azbesztből préselt korongok, egyszer használatosak. –Az üvegszűrők szűrőfelülete préselt üveghab vagy üvegszál. –A membránszűrők cellulóz-észterből készült vékony filterek. Egyszer használatos szűrők. Előnyük, hogy pórusátmérőjük szabályozható, egy- egy szűrőnél valamennyi pórus azonos méretű, a szűrés rajtuk keresztül gyors, a szűrendő folyadékból keveset adszorbeálnak, felhasználásuk sokrétű. Kaphatók ipari szűrésre megfelelő méretű és laboratóriumban használatos formában is (fecskendőre rögzíthető, vákuumszűrésre alkalmas stb). A membránszűrők segédeszközként felhasználhatók kis baktériumtartalmú folyadékok csíraszámának meghatározásakor is.

28 Sterilezés UV fénnyel A nem ionizáló sugárzások közül az. ultraibolya sugárzást használjuk csíramentesítésre Az UV-sugárzás teljes spektruma (136-400 nm) károsítja a sejteket, de a legjobb baktericid (baktériumölő) hatást a 250-280 nm hullámhosszú sugarakkal érhetjük le, ami főként a DNS-molekulák károsításával magyarázható. Az UV (germicid)-lámpákat elterjedten alkalmazzák kórházakban, laboratóriumokban a légtér és felületek csíramentesítésére. Alkalmazhatóságának határt szab, hogy hatékonysága a fényforrástól távolodva négyzetes arányban csökken, áthatolóképessége kicsi, és hatékonyságát a felületeken található szennyeződések a sugárelnyelés révén jelentősen csökkentik. Mindemellett tekintettel kell lenni arra, hogy az UV-sugárzás károsítja a szemet, és karcinogén hatása van, ezért az UV-lámpa üzemeltetésekor lehetőség szerint a helyiséget el kell hagyni. Amennyiben erre nincs mód, UV-fényt szűrő szemüveget kell viselni.

29 Sterilezés ionizáló sugárzással (  ) A nagy energiájú ionizáló sugárzások közül ipari méretekben a jó áthatolóképességű, rendszerint kobalt- izotópból származó gamma-sugárzást használják injekciós tűk, fecskendők, kötszerek, gyógyszerek és egyes élelmiszerek (fűszerek) sterilezésére. A gamma-sugárzás előnye, hogy a csomagoláson is áthatol, hátránya, hogy - mint minden radioaktív sugárzás - permanens, és minden irányba szóródik, ezért csak speciális körülmények között alkalmazható.

30 A MIKROBIOLÓGIAI MŰVELETEK ESZKÖZEI A mintavétel és előkészítés eszközei Szilárd mintákból: steril szike, olló és csipesz. A folyékony minták beméréséhez 10 vagy 20 ml-es steril pipetta A mintákat sugárzással sterilezett polietilén tasakban homogénezzük

31 A MIKROBIOLÓGIAI MŰVELETEK ESZKÖZEI Tenyésztőedények 1.Kémcső 2.Widal-cső 3.Erlenmeyer-lombik 4.Álló lombik 5.Táptalaj üveg 6.Roux-palack 7.Petri-csészék 8.Durham féle fermentációs cső

32 A MIKROBIOLÓGIAI MŰVELETEK ESZKÖZEI Oltóeszközök oltókacs oltótű, pipetta szélesztőbot automata adagoló pipettákat

33 A MIKROBIOLÓGIAI MŰVELETEK ESZKÖZEI A mikroszkópos vizsgálat eszközei –tárgylemez –fedőlemez –tárgylemez-csipesz –festőkád vagy festőtálca –számlálókamra


Letölteni ppt "Balesetvédelmi oktatás. MIKROBIOLÓGIAI MUNKAVÉDELMI RENDSZABÁLYOK 1) Minden mikrobiológiai preparátumot és tenyészetet potenciális fertőzési forrásnak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések