Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI BIO-KÉMIA KÉMIA BIOTECH- NOLÓGIA BIOMÉRNÖK BIOLÓGIA MŰSZAKI TUDOMÁNYOK VEGY. MŰV.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI BIO-KÉMIA KÉMIA BIOTECH- NOLÓGIA BIOMÉRNÖK BIOLÓGIA MŰSZAKI TUDOMÁNYOK VEGY. MŰV."— Előadás másolata:

1 1 A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI BIO-KÉMIA KÉMIA BIOTECH- NOLÓGIA BIOMÉRNÖK BIOLÓGIA MŰSZAKI TUDOMÁNYOK VEGY. MŰV.

2 2 BIOTECHNOLÓGIA TECHNIKAI MŰVELETEK ÉS IPARI TERMELÉS KERETÉBEN ALKALMAZOTT BIOLÓGIAI ELJÁRÁSOK A mikrobiológia és biokémia alkalmazás-orientált tudománya (1976) BIOTECHNIKA TECHNIKAI ESZKÖZÖK ORVOSI-GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁSA

3 3 A BIOTECHNOLÓGIA MÚLTJA KENYÉR KOVÁSZOLÁSi.e. GYÜMÖLCSLEVEK ALKOHOLOS ERJESZTÉSE ECETGYÁRTÁS3000 SÖRGYÁRTÁS (SUMER, BABIOLON, EGYIPTOM )300 KELTÁK, GERMÁNOKi.sz. ETANOL ELŐÁLLÍTÁS1150 ECETGYÁRTÁS ORLEÁNI MÓDSZER14 század ÉLESZTŐGOMBÁK 8 LEEUWENHOEK MIKROSZKÓP1680 FERMENTÁCIÓS FOLYAMATOK FELFEDEZÉSE (ERXLEBEN ) 1818 TEJSAVFERMENTÁCIÓ LEÍRÁSA (PASTEUR)1915 PENICILLIN FELFEDEZÉSE (FLEMING)1928

4 4 NÖVÉNYI BIOTECHNOLÓGIA TERMESZTŐK EGY GENOTÍPUS MÓDOSÍTÁSA TELJES NÖVÉNYI KULTÚRÁK EGY GENOTÍPUS RÖGZÍTÉSE, VAGY MEGSOKSZOROZÁSA MÓDOSÍTOTT NÖVÉNY EREDETI NÖVÉNY Génsebészet Szomatikus hibridizáció Mutagenezis és szomaklonális variáns Sejtkultúra MÓDOSÍTOTT SEJT EREDETI SEJT MÓDOSÍTOTT SEJTVONAL EREDETI SEJTVONAL SEJT ÉS SZERV.KULTÚRÁK TÖMEGTENYÉSZETBEN METABOLITOK Haploidizáció Szomatikus embriogenezis Mikroszaporítás Sejtkultúra

5 5 BIOTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA AZ ÁLLATTENYÉSZTÉSBEN ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY MONOKLONÁLIS DIAGNOSZTIKA KLÓNOZÁSSAL NYERT VÍRUS VAKCINA IMMUNOGÉN VIRUSFEHÉRJÉK EXPRESSZIÓJA (SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS, VESZETTSÉG, BAROMFIVÉSZ STB.) MONOKLONÁLIS ANTITESTEKKEL VALÓ PASSZÍV IMMUNIZÁLÁS HOZAMNÖVELÉS A TAKARMÁNYOK ÁLLATI FEHÉRJÉKKÉ VALÓ ÁTALAKÍTÁSAKOR TERMELÉKENYSÉG NÖVELÉSE AZ ÁLLATI NÖVEKEDÉS ELŐSEGÍTÉSÉVEL GÉNSEBÉSZETTEL ELŐÁLLÍTOTT ÁLLAI NÖVEKEDÉSI HORMONOK

6 6 MIKROORGANIZMUSOKBIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. GYÓGYÁSZAT ANTIBIOTIKUMOK - Penicillin: Penicillium chrysogenum - Streptomycin: Streptomyces grizeus - Peptid antibiotikumok: Bacitracin, Gramicidin, Nisin stb. RÁKELLENES HATÓANYAGOK Actinomycin, Mitomycin, Chromomycin, L-Asparaginase stb. Főleg Streptomycesek STEROID ÁTALAKÍTÁSOK Pl. Progesteron  11-  Hidroxiprogesteron Aspergillus ochraceus Cortison, Prednisolon, Testosteron REKOMBINÁNS DNS-TECHNIKA Inzulin, növekedési hormon, serum albumin

7 7 MIKROORGANIZMUSOK BIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. ÉLELMISZERIPAR ERJEDÉSIPAROK Sör, bor, alkohol Saccharomyces cerevisiae STARTERKULTÚRÁK Tejipar, húsipar, borászat BIOMASSZA Takarmányélesztő, Pékélesztő S. cerevisiae SCP Methylophilus methylotrophus AMINOSAVAK Glutaminsav, Fenilalanin, Lisin, Triptofán SZERVES SAVAK Ecetsav, tejsav, propionsav, citromsav

8 8 MIKROORGANIZMUSOK BIOTECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA 1. IPARI CÉLOKRA KEMÉNYÍTŐ KONVERZIÓ Szeszipar, folyékony cukor POLISZACHARIDOK ELŐÁLLÍTÁSA Alginát: Azotobacter vinelandii Lerán: Zymomonas mobilis Xanthan: Xanthomonas campestris Stabilizálószerek ALKOHOL ELŐÁLLÍTÁSA Cukor-, keményítő-, cellulóz-alapon Saccharomyces cerevisiae Candida pseudotropicalis Zymomonas mobilis ENZIMEK ELŐÁLLÍTÁSA Proteolitikus, Hidrolitikus enzimek Glükóz izomeráz, amiláz stb.

9 9 EGY BIOTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁS ÁLTALÁNOS FOLYAMATÁBRÁJA EGY BIOTECHNOLÓGIAI ELJÁRÁS ÁLTALÁNOS FOLYAMATÁBRÁJA ElőkészítésSZUBSZTRÁT Víz, P, N stb. pH-állítás Keverés FERMENTLÉ KÉSZÍTÉS INOKULUM STERILEZÉS Energia Levegő Mérés, szabályozás FERMENTÁCIÓCO 2 és más gázok Hő Szűrés Elválasztás BIOMASSZA ELVÁLASZTÁS BIOMASSZA TERMÉK ELVÁLASZTÁS Fermentációs maradék TERMÉK TISZTÍTÁS Fermentációs maradék TERMÉKMaradék elhelyezés

10 10 FERMENTÁCIÓS ELJÁRÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI 1. Mikroorganizmus kiválasztása 2. Táptalaj kifejleszétse összetétel optimálás 3. Eljárás kifejlesztése Anyag és energiamérlegek matematikai modellek szaporodás, termékképzési kinetika szubsztrátfelhasználás, levegőztetés 4. Léptéknövelés Reaktortípus Szabályozástechnika 5. Termék feldolgozás

11 11 TÁPTALAJ Mikrobák átlagos elemi összetétele ElemA szárazanyag %-ban kifejezett elemi összetétel ÉlesztőBaktérium Szén4,753 Nitrogén7,512 P (PO 4 3- )1,53,0 S1,0 O302,0 Mg0,5 H6,57,0 Hamu8,07,0 A hamuban: P, Mg, Cu, Co, Fe, Mn, Mo, Zn, Ca, K, Na

12 12 FERMENTÁCIÓS CÉLOKRA HASZNÁLHATÓ NYERSANYAGOK TISZTA C-TARTALMÚ MONO- DI ÉS POLISZACHARIDOK SZÉNHIDROGÉNEK, ALKOHOLOK, CO 2 KOMPLEX SZUBSZTRÁTOK MELASZ CELLULÓZ GYÁRTÁS SZENNYVÍZE SZULFIT SZENNYLÚG (PAPÍRGYÁRTÁS) KUKORICALEKVÁR SAVÓ N-FORRÁS NH 3, NO 3 -, KARBAMID AMINOSVAK, SZÓJA SZERVETLEN SÓK PO 4 3-, SO 4 2-, CI - - SÓK NYOMELEMEK K, Na, Mg, Ca, Fe, Co, Zn

13 13 FERMENTÁCIÓS MODELLEK ÁLTALÁNOS ELVEI 1. Fizikai elvek Anyagmegmaradás, anyagmérlegek Termodinamikai I. Hőmérleg - hőelvonás II. Entrópia Nyilt rendszer állandósult állapot Kiegysnúlyozott növekedés Korlátozatlan (exponenciális) Korlátozott (kemosztát) Konstitutív elvek Fizikai-kémiai, reakciókinetikai törvények r i 2. Biológiai elvek Környezeti tényezők hatása rH pH  transzport Hőmérséklet  ARRHENIUS Oxigénellátottság  (Pasteur-effektus) Modellek: Struktúra nélküli (MONOD, KONO-ASAI stb.) Strukturális modellek (bonyolult kezelhetőség)

14 14 SZAKASZOS SZAPORODÁSI GÖRBE X [g/dm 3 ] I. II. III. IV. V. I.LAG-FÁZIS II.GYORSULÓ SZAPORODÁS III.EXPONENCIÁLIS-FÁZIS IV.LASSULÓ SZAPORODÁS V.ÁLLANDÓSULT FÁZIS t

15 15 SZAPORODÁSI SEBESSÉGI GÖRBE I.dy/dt = 0 II.dx/dt > 0 III.dx/dt = . X IV.dx/dt > 0 V.dx/dt = 0 dx dt I. II. III. IV. V.x x dx/dt

16 16 GENERÁCIÓS IDŐ:t g  x 2 7 2x 1 lgx t

17 17 A SZAPORODÁSI SEBESSÉG SZUBSZTRÁTFÜGGÉSE [MONOD]   =  MAX  MAX KSKS S SKSK

18 18 ÖSSZEFÜGGÉS A FELHASZNÁLT SZUBSZTRÁT ÉS A KÉPZŐDÖTT SEJTTÖMEG KÖZÖTT x KÉPZŐDÖTT SEJTTÖMEG ss xx HOZAMKONSTANS s FOGYOTT SZUBSZTRÁT

19 19 SZAKASZOS FERMENTÁCIÓ XSPXSP S t ds dt dx dt dP dt P

20 20 TERMÉKKÉPZÉSI KINETIKA (LUEDEKING-PIRET)  > 0 Elsődleges metabolitok (aminosav, alkohol  > 0 Másodlagos metabolitok (antibiotikumok)  > 0 és  > 0 Tejsav A szubsztrát teljes hasznosítása:

21 21SZUBSZTRÁTFELHASZNÁLÁS 1.Sejttömeg 2.Energiatermelés Növekedéssel kapcsolatos Fenntartással kapcsolatos

22 22 OXIGÉNIGÉNY I. 1.Légzési sebesség 2.Fajlasog légzési sebesség

23 23 OXIGÉNIGÉNY 2. Q max K 02 C Kr C Beépülés Energiaterm. a növ.-hez Energiatermelés a ferm.tartáshoz

24 24 A GLÜKÓZ ÉS OXIGÉNIGÉNY ÖSSZEHASONLÍTÁSA (Saccharomyces cerevisiae) GLÜKÓÜZOXIGÉN Koncentráció a fermentlében [mg/dm 3 ] ~ Kritikus koncentráció [mg/dm 3 ] 500,7 Fajlasgos felhasználási sebesség [mg/gh]

25 25 OXIGÉNABSZORPCIÓ K L :folyadékoldali tömegátadási tényező [cm s -1 ] A:fajlagos anyagátadási felület [cm 3 /cm 3 ] K l a:folyadékoldali oxigénabszorpciós együttható [s -1 ] O2O2.... C C* t t K L a.. c* OTR [kgO 2 /m 3 h]

26 26 OXIGÉNELLÁTÁS OTR = K l a. (c* - c) Atm. Nyomásonc*  0,25 m M = 8 mg/dm 3 OTR max = 0,25. K L. ammol/L-h K L. a tartomány: h -1 OTR max : mMl -1 0,6-4 g/lh Sejtszaporodás:max. 7-8 g/lh Energiaigény:1,3 kW/m mMl -1 h -1 oxigénbevitel kevert tankban

27 27 BIOREAKTOROK Mechanikai keverés nélkül Csőreaktor Léglift (Lefrancois) Merülősugaras Gázinjektoros Huck.reaktor Csepegtető test

28 28 BIOREAKTOR 2. Mechanikai keveréssel Kevert tankreaktor Önfelszívó keverős (Vogelbusch, Frings) Keverős reaktor

29 29 A FERMENTORT ELHAGYÓ TERMÉKEK KONCENTRÁCIÓI [g/dm 3 ] SCP élesztő száraz biomassza30-50 Etanol Aceton (butanol), etanol elegy18-20 Szerves savak (citromsav, tejsav) Antibiotikumok (Penicillin-C)10-30 Lipidek10-30 Enzimfehérje (szérum-proteáz)2-5 B 12 vitamin0,02 Riboflavin10-12

30 30 FELDOLGOZÁSI MÓDSZEREK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Szilárd anyag SzűrésSejttömeg eltávolítás (penész, élesztő) dobszűrőn, szűrőpréssel ÜlepítésGravitációs, centrifugális Flotálásgázbefúvással hab-képzés „lefölözés” Elektrokinetikaa szuilárd anyag az elektródra csapódik le  pépes Oldott anyag ExtrakcióA terméket egy másik oldószerrel vonják ki Membrános eljárásokA termék membránon diffuncál át. Esetleg eltkrosztatikus vagy ioncserés. Desztillációillékony termékekhez

31 31 MEMBRÁN TECHNIKÁK Reverz ozmózis Ultraszűrés Mikroszűrés [  m] RetenátP2P2 P1P1 Permeátum

32 32ULTRASZŰRÉS Koncentrálás Diafiltrálás Tisztítás

33 33 HAZAI SZENNYVIZEK ÁTLAGOS OXIGÉNIGÉNYE IparágKOI [mg/l]BOI 5 [mg/l] Ércbányászat7616 Gázgyártás Bőripar Textilipar Papíripar Baromfiipar Cukoripar Húsipar Tejipar Szeszipar Söripar Konzervipar Dél-pesti kommunális Sertéstelepi hígtrágya 1:1 higítású

34 34 SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI ELJÁRÁSOK CSOPORTOSÍTÁSA I.RENDŰ TISZTÍTÁS Durva mechanikai szennyeződések eltávolítása Rácsok, szűrők, aprítószűrők, homokfogók, ülepítők, hidrociklonok, ívsziták, zsírfogók II.RENDŰ TISZTÍTÁS  Kolloid-diszperz anyagok eltávolítása Koagulálás, flokulálás, flotáció (adalékanyagok)  Oldott szervesanyag eltávolítása Biológiai szennyvíztisztítás Levegőztetés (medence, csepegtető test, árok) III. RENDŰ TISZTÍTÁS  Maradék, oldott anyagok eltávolítása Ioncsere, molekulaszita, adszorpció, reverz ozmózis, elektrolitikus oxidáció  Eutrofizáció megakadályozása P-eltávolítás: Ca-, Al- és Fe-sók NO 3 - eltávolítás: denitrifikáló baktériumok  Csírátlanítás: Cl 2, ózon  Lebegőanyag eltávolítás: homokszűrő, mikroszűrő ISZAPKEZELÉS

35 35 SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÁLTALÁNOS TECHNOLÓGIAI VÁZLATA 1. Mechanikai előkészítés, 2. Előülepítő, 3. Levegőztető medence, 4. Utóülepítő, 5. Anaerob rothasztó, 6. Fázisszétválasztó, 7. Gáztartály, 8. Kettős tüzelésű motorral hajtott generátor, 9. Légkompresszor.

36 36 ANAEROB METÁNOS ERJEDÉS SÉMÁJA Fehérjék, poliszaharidok, zsírok Hidrolitikus baktériumok Aminosavak, cukrok, zsírsavak Savképző baktériumok Rövid zsírsavak, H 2, CO 2, NH 3, H 2 S Hidrogéntermelő acetátképző baktériumok Acetát. H 2 CO 2 Matanogén baktériumok CH 4, CO 2

37 37 SZULFÁTREDUKÁLÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPE A METÁNOS ERJEDÉSBEN SZUBSZTRÁT Szulfátredukáló baktériumok Sejt szerves H 2 S savak Acidogén baktériumok CO 2, H 2, NH 3 sejt szerves savak Acetogén és metanogén baktériumok CH 4 + CO 2 sejt H 2 S gábló hatása a metánképzésre 200 mg/l oldható S-tartalom felett! H +

38 38 ANAEROB RENDSZEREK Anaerob kontakt eljárás Iszapágyas reaktor L = 5-15 kgKOI%m 2 d Anaerob rögzített ágyas szűrő reaktor L = kgKOI/m 3 d

39 39 REKOMBINÁNS GÉNTECHNIKA VÁZLATA

40 40 MONOKLÓN ELLENANYAG TERMELÉSI HIBRIDÓMÁVAL

41 41 A BIOMASSZA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI mezőgazdasági és erdőterületek erdőgazdálkodás melléktermék, hulladék 1. mg. növénytermelés 2. állattenyésztés 3. élelmiszeripar élelmiszer meliorizáció talajerő visszapótlás takarmány trágya Melléktermék feldolgozás, hasznosítás talajtápanyag ellátás biogáz előállítás takarmány előállítás energia tüzeléssel Ipari hasznosítás Ipari feldolgozás, ipari nyersanyag energia

42 42 SEJTTÖMEG ELŐÁLLÍTÁS SŰTŐÉLESZTŐ (Saccharomyces cerevisiae) Melaszból kiindulva Tátáplálásos technika Intenzív levegőztetés Présélesztő30% szárazanyag Szárított élesztő92% szárazanyag TAKARMÁNYÉLESZTŐ Sörgyártásnál képződő élesztő Szulfitlúgból Candida utilis Szeszgyártásál képződő élesztőtömeg TejsavbólKluíveromyces marxianus K. lactis. K. fragilis

43 43 A CELLULÓZ BIOMASSZA KONVERZIÓJA KEMÉNYÍTŐ CUKOR FEHÉRJE LIPID CELLULÓZ HEMICELLULÓZ LIGNIN KEMÉNYÍTŐ CUKOR FEHÉRJE LIPID CELLULÓZ LIGNININ HEMICELLULÓZ H2OH2O CO 2 I. II. III. ÉLELMISZER TAKARMÁNY 100% >60%

44 44 CELLULÓZ ENZIMES BONTÁSA Amorf területek Kristályos területek Endo-  -glükanáz Cellobiohidroláz C x + C 1  -glükozidáz Glükóz C x -glükanáz az amorf területeket bontja C 1 -enzim Cellobióz felszabadítás a kristályos területről C 1 + C x enzimek tovább bontanak

45 45 CELLULÓZLEBONTÁS Biológiai Fizikai Natív Kémiai Kristályos Finom- kristály Amorf C 1 : 1,4  -glukán cellobiohidroláz C x : 1,4  -glukán glukánhidrolázh C 1 + C x  -hlükozidáz C 1 + C x  -hlükozidáz C x  -hlükozidáz Glükóz

46 46 CELLULÓZ ALAPON TÖRTÉNŐ SEJTTÖMEG ELŐÁLLÍTÁS 1.KÉMIAI (SVAS VAGY LÚGOS) HIDROLÍZIS GLÜKÓZZÁ és SCP termelés a glükózon 2.ENZIMES HÍDROLIZIS GLÜKÓZZÁ és SCP termelés a glükózon Trichoderma viride (legaktivabb enzimkomplex Myrothecium verrucaria 3.MIKROBIÁLIS HIDROLIZIS és a termék egyidejű hasznosítása másik mikrobával: Trichoderma viride + Candida utilis 4.KÖZVETLEN MIKROBIÁLIS HIDROLIZIS ÉS HASZNOSÍTÁS Cellulomonas törzsek

47 47 AZ ICI METANOL ALAPÚ SCP TECHNOLÓGIÁJA (Methylophilus methylotrophus) FERMENTLÉ 226 t/h 3% = 6M8 t/ha sza. SEJTELVÁLASZTÁS SJETSZUSZPENZIÓ 57 t/h 12% = 6,8 th/ha sza. VÍZTELENÍTÉS MOSÁS (CENTRIFUGA) MOSÓVÍZ 30 t/h Sejtmentes Fermentlé 170 t/h Híg lé + Mosóvíz 56 t/h 31 t/h 22%=6,8 t/ha sza. SZÁRÍTÓPORLEVÁLASZTÓ SZENNYVÍZSTERILEZÉS TERMÉK HULLADÉK 31 t/h víz 12 t/h RECIRKULÁCIÓ Sz.a. = 6,7 t/h Nedv. = 0,3 t/h víz

48 48 ICI PRESSURE CYÍCLE REACTOR Metanol alapú SCP előállításhoz (Methylomonas sp.)

49 49 LEVÉL – FEHÉRJE FELDOLGOZÁS Vepex: Vegetable Protein Extract ZÖLD NÖVÉNY DARÁLÁSPRÉSELÉSKOAGULÁLÁS TISZTÍTÁSSZEPARÁLÁS SZÁRÍTÁSFERMENTÁCIÓÉLESZTŐ SZEPARÁLÁS PORLASZTVA SZÁRÍTÁS PELLTIZÁLÁSBEPÁRLÁS ROSTANYAG ÉLESZTŐFEHÉRJE

50 50 A SZABADEGYHÁZAI KOMPLEX KUKORICAÜZEM TERMELÉSI SÉMÁJA (HFCS: High Fructose Corn Syrup) FŐ ÜZEM EGÉSZ/TELJES KUKORICASZEMEK KEMÉNYÍTŐÜZEM TISZTA KEMÉNYÍTŐ CUKORÜZEM HFCS ÁZTATÓ VÍZ NYERS KEMÉNYÍTŐ + ROSTOK ALKOHOLÜZEM SZÚRŐ POGÁCSA TÖRT SZEMEK BEPÁRLÓ ÜZEM BEPÁRLÁSI MARADÉK TAKARMÁNY SZÁRÍTÓ CEFRE DESZTILLÁCIÓ TECHNIKAI ALKOHOL KOZMAOLAJ ELSŐOSZTÁLYÚ ALKOHOL ALKOHOLMENTES CEFRE TAKARMÁNY TERMÉK GLUTÉN ÜZEM GLUTÉN CSÍRA ROSTOK NEDVES GLUTÉN NEDVES CSÍRA MELLÉKÜÖZEMEK KUKORIA ELLÁTÁS ÉS ELŐTISZTÍTÁS TÁROLÁS ÉS ELŐKÉSZÍTÉS ÁZTATÓ SAVKÉSZÍTMÉNY VÍZKEZELÉS SZENNYVÍZKEZELÉS KAZÁNHÁZ HŰTŐTORONY RAKTÁROZÁS ÉS SZÁLLÍTÁS

51 51 IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 1. Cseppfolyosítás FeltételekFőzésCseppfolyósításDextrinképzés EnzimOptitherm L-210 Keményítő40-42% Ds pH6,5 Hőmérséklet ( o C) Reakció idő (min)0,2-0, Stabilizáció (Ca ++ )120 ppm Enzim adagolás (1/t keményítő Ds)0.20,4 DE-érték15-20

52 52 IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 2. Feltételek EnzimOptitherm L-100 Keményítő40-42% Ds pH4,5 Hőmérséklet ( o C)60 Reakció idő (min)60 óra Enzim felhaználásadagolás (1/t keményítő Ds)1,5 DE-érték96-98 D-glukóz tartalom95-96% CUKROSÍTÁS

53 53 IZOSZÖRPGYÁRTÁS FOLYAMATÁBRÁJA 3. Feltételek: EnzimTAKA-SWETT 3910 Szubsztrát koncentárció42-45 DS Hőmérséklet ( o C)60-62 pH7,8 Enzim felhaználás0,4 kg/t Ds Mg adagolás ppm Ds termék összetétel: Fruktóz42% Glükóz52% Oligoszaharidok6% IZOMERIZÁLÁS


Letölteni ppt "1 A BIOTECHNOLÓGIA TUDOMÁNYTERÜLETI KAPCSOLATAI BIO-KÉMIA KÉMIA BIOTECH- NOLÓGIA BIOMÉRNÖK BIOLÓGIA MŰSZAKI TUDOMÁNYOK VEGY. MŰV."

Hasonló előadás


Google Hirdetések