Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZESZIPAR. A SZESZIPAR SZAKTERÜLETEI Finomszesz-gyártás Gyümölcsszesz-gyártás Likőripar Élesztőgyártás Ecetgyártás Tejsavgyártás Keményítőgyártás Hamuzsír-gyártás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZESZIPAR. A SZESZIPAR SZAKTERÜLETEI Finomszesz-gyártás Gyümölcsszesz-gyártás Likőripar Élesztőgyártás Ecetgyártás Tejsavgyártás Keményítőgyártás Hamuzsír-gyártás."— Előadás másolata:

1 SZESZIPAR

2 A SZESZIPAR SZAKTERÜLETEI Finomszesz-gyártás Gyümölcsszesz-gyártás Likőripar Élesztőgyártás Ecetgyártás Tejsavgyártás Keményítőgyártás Hamuzsír-gyártás (K 2 CO 3 =K-karbonát) SZESZIPAR

3 A finomszesz-gyártás alapanyagai Keményítőtartalmúak: burgonya, rozs, rizs, zab, kukorica, burgonyatörköly Cukortartalmúak: cukorrépa (20% szénh.), melasz (50% szénh.), tejsavó (5% laktóz) Inulintartalmúak: csicsókaszörp (14%  csicsóka gyökér), cikória (15% inulin) Cellulóztartalmúak: szulfit-szennylúg (2-3% szénh.), napraforgó-héj, rizs-héj, kukoricacsutka, szalma, fahulladék SZESZIPAR

4 A burgonyagumó hosszmetszete (a) A burgonyagumó szövettani metszete (b) SZESZIPAR

5 A finomított és ipari szesz előállítás fontosabb hazai nyersanyagai SZESZIPAR

6 SZESZIPAR

7 Cukorrépa-anyagmérleg Cukorrépa-állomány t/ha Répatest t/ha Levél és fej t/ha Cukoroldat 7,5-B t/ha erjeszthető cukorral Répaszelet 2,5-3 t (szárazanyag tartalom) Tiszta etanol 3,5-4 t/ha (4,4-5 m3/ha Moslék melasz 1-1,2 t/ha (szárazanyag tartalom) SZESZIPAR

8 Cukorrépa és cukornád melasz átlagos összetétele SZESZIPAR

9 Növény Terméshozam ( t / ha) Alkoholhozam ( hl / t ) Cukornád (Brazilia) 54,2 0,67 36,3 Cukorrépa ( EU ) 53,5 1,0 53,5 Édescirok ( USA) 46,5 0,76 35,5 Édescirok mag( EU) 4,7 3,3 15,0 Gabonacirok( USA) 3,5 3,9 13,6 Kukorica ( USA) 5,7 3,8 22,0 Kukorica ( EU ) 6,6 3,6 24,0 Búza ( EU ) 5,5 3,6 20,0 Cassava (Brazilia) 11,9 1,8 21,4 Burgonya ( EU ) 29,5 1,1 31,0 Alkoholhozam ( hl / ha ) Csicsóka ( EU ) 60 0,9 53 Alkohol nyersanyagok terményhozamai és termékhozamai SZESZIPAR

10 A finomszesz-gyártás adalékanyagai: Cukrosítók: maláta Antiszeptikumok: tejsav, fluorhidrogén (5 g/hl), kénsav Vegyhatásbeállítók: kénsav Vízelvonók: benzol, benzin Habzásgátlók: napraforgó- és kukoricacsíra-olaj Denaturálók: piridin vegyületek SZESZIPAR

11 A finomszesz-gyártás adalékanyagai Víz: közepes keménységű legyen Élesztőtápanyagok: ammónium-szulfát és hidroxid, szuperfoszfát  N- és P-szükséglet kielégítésére élesztőkivonat magnéziumfoszfát Erjesztőélesztő SZESZIPAR

12 Etanologén mikróbatörzsek metabolikus jellemzői SZESZIPAR

13 SZESZIPAR

14 Etanologen mikrobatörzsek technológiai jellemzői SZESZIPAR

15 A finomszesz-gyártás segédanyagai Fertőtlenítésre: Oltott mész 0,2-0,4% kénsav 0,4-0,5% formaldehid-oldat Bekeverő melasz kénsav foszfát szaporító levegő gáz 1. erj.2. erj.3.erj. 4. erj. Élesztő szep. Élesztő savazó Áramlásos kaszkádrendszerű melaszerjesztés SZESZIPAR

16 A finomszesz-gyártás kész- és melléktermékei KÉSZTERMÉKEK Finomszesz: különleges (I. osztályú), itali (II. osztályú), ipari (III. osztályú) SZESZIPAR Lepárlás számaSzesz (%) I.32,7 II.58,3 III.74,8 IV.58,2 V.87,3 A kapott szesz mennyisége Gröning táblázat alapján (10% alkoholtartalmú cefre lepárlásakor) (10% alkoholtartalmú cefre lepárlásakor)

17 A szesz töményítése Retifikáció  folytonos lepárlás; alkoholban mindig dúsabb gőzök keletkeznek; retifikáló oszlop Deflegmáció  szesz-vízgőz elegy részleges lehűtése (50-70°C); flegma, v. lutter keletkezik MELLÉKTERMÉKEK Előpárlat, utópárlat, Kozmaolaj (0,1-0,5%), moslék, takarmányélesztő SZESZIPAR

18 A finomszesz-gyártás kész- és melléktermékei SZESZIPAR

19 A gyümölcsszesz-gyártás alapanyagai Kerti gyümölcsök: szilva, sárgabarack (részben magozva  ciánhidrogén), cseresznye, meggy, alma, őszibarack, körte Vadontermő gyümölcsök: eper, boróka, kökény, bodza Konzervgyári selejt és vegyes gyümölcsök Szőlő- és borgazdasági termékek: bor, szőlőtörköly, borseprő SZESZIPAR

20 S.barack Szilva Meggy Körte Alma GyümölcsSzacharó z GlükózFruktózPektinCellulóz Szőlő A gyümölcsök átlagos szénhidráttartalma SZESZIPAR

21 Alma Körte Meggy1.7 Cseresznye1.3 Szilva S.barack1.4 Gyümölcsössz. sav [%] Almasav [%] Citromsav [%] Borostyánkő sav [%] Borkősav [%] Szőlő érettben 0 Gyümölcsök átlagos szerves sav tartalma SZESZIPAR

22 A gyümölcsszesz-gyártás adalék és segédanyagai ADALÉKANYAGOK Víz: közepes keménységű legyen Vegyhatásbeállítók: kénsav SEGÉDANYAGOK Oltott mész: fertőtlenítésre Derítőanyagok: tej, tojásfehérje, zselatin Szűrőanyagok: azbeszt- és cellulóztartalmúak SZESZIPAR

23 A gyümölcsszesz-gyártás kész- és melléktermékei KÉSZTERMÉKEK Gyümölcspálinkák: - Valódi (erjesztés, lepárlás) - Kereskedelmi (higított finomszesz+aroma) - Különleges (valódi gyümölcspálinka + finomszesz, v. almapárlat) barack, kékszilva, vörösszilva, alma, eper, vegyes gyümölcs, seprő, törköly (vízgőzzel, vagy víz hozzáadása után; +25 kg /100 kg borseprő  max.35% /v/v/-t adhat, max. 86% v/v lehet Kétszeres lepárlás: első: alszesz, v. vodka (10-20 tf%) második: 40-60%-os pálinka Termékek fogyasztási szesztartalma 40 tf%) SZESZIPAR

24 MELLÉKTERMÉKEK Szeszmoslék: takarmányozásra Törköly és seprő: borkősav és borseprőolaj alapanyagai Szőlőmag: olaj-előállításra (hidegen préselés; 5- 20% hozam; telítetlen linolsav észtere 50-60%; olaj-, linolén-, palmitin-, sztearinsav észterek; könnyű szerkezetű, jól felszívódik a bőrbe; más zsíros olajokkal jól társítható, de bőr- és testápoló alapolajként önmagában is jól alkalmazható) SZESZIPAR

25 A likőripar alapanyagai Víz: ivóvíz minőségű és lágy (német keménységi foka 2 alatt) Kiváló sók  törést okoznak; Fe tartalom  cserzőanyagokkal csapadékot alkot Finomszesz: I. osztályú, minden idegen szagtól és íztől mentes Borpárlat: térfogat-százalékos Valódi gyümölcspálinkák: fontos a fajtajelleg és a kiadósság Kristálycukor: kétszer finomított Gyümölcslevek: finomszesszel tartósítottak az íz- és zamatanyagok megőrzése érdekében. Legnagyobb mennyiséget meggyből, cseresznyéből és málnából használnak fel. SZESZIPAR

26 A likőripar adalékanyagai Szinte kizárólag ízesítők és alkoholos kivonatok. Gyümölcsök: Aszalt sárgabarack, zölddió, boróka, meggy, cseresznye, aszalt szilva, görögszőlő, malaga, füge, szentjánoskenyér Drogok: szárított füvek, gyökerek, szárak, levelek, virágok, magok és héjak harmonikus kivonatai (örömfű, angelika mag, koriander, encián gyökér, benedekfű, hársfavirág, akácfavirág, narancshéj, kakaó) Macerálás: hideg kioldás Digerálás: meleg kioldás Illóolajok: drogokból készülnek, terpén-mentesek legyenek Eszenciák: a mesterségesek terjedése nem kívánatos, a természetes kerül előtérbe. SZESZIPAR

27 SZESZIPAR A drogok Osztrovszky féle csoportosítása

28 A likőripar késztermékei Brandyk: borpárlat+ 94,8% (V/V)>párlat /max. 50%/. Élvezeti értéküket a borpárlat és a kiegészítő anyagok minősége, az érlelés időtartama (min. 1 év) és körülményei határozzák meg. A hagyományos évig érlelődik (francia módszer a konyakoknál). Az átlagos minőségűek 2-3 évig érlelődnek. Illóolaj max. 125 g/hl; metilalkohol tart max. 200 g/hl. Fajtáik: a száraz-seprős, a fűszeres-gyümölcsös és a boros jellegűek. Rumok: a nádmelasz spontán alkoholos, vajsavas és egyéb erjedése utáni párlat. Könnyű brandy-szerű (bagaria típusú angol és kubai rum),; erős rum (Martinique); esetleg vanília, vagy telt zamatú, ananász kiegészítő ízzel (jamaikai rum) A vágott rumok Európában kedveltek és finomszeszből, rumeszenciából, 1-5% angol rumból készülnek. Hazánkban szintetikus rumot gyártanak finomszeszből, szintetikus eszenciákból, festékekből és vanilinből. SZESZIPAR

29 Pálinkák: gyümölcsökből, gabonafélékből Arrak; Gin (boróka); whisky (árpa, gabona, kettő keveréke); Vodka (finomított gabona, v. burgonyaszesz, extrakttart.: 0,3 g/100ml); Aquavit (kömény); Tequila (Agave tequilana); Metilalkohol: 0,1-0,8% Kozmaolajok: 0,6-1,5% Karbonil-vegyületek: pl. acetaldehid, dietilacetát, akrolein, furfurol, ketonok Szerves savak: mg/l (ecetsav, 2-etil-3-metilvajsav) Észterek: 1-5 g/l (íz kialakítás) Likőrök SZESZIPAR

30 A likőrök csoportosítása és főbb jellemzőik CsoportJellemzőPélda Keserű likőrökMagasabb alkohol- és alacsonyabb cukortartalommal készülnek. Aromájuk sokféle drog felhasználásával alakítható ki. Jellemzőjük a keserű íz. Unicum Ferencz keserű Növény likőrökCukortartalma magasabb, a keserű íz enyhébb vagy hiányzik és a narancsos íz dominál. Hubertus Hunor vadászlikőr FűszerlikőrökZamatában mindig valamilyen fűszerből származó vagy arra emlékeztető vezető íz érvényesül. Vanília likőr GyümölcslikőrökKözepes alkohol- és cukortartalmú likőrök. Jellemzőjük a gyümölcsaroma. Cherry brandy Dió likőr Emulziós likőrökTojás, csokoládé, tej, tejszín, soványtej alapúak. Csokoládé likőr Kevert-típusúakÍzkiegészítőkkel és eszenciákkal készülRum-császárkörte, rum- dió, rum-meggy, whisky- cherry, gin-narancs SZESZIPAR

31 Az élesztőgyártás alap-, adalék- és segédanyagai Alapanyagok: melasz,szénhidráttartalmú anyagok és hulladékok (pl. moslék, szulfit-szennylúg) Adalékanyagok: élesztőfajok, tápanyagok, kénsav, habzásgátló olajok Segédanyagok: víz, szűrőanyagok SZESZIPAR

32 Az élesztőgyártás késztermékei Sütőélesztő (Saccharomyces cerevisie, nedvességtartalma max. 70%, N-tartalma 6-8 %, tartósság: 2-25 °C között 7 nap. Szárazélesztő (40 °C-on szárítással, 6-8 hónapig eltartható) Takarmányélesztő: (folyékony és száraz) Gyógyélesztő (holt sejttömeg) D-vitamintartalmú élesztő (UV-sugárzás hatására az ergoszterin D-vitaminná alakul) SZESZIPAR

33 Az ecetgyártás alap-, adalékanyagai Alapanyagok Finomszesz (mezőgazdasági nyersanyagból fermentációval előállított, rektifikált alkohol) Nyersszesz (egyszeri párlat). Kozmaolaj-tartalma 1,4% alatt legyen, metilalkoholt nem tartalmazhat. Szőlőbor Gyümölcsbor (bogyós, egyéb gyümölcs) Ivóvíz Adalékanyagok: Szerves tápanyagok (malátasűrítmény, cukoroldat, kukoricalekvár), Szervetlen tápanyagok (K-, Na-, ammónium-foszfát) Ízesítőanyagok Gyümölcs- és zöldségfélék Gyümölcslé, gyümölcssűrítmény Fűszernövények (friss vagy szárított állapotban) Fűszernövények kivonatai, cukor, méz, konyhasó, illóolajok, aromák SZESZIPAR

34 Technológiai segédanyagok Az ecetsav-baktériumok szaporodásához és növekedéséhez szükséges szerves és szervetlen anyagok ( glükóz, maláta-, élesztőkivonat, foszfor-, ammónium- és káliumsók). Szűrő- és derítőanyagok SZESZIPAR Tartályos, vagy hordós ecet előállítás Szubmerz rendszerű ecetsav-fermentor (Chemap-rendszer)

35 Ételecet, legalább 10,0% (m/V) Borecet, legalább6,0% (m/V) Gyümölcsborecet, legalább5,0% (m/V) Ízesített ecetek, legalább5,0% (m/V) Étkezési ecetsav10,0 - 15,0% (m/V) Ecetsav-eszencia15,5 - 20,0% (m/V) Az összes savtartalomra vonatkozó előírások ecettípusonkéntként SZESZIPAR Minőségi jellemzőKövetelmény Maradék alkoholtartalom, legfeljebb0,5% (V/V) Összes kén-dioxid-tartalom, legfeljebb 170 mg/l Fémtartalom az élelmezés-egészségügyi előírások szerint Kémiai jellemzők

36 Az ecetgyártás késztermékei Biológiai ételecet: –erjedéses úton előállított –10% töménységű Szintetikus ételecet –20% töménységű SZESZIPAR

37 Ecettípusok Ételecet: Mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkohol) ecetes fermentációval, biológiai úton előállított termék. Borecet A szőlőbor ecetes fermentációjával előállított termék. Gyümölcsborecet Különböző gyümölcsök borából (a szőlőbor kivételével) ecetes fermentációval előállított termék. Ízesített ecet Ecetből (ételecet, borecet, gyümölcsborecet) ízesítőanyagok és/vagy növényi kivonatok és/vagy engedélyezett adalékanyagok hozzáadásával előállított termék. SZESZIPAR

38 A keményítőgyártás alap- és segédanyagai Alapanyagok: –burgonya, –kukorica, –Waxy kukorica, –búzaliszt Segédanyagok: –kénessav (a keményítőszemcsék lebegtetésére) SZESZIPAR

39 A keményítőgyártás késztermékei Burgonyakeményítő: max % víztartalom Kukoricakeményítő: max. 14% víztartalom Búzakeményítő: max % víztartalom Dextrin: a keményítő savval és hővel kezelése útján nyerik. Jó ragasztó, használja még a textil-, festék- és gyufaipar. Keményítőszörp: főleg burgonyából, cukortartalma 40-50% Szőlőcukor: 99,5% cukortartalom SZESZIPAR

40 A keményítőgyártás melléktermékei Burgonyatörköly: fehérje- és zsírtartalmánál fogva jó takarmány Sűrített áztatólé vagy ún. kukoricalekvár: fehérje-, vitamin-, cukor- és ásványianyag-tartalmánál fogva a mikrobiológiai iparok értékes alapanyaga. Kukoricacsíra: étolajgyártás alapanyaga. Kozmetikai ipar is használja Glutén: nagy fehérje- és aminosav-tartalmánál fogva kitűnő takarmány. Sikér: a búzakeményítő-gyártásánál keletkezik. 8-10% nedvességtartalmú, nagy fehérjetartalmú, szénhidrátszegény. Tápsikér és csiriz célra. Szőlőcukorszörp: a tercia tej feldolgozásakor SZESZIPAR

41 A hamuzsírgyártás alapanyaga és készterméke Alapanyag: –melaszmoslék elégetésével keletkező moslékhamu Késztermék: –Hamuzsír (K 2 CO 3 =K-karbonát) fehér, erősen higroszkópos, zsíros tapintású tömeg, ill. por. Használja a vegyipar, kozmetikai-, textil- és bőripar, üveggyártás. Vízben jól oldódik, oldata lúgos kémhatású. SZESZIPAR


Letölteni ppt "SZESZIPAR. A SZESZIPAR SZAKTERÜLETEI Finomszesz-gyártás Gyümölcsszesz-gyártás Likőripar Élesztőgyártás Ecetgyártás Tejsavgyártás Keményítőgyártás Hamuzsír-gyártás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések