Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések"— Előadás másolata:

1 Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések
Kovács Julianna dr. - OSZMK Szakfőorvosi Értekezlet november 28.

2 ELŐZMÉNYEK szűrővizsgálati jogszabályváltozás
struktúraváltás – korábbi hazaadás szűrővizsgálati jogszabályváltozás 44/2007. (IX.29.) rendelet területi orvosok, szakfelügyelők véleménye konszenzus megbeszélés

3 KÉRDÉSEK VÁLASZOK ?

4 Szűrővizsgálati jogszabály
67/2005. (XII.27.) EüM. rendelet 0-4 napos életkorban: a) teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére, b) testtömeg, testhossz, fej/mell-körfogat mérése és a hazai standardok szerinti értékelése, c) ideggyógyászati vizsgálat, d) csípőficam szűrése, e) érzékszervek működésének vizsgálata: ea) hallás vizsgálata, eb) látás vizsgálata (vörös visszfény, pupilla-reakció, látásmagatartás), f) veleszületett anyagcsere-betegségek:

5 Szűrővizsgálati jogszabály
d) a melléklet I. fejezet 1. pontja szerinti szűrővizsgálatok elvégzése - az f) pontja kivételével - a fekvőbeteg-gyógyintézetek szülészeti-nőgyógyászati osztálya, illetve az újszülött osztálya vagy az újszülöttet ellátó neonatológiai osztály (PIC) feladatkörébe tartozik. A melléklet I. fejezetének 1. f) pontjában felsorolt vizsgálatok esetében a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére a külön jogszabály szerinti egészségügyi szolgáltató(k) jogosultak.

6 Mikor végezzük a mintavételt?
Intézetben minden újszülöttől 48. és 72. életóra között

7 Korai hazaadás ? intézet által korábban szülő által önkéntesen

8 Értesítések Ki kit értesítsen?
Ki értesíti a házi gyermekorvost/háziorvost? Szülő szerepe az értesítésben területi kötelezettségű vagy választott orvos Területi védőnő szerepe – értesítési kötelezettség a területi/választott hgyo/ho felé! Intézet értesítése

9 Javaslat Területi védőnő Területi vagy Szülő választott orvost
Intézet Területi védőnőt Területi védőnő Területi vagy Szülő választott orvost

10 Tervezett otthonszülés
3.§ (4) A háttérkórház c) biztosítja a külön jogszabály szerinti 0-4 napos életkorban elvégzendő szűrővizsgálatokat 9. §A szakorvos, illetve a szülésznő gondoskodik: b) a külön jogszabály szerinti 0-4 napos életkorra meghatározott szűrővizsgálatok háttérkórházban történő elvégeztetéséről.

11 Tervezett otthonszülés
10. §(1) A szülés komplikációmentes lezajlását követő 24 órán belül a szakorvos, illetve a szülésznő értesíti a háttérkórházat és a védőnőt. (2) A komplikáció mentes otthonszülést követően a szakorvos, illetve a szülésznő a szülést követő 4 órán keresztül az anya mellett tartózkodik, továbbá 24 órán keresztül az elérhetőségüket biztosítani kell.

12 Korai hazaadás – otthonszülés
BCG oltás 1. Az újszülöttek BCG oltását a szülészeti intézményben, illetőleg a szüle-tést követő 6 héten belül, folyamatos oltás keretében kell elvégezni. A BCG oltások szervezése, végrehajtása, illetőleg nyilvántartása tekintetében a 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben, illetve az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet és a „Johan Béla” Országos Epi-demiológiai Központ által 2001-ben a BCG oltásokról kiadott mód-szertani levélben foglaltak – az „Ellenjavallatok” címszó 1. pontjának kivételével – az irányadók.

13 Hétvége, ünnepnap esetén az ezt követő első munkanap!
Mintavétel időpontja 0 – 24 – 48 – 72 óra INTÉZET …. TERÜLET Hétvége, ünnepnap esetén az ezt követő első munkanap!

14 Konszenzus megbeszélés
A szűréshez szükséges mintavétel és küldés a gyermek ellátásáért felelős választott vagy ha az nincs, a területileg illetékes házi gyermekorvos / háziorvos kötelessége. A mintavétel és küldés megtörténtét, valamint ezek időpontját az újszülött születését igazoló orvosi okiraton és saját dokumentációjában aláírásával és orvosi pecsétjével köteles igazolni. Kiskönyv?

15 Területen lehetséges mintavevők
Házi gyermekorvos/háziorvos + gyermekápoló és asszisztens + körzeti ápoló/nővér ÖNÁLLÓAN Védőnő gyakorlati képzés után ÖNÁLLÓAN

16 Dokumentációk Gyermekegészségügyi Kiskönyv hivatalos dokumentum?
Újszülött zárójelentés Gyermekegészségügyi Kiskönyv hivatalos dokumentum? gyermek-egészségügyi kiskönyv C Orvos saját dokumentációja – leletadási kötelezettség? Védőnő saját dokumentációja

17 Területi védőnő 48 órán belül/v. első munkanap lakáson látogat, veszélyeztettség esetén jelez! Ellenőrzi és saját dokumentációjában vezeti, hogy a szűrés megtörtént. Elmaradásról a lakhely/tartózkodási hely szerinti hgyo./ho.-t értesíti Állapotroszabodást, orvosi ellátást igénylő problémát még aznap jelezi hgyo./ho.-nak.

18 Speciális ellátások 32. gesztációs hét előtt születettek - 2 hetes
Transzfúzió/vércsere, parenterális táplálás 2 hetes – 60 napos Más fekvőbeteg intézetbe szállítás ZÁRÓJELENTÉS – SZŰLŐ TÁJÉKOZTATÁSA !

19 Postázás 24 órán belül - elsőbbségi levélként hétvége, ünnepnap után
az első munkanapon Szülő - orvos egyeztetése!

20 Mintavétel lehetőleg orvosi vizsgálat/vizit is történjen
tervezhető ellátás lehetőleg orvosi vizsgálat/vizit is történjen 4/2000. EüM. Rendelet: b) az újszülöttek, a veszélyeztetett csecsemők és gyermekek szükség szerinti preventív látogatása „(7) Feladatait a háziorvos/házi gyermekorvos és a fogorvos a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.”

21 Mintavétel rendelőben vagy lakáson?
orvosi vizsgálat/vizit is történjen fejlődés ütemének ellenőrzése – súlymérés mintavétel – rendelőben szakszemélyzet jelenléte (ápoló, asszisztens) DOKUMENTÁLÁS- saját dokumentáció PC szükség esetén vényírás+preventív gyógyszerek-TAJ higiénés feltételek biztosítása – fertőtlenítés, veszélyes hulladék, személyes védelem megvilágítás (icterus), kisebb beavatkozások (köldök)

22 Jövőkép Szúrásos vérmintavétel NEM KIZÁRÓLAGOS ORVOSI FELADAT!
Mintavételbe bevonható szakszemélyzet: Praxison belül - csecsemő- gyermekápoló és asszisztens - körzeti ápoló- és asszisztens Praxison kívül – védőnői szolgálat

23 Javaslatunk „SEGÍT ÉS VÉD”
Készüljön egy olyan szakmai protokoll, amely lépésről lépésre tervezhetően és pontosan meghatározza, hogy mikor melyik szolgáltatónak mi a feladata, kötelezettsége és FELELŐSSÉGE, és az aktuális jogszabályoknak is eleget tesz. „SEGÍT ÉS VÉD”

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Korai hazaadás- újszülöttkori anyagcsere szűrések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések