Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerelési egységek modellje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerelési egységek modellje"— Előadás másolata:

1 Szerelési egységek modellje
Dr. Horváth László

2 Leírt információk A szerelési egységek modellje
a termék alkatrészekből és szerelési egységekből (részegységekből) való felépülésének struktúráját, az egyes alkatrészek kapcsolódását és kölcsönös helyzetét meghatározó összefüggéseket, valamint az alkatrészek összekapcsolásának a módját írja le.

3 Szerelési egység modellek alkalmazása
 a beépülő alkatrészek modelljeinek kidolgozása,  mechanizmus tervezése,  összeállítási rajzok kidolgozása,  ütközésvizsgálat, tömeggel kapcsolatos jellemzők meghatározása,  szerelési technológia tervezése,  anyagszükséglet tervezése (MRP -Materials Requirement Planning)  animáció és  megjelenítés

4 Termék felépítése

5 Fa alakjában definiált szerelési struktúra leírás

6 Példa szerelési egység felépítésére

7 Relációk A modelltérbe vitt első alkatrésznek kitüntetett szerepe van
A további alkatrészek helyzetmeghatározása a szerelési egységben relációk definiálásával történik. A reláció kötöttség amely meghatározza két alkatrész valamely helyzet-kapcsolatát. Alapvető relációk: egybeesés, távolság, szög és érintkezés. Egybeesések: koncentrikusság, gömbközéppontok egybeesése, tengelyek egybeesése, élek egybeesése és síkok egybeesése. Érintkezések: pontban, vonal mentén, gömbfelületen, kúpfelületen, stb.

8 Példák relációra

9 Az alkatrészek közötti kapcsolat típusa
Laza illesztés, Átfedéses illesztés, Menetes kapcsolat, Felfekvés, Ragasztás, stb. Két alkatrész között a kapcsolat több típusa: (pl. ). persely, amely lazán illeszkedik egy furatba, pereme sík homlokfelületen fekszik fel, végül menetes részével kapcsolódik.

10 Egybeesés relációk

11 Egybeesés relációk

12 Relációk

13 Referenciasík

14 Relációk definiálása Az alkatrészek között az első, esetleg még további kötöttségek is megengedik az elmozdulást, amíg valamelyik kötöttség rögzítetté nem teszi a beszerelt alkatrész helyzetét. A 2. számú alkatrész helyzetét a szerelési egység modellben felületek egybeesésének kötöttségével definiáljuk.

15 Alkatrész méretének módosítása
Egy alkatrész méreteinek módosítása vagy cseréje a struktúrában maga után vonhatja más alkatrészek helyzetének módosulását, mert az alkatrészek kapcsolatát meghatározó relációknak változatlanul érvényesek


Letölteni ppt "Szerelési egységek modellje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések