Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek."— Előadás másolata:

1 Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek funkcionalitása és felépítése Dr. Horváth László

2 Tartalom A funkcionalitás fogalma. A MTR -ek általános felépítése. A MTR -ek funkcióinak tipikus csoportjai. Modularitás.

3 A funkcionalitás fogalma A tervezőrendszer funkcionalitása: a beépített funkciók összessége. Meghatározza az alkalmazás lehetséges területét és kiterjedtségét. Ugyanazt a funkciót a különböző tervezőrendszerekben, különböző elveket, módszereket, színvonalat és teljesítményt képviselő eljárások valósítják meg. A tervezőrendszer specifikációjának része.

4 A feladatokhoz szükséges funkcionalítás A tervezési feladatok specifikációjának kell megfelelni. Alkalmasság: A tervezési feladatra terhelhető költségek. Eljárás teljesítménye és egyéb sajátosságai. A specifikált tervezési feladathoz szükséges funkcionalitású tervezőrendszer nem mindig konfigurálható egy rendszerben. Funkcionalitás hiányosságai kiküszöbölhetők felhasználói fejlesztéssel. Több tervezőrendszer összekapcsolása. A "menü" szintjén hasonló funkciók eltérő típusú és teljesítményű eljárásokat takarnak!

5 Funkciók csoportjai

6 A MTR -ek általános felépítése

7 Funkciók tipikus csoportjai: modellezés és modell-alkalmazás

8 Funkciók tipikus csoportjai: adatok tárolása, kezelése és kommunikációja

9 Funkciók tipikus csoportjai: kommunikáció az emberrel

10 Modularitás A moduláris felépítésű rendszer önálló elemekből, modulokból áll, amelyekből tetszés szerint építhető fel a konkrét installált rendszer, amely bármikor kiegészíthető további modulokkal és amelyből bármikor eltávolíthatók modulok. A modul funkcióknak alkalmazási, rendszerfejlesztési és üzletpolitikai szempontok alapján kialakított csoportját megvalósító eljárásokat foglalja magában. A modeul az MTR -hez egységesített, specifikált adatátviteli felületen kapcsolódik.

11 A modularitás előnyei A felhasználó számára: Elkerülheti szükségtelen funkciók megvásárlásának kényszerét. Fokozatos kiépítés lehetősége. Gyorsabb megtérülés. A fejlesztő számára: Fokozatosan alakíthatja ki és fejlesztheti tovább a tervezőrendszert. Modulonként, a piac által diktált sorrendben fejleszthet. A már elkészült részeket forgalomba hozva gyorsíthatja a megtérülést. Rugalmasan képes a piac igényeit kielégíteni

12 Magrendszerek Tipikus: Adatbázis-kezelő, geometriai modellező Specializálódott fejlesztők állítják elő. Tervezőrendszerek fejlesztői saját rendszerükbe építik. A szakosított fejlesztés csökkenti a költségeket. Lehetőséget ad a tervezőrendszerek szabványosítására. Példa: A Spatial Technology cég terméke az ACIS egységes geometriai modellező magrendszer. Az ACIS alapú rendszerek közvetlenül összekapcsolhatók, az adatcsere a közös modellformátumban történik.


Letölteni ppt "Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 9. előadás Műszaki tervezőrendszerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések