Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe."— Előadás másolata:

1 Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe és jelentősége Dr. Horváth László

2 Tartalom Miről szól a tantárgy?
A számítógépi tervezés fejlődéstörténete. Néhány előzetes példa, illusztrációként. Objektum leírása integrált modellezési környezetben. A modellalkotási folyamat vázlatos sémája.

3 Miről szól a tantárgy? A számítógépi modellezés alkalmazása a mérnöki tervezésben. Mindenről, ami a jelenlegi és jövőbeni gyakorlatban alapvető. A számítógépben leírt mérnöki tudás és alkotások az egyetemes kultúra részét képezik. A mérnök a vállalat üzleti céljait elkötelezetten támogatva számos más szakember munkájának számítógépben leírt eredményeit felhasználva, valamennyi szükséges kommunikációs kapcsolatot kihasználva, a számára kötelező előírásokat figyelembe véve, a projektben meglévő tervezési eredmények felhasználásával hatékonyan, a rutinmunka, illetve korábbi munka ismétlése által nem hátráltatva, hatékonyan alkot. Kiélezett versenyhelyzetben, nagyobb és nagyobb tervezési környezetek integrációjában.

4 A számítógépi tervezés fejlődéstörténete I
Az 50 -es évektől: Szabadformájú és bonyolult felületek leírása. Szerszámgépek számítógépes irányítása. A 60 -as évektől: Műszaki rajz, számítások, adattárolás, dokumentáció. Számítóközpontokban elhelyezett számítógépek alkalmazása A 70 -es évektől: Objektumok leírása, a leírás felhasználása elemzéshez berendezések vezérléséhez (gyártó, kezelő-szállító és mérő-ellenőrző). Szerszámgépek számítógépes irányításának kiterjedt alkalmazása. Számítógép a tervező irodájában, számítóközpontokhoz kapcsolt terminálok.

5 A számítógépi tervezés fejlődéstörténete II
A 80 -es évektől: Komplex objektum-rendszerek leírása. Méretek mint változók. Alkalmazás-orientált modellezés. Adatcsere szabványok intenzív fejlesztése. A 90 -es évektől: Kifonomult felületmodellek. Egységes alakmodellek. Az alaksajátosság elv kiterjedt alkalmazása. Navigátorok. Integrált modellek. Termékmodellek referenciamodellek elvén. Hálózati üzem, az Internet alkalmazása. Objektum-orientált felhasználói fejlesztés. Modellek szabványosítása. Nagy számítógépi teljesítmény a tervezőirodában.

6 A számítógépi tervezés fejlődéstörténete III
Az ezredforduló fő tendenciái: Központi adatbázisok nemzetközi rendszerekben. Virtuális prototípus. Virtuális vállalat. Kifinomult alakmodellezés. Internet technológia kiterjedt alkalmazása. Ismerettechnológia kiterjedt alkalmazása. Viselkedés-orientált modellek. Kétirányú aszociativítások rendszerén alapuló integrált modellek. Tervezői szándék modellezése.

7 Néhány előzetes példa, illusztrációként
Testmodellezés (navigált vonalláncépítés, alkatrészmodellek építése alaksajátosságokból) aktív modellező rendszer alkalmazásával. Komplex felület modellezésének folyamata (számítógépi videoanyag vetítése, előre-vissza léptetéssel). A modellezés széles alkalmazási területének bemutatása többek között a számítástechnikai, az elektronikai, a sport és a háztartási eszközök, valamint az órák és a bútorok tervezésében és gyártásában (számítógépi videoanyag vetítése, előre-vissza léptetéssel).

8 Objektum leírása integrált modellezési környezetben

9 A modellalkotási folyamat vázlatos sémája


Letölteni ppt "Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések