Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MŰVÉSZETEMŰVÉSZETE. - Bizánci művészet : - A keleti és a görög-római hagyományok a kereszténység szellemével keveredtek, mely szerint a császár az I sten.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MŰVÉSZETEMŰVÉSZETE. - Bizánci művészet : - A keleti és a görög-római hagyományok a kereszténység szellemével keveredtek, mely szerint a császár az I sten."— Előadás másolata:

1 MŰVÉSZETEMŰVÉSZETE

2 - Bizánci művészet : - A keleti és a görög-római hagyományok a kereszténység szellemével keveredtek, mely szerint a császár az I sten földi képviselője. - A művészetnek az isteni törvényt kellett megjelenítenie. - A bizánci művészet fejlődését nagy emelkedők és lejtők jellemzik. - A 6. században élte virágkorát.

3 A bizánci művészet jellegze- tes vonásai: - hieratikus (a szentség meg- jelenítésére törekvő) stílusje- gyek - arany háttér - szkémák szerinti (lényeges vonásokra leegyszerűsített) emberábrázolás - síkhatás - esztétikai kánon

4 Falfestmények. Roskilde és Aarhus. 1500-20. Dombormű 11. sz.

5 Elefántcsont portré. Arisztokrata nő. Mozaik. Bizánc. 6. század

6 Bizánci könyvborító. 9 sz.

7 A pantokratór ábrázolás az ikonográfiában az egyik legelterjedtebb típus.

8 A magyar királyi korona részlete – rekeszcománc A Monomachos korona 8. sz.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítéseivel nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.

32 ...és végül a frissen készült makettem

33

34 VÉGE KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! Huszti Brigitta IX. B


Letölteni ppt "MŰVÉSZETEMŰVÉSZETE. - Bizánci művészet : - A keleti és a görög-római hagyományok a kereszténység szellemével keveredtek, mely szerint a császár az I sten."

Hasonló előadás


Google Hirdetések