Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk. Számos víz- és élelemforrásával ez a termékeny félhold a világ közepe lett az itt élők számára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk. Számos víz- és élelemforrásával ez a termékeny félhold a világ közepe lett az itt élők számára."— Előadás másolata:

1 Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk. Számos víz- és élelemforrásával ez a termékeny félhold a világ közepe lett az itt élők számára. Úgy hiszik, ez a terület gazdagon ellátta élelemmel a vadászokat és a gyűjtögetőket. Később a népesség nagy része földműveléssel foglalkozott.

2 Kisázsia első civilizációi mezopotámiai egyiptomi sumer arameus főniciai lüdiai

3 Kik voltak a görögök? A görög társadalmi, gazdasági, szellemi művelődés, műveltség alapjait a 1. minószi 2. mükénéi 3. dór civilizációk képezik. Ezeket a civilizációkat, melyek a Földtközi- tenger környékén alakultak ki, égei civilizációknak is nevezték.

4 Kik voltak a minósziak? A minósziak a görög szigetvilágban éltek. A minószi kultúrát gyakran úgy jellemzik, mint istennő-imádaton alapuló társadalmat. A minósziak elsősorban kereskedelemmel foglalkoztak, kapcsolatban álltak a tengerentúli kereskedőkkel. Sok történész és régész vallja, hogy a minósziak fontos szerepet játszottak a bronzkori ónkereskedelemben.

5 Kik voltak a mükénéiek? Mükéné a Peloponnészosz ÉK-i részén volt. A mükénéi civilizáció meghatározó eleme a harcos arisztokrácia volt. Nemcsak a minósziakat igázták le, de a monda szerint Tróját, ezt az erős városállamot is elfoglalták. A mükénéi periódus kb. Kr.e. 1600 és Kr.e. 1100 között tartott.

6 Térképek

7 Hogyan alakult ki a görög civilizáció? A mükénéiek legyőzték a minósziakat és a két civilizáció összeolvadt. A mükénéiek erősek voltak, de az állandó háborúskodás (polgárháború) sokat gyengített rajtuk és amikor az újabb megszállók érkeztek, már könnyen leigázták őket.. A megszállók a dórok voltak, akik a görög nyelvet beszélték. A megszállók érkezésével sok képesség feledésbe merült, pl. az írás, a csónakkészítés. Ezért ezt az időszakot Sötét Éveknek nevezzük.

8 Kronológia Minósziak Kr.e. 2500 - Kr.e. 1450 Mükénéiek Kr.e. 2000 – Kr.e. 1150 Dórok Kr.e. 1150 – Kr.e. 700 (sötét évek) A görög (HELLÉN) civilizáció e három kultúra keverékéből alakult ki, hogy Kr.e. 700-tól Kr.e. 336-ig meghatározza a térséget. Ez a három kultúra hatott tehát arra a népességre, amelyet mi görögnek nevezünk.


Letölteni ppt "Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk. Számos víz- és élelemforrásával ez a termékeny félhold a világ közepe lett az itt élők számára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések