Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A minószi és a mükénéi kultúra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A minószi és a mükénéi kultúra"— Előadás másolata:

1 A minószi és a mükénéi kultúra
Kik voltak ők? Honnan származnak? Mi mindent vittek véghez? Hová tűntek? A minószi és a mükénéi kultúra

2 A minószi civilizáció Kréta szigetén jött létre.

3 Hagyaték (vagy ajándék a múltból)
Híres hajósok és nagyszerű hajóépítők voltak. Ezt hagyták örökül az utókor számára.

4 Bikaugratás A bikaugratás és a bikaviadal sportnak, de a vallási kultusz részének is számított. Ne próbáld ki egyiket sem otthon!

5 A palota Az egyik legnagyobb város Kréta szigetén Knósszosz volt. Egy nagyszerű palota volt itt: a knósszoszi palota, ahol a legendás Minósz király élt.

6 A palotának rengeteg folyosója volt.

7 A labirintus A palotának olyan bonyolult volt a folyosórendszere, hogy aki nem ismerte, nagyon nehezen találta meg a kijáratot. A labirintus szó nagy valószínűséggel a görög eredetű labrys szóból származik, amely a krétai kultúra jelképére, a kétélű bárdra utal. Ezért a palotát még a „Kétélű fejsze palotájának” is hívták. A monda szerint ebben a labirintusban élt a Minotaurusz nevű szörnyeteg, aki félig bika, félig ember volt. Ha labirintust akarsz készíteni, látogass el a következő oldalra:

8

9 Minden kilencedik évben (egyesek szerint évente) hét ifjút és hét leányt áldozzanak a Minótaurusznak. Amikor már harmadszorra kellett küldeni az áldozatot, Thészeusz önként jelentkezett, hogy megölje a szörnyet. Együtt tartott az áldozatokkal Kréta szigetére. Amikor megérkezett, találkozott Ariadnéval, Minósz király lányával, aki szerelmes lett belé. A lány megígérte, hogy elárulja neki a kivezető utat, ha azután feleségül veszi. Amikor Thészeusz beleegyezett, Ariadne adott neki egy gombolyag fonalat, melynek végét a bejárathoz kötötte, útját megjelölve a fonállal. Letekerte az egész gombolyagot, mire ráakadt az alvó Minotauruszra. Agyonverte a szörnyeteget, ezután a fonalat követve, a többieket a kijárathoz vezette.

10

11 Hogyan tűnt el a minószi civilizáció?
Senki sem tudja biztosan, hogyan és miért tűnt el a minószi civilizáció. Tény, hogy Kr.e táján a tenger és Kréta uralma a mükénéiekre szállt.

12 Honnan származnak a mükénéiek?
Dél-Oroszország sztyeppéiről jöttek, ahonnan átvándoroltak Görögország területére. Kapcsolatba kerültek a minósziakkal és sok mindent átvettek tőlük (pl. az írást).

13 Trójai háború / Homérosz Iliásza
Túl a legendán (Szép Heléna elrablása), a háború okai bizonyára a szokásosak voltak: gazdasági előny, kapzsiság, területszerzés és a kereskedelmi utak ellenőrzése.

14 Az Iliász 500 évvel később egy vak, görög költő, Homérosz elmesélte a trójai háború történetének egy részét (51 napot a 10 éves ostromból), de nem pontosan úgy, ahogy az valójában megtörtént.

15 A homéroszi verzió Párisz, trójai herceg szerelmes lett Helénába, Meneláosz, spártai király feleségébe. Elrabolta a nőt és Trójába vitte. A spártaiak és mükénéi szövetségeseik követték őket, hogy visszaszerezzék Helénát. 10 éves harc után, Odüsszeusz tanácsára építettek egy óriási falovat, amelyben elrejtőztek a legjobb harcosok. A többi harcos visszatért hajójához és visszavonulást színleltek.

16 Amikor a trójaiak meglátták a lovat…
… és az ostromlók visszavonulását, azt hitték, hogy a ló ajándék, ezért bevontatták a városba. Mikor már nem látta őket senki, Odüsszeusz visszafordította a hajókat és újra Trója felé irányította őket. Az éjszaka közepén a katonák kimásztak a ló belsejéből, kinyitották a kaput és beengedték a többi görög harcost is Trójába.

17

18

19 Ami történt. . . Miután sikeresen bejutottak, megölték Trója királyát és felgyújtották a várost. Ezután hazatértek Helénával együtt.

20

21 A sötét korszak A mükénéiek soha nem tértek vissza a békés élethez. Ezután a dórok foglalták el a területet.

22 A sötét korszak A mükénéiek letelepedtek az Égei-tenger szigetein és Kis-Ázsia nyugati partvidékén. Később ez Iónia néven vált ismerté.

23 Visszalépés… Kezdetét vette a vándorlás és öldökés időszaka. A kereskedelmi élet lehanyatlott. Sok készség feledésbe merült,pl. az olvasás, az írás, a falfestészet, az elefántcsont és az arany megmunkálása stb.

24 Újrakezdés Az emberek új civilizációt kellett teremtsenek saját erejükből, kezdve ezt a földműveléssel, állattenyésztéssel és folytatva idegen területek elfoglalásával (gyarmatok)

25 Új elnevezés Független városállamokat alapítottak, magukat pedig helléneknek vagy görögöknek nevezték.

26 A többi már történelem.


Letölteni ppt "A minószi és a mükénéi kultúra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések