Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VIDÉKI ENERGIAPOTENCIÁL MOZGÓSÍTÁSA Mateja Orban Pécs, 2010.9.10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VIDÉKI ENERGIAPOTENCIÁL MOZGÓSÍTÁSA Mateja Orban Pécs, 2010.9.10."— Előadás másolata:

1 VIDÉKI ENERGIAPOTENCIÁL MOZGÓSÍTÁSA Mateja Orban Pécs, 2010.9.10.

2 HELYI AKCIÓCSOPORT Goričko LAS Goričko területe a vidéki térség, ahol a rendelkezésre áll hatalmas potenciál a helyi energetikai források fenntartható használat aktivációjára, valamint a hatékony felhasználás és erőforrás párhuzamos bevezetés. A projekt támogatja, fejleszti és stimulálja a terület endogén energiaforrások fenntartható használatát a fenntartható fejlődés elvei tekkintettel.

3 LAS Goričko területe LAS Goričko a következő önkormányzatok területén jött létre: Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci és Tišina azzal a céllal, hogy hatékony köz- és Magánszféra partnerséget hoznak létre a LAS Goricko helyi fejlesztési stratégiák előkészétésére és végrehajtására a LEADER kezdeményezés keretében (4. tengelye az Európai Vidéki Fejlesztési Alap 2007-2013). A LAS Goričko összterülete 565,1 km 2.

4 Adatok a LAS létrehozásáról: LAS Goričko alapító aktusa egy Konzorcium megállapodás a helyi akciócsoport LAS Goricko létrehozásáról, amely 2008. október 23.-án volt alláírva a Puconci községi tárgyaló termében. A lakosság száma a LAS területén: A területen, amelyet a LAS Goričko fedi be 30.363 lakossa vann (Forrás: SK Statisztikai hivatal, Nép-, háztartás- és lakások számlálás, 2002). Szervezeti forma: LAS egy önálló egység a Razvojna agencija Sinergijánál. LAS Goričko egy nonprofit érdeklődési összekötetési és együttműködési forma, amely képviseli a helyi fejlesztési partnerséget a Goričkóji községek területén.

5 LAS Goričko neve és székhelye  2009. április 15.-én megkaptuk a Határozatot az állapot kiutalásáról a működő helyi akciócsoportról, amivel hivatalosan LAS Goričková váltunk,  LAS a következő név alatt működik: LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA, - HELYI AKCIÓCSOPORT  Rövidít neve: LAS GORIČKO,  LAS név angol nyelven: LOCAL ACTION GROUP (LAG) GORIČKO,  LAS székhelye: Kranjčeva 3, 9226 Moravske Toplice, Szlovénia.

6 LAS Goričko szervei LLAS gyülekezés - e z a LAS vezetés szerve. L AS összes tagja állitja össze, amelyek aláírták a Konzorciumi megállapodást (30 tag). FFejlesztési tanács - LAS döntéshozó szerve, amely össze áll: –K–Közszféra képviselői (50%), –M–Magánszféra képviselői - gazdasági szektor és civil társadalom (50%). A Fejlestési tanács tagjait a LAS gyülekezés választja és menti fel. A tagok 3-éves időszakra vannak kiválasztva. A Fejlesztési tanács 6 tagból áll össze. FFelügyelő bizottság – LAS ellenőrző szerve. 3 tagból áll össze és pedig 1 tag a közszféra képviselője, az egyik a gazdasági szektor képviselője és egyik a civil társadalom képviselője. LLAS kezelője – a LAS projekt managerje. LAS kezelőjit a LAS gyülekezet választota határozatlan időre, a súlyos jogsértések esetében lehetséges a szerződés megszűnése. LAS Goričko kezelője a RA Sinergija.

7 A projekt “Vidéki energiapotenciál mozgósítása” megvalósítási időszaka: 2009 október – 2011 június

8 A projekt tartalma  A projekt vezetése és koordinálása, valamint a nyilvánosság informálása és a projekta promóciója,  Cselekvési terv konkretizálása, projekt tevékenységek végrehajtása,  Aktivációs (mozgósítási) műhelyek előkészítése és végrehajtása,  Tevékenységek értékelése, leltározása és esetleges módosítások megközelítése bemutatása.

9 Célcsoportok  fiatalok,  munkanélküliek,  nők a vidéken,  idősebb lakosság a vidéken,  parasztbirtokok,  vállalkozások a LAS Goričko területén,  helyi közösségek.

10 A projekt fázisai FFázis 1; 2009 október–2010 március: Cselekvési terv konkretizálása, projekt tevékenységek végrehajtása FFázis 2; 2010 április–2010 szeptember: az aktiválciós műhelyek előkészítése és végrehajtása, FFázis 3; 2010 október–2011 június: tevékenységek értékelése, leltározása és esetleges módosítások megközelítése bemutatása.

11 A projekt fő célja Az aktivációs műhelyeken keresztül felhívni a lakosság figyelmét a vidéki energetikai potenciálisra és így hozzájárulni a LAS Goricko terület természeti örökség védelméhez.

12 A projekt célja  az endogen – helyi vidéki energiaforrások fenntartható használata aránya növelése összhangban a nemzeti és az EU célkitűzésekel,  a helyi és az importált energetikai források hatékony felhasználása növelése a vidéki területeken összhangban a nemzeti és az EU célkitűzésekel,  a vidéki lakosság tudatosság növelése a környezetvédelmről a tevékenységek révén az energiaforrások fenntartható használatánál.

13 A projekt eredményei  aktivációs műhelyek a vidéki lakosságnak,  promóciós bemutatkozási poszter,  promóciós animációs prospektus,  átfogó elemzés a helyi energetikaiforrások rendelkezéséről,  támogatás és tanácsadás az energetikai területen az ötletek ellenőrízésénél a LEA Pomurje székhelyén,  példák leltározása és lehetséges cselekvési terv,  e-brosúra mint motivációs bemutató eszközök.

14 A projekt pénzügyi értékelése  A projekt összértéke 73.000,00 EUR.  A projekt a Nyílt ajánlattételi felhívás projektek végrehajtásához a Helyi akciócsoport Évi végrehajtási terv keretében van finanszirozva a Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci és Tišina községek területén 2009-ben.

15 A projekt konkrét végrehajtása bemutatása

16 Aktivációs műhelyek Ezek a vidéki lakosságnak voltak szánva a helyi potenciálról, mind az energetikai hatékonyság szempontból, valamint a helyi energetikai Források szempontjából. Néhany kép a műhelyekről:

17 Promóciós bemutató poszter

18 Promóciós animációs prospektus

19 Az igények benyújtásának dinamikája 2010. áprilisban volt benyújtva az 1. kérelem a társfinancirozásra. A másikak követtik a szerződés meghatározott dinamikája szerint a következő hónapokban.

20 Energetikai tanácsadások Támogatás és tanácsadás az energetikai területen: FFűtési rendszer és fűtési berendezés választása, FFűtőberendezések cseréje, ÜÜzemanyag-fogyasztás csökkentése, MMegfelelő üzemanyag kiválasztása, AAz épületek hőszigetelése, MMegfelelő ablakok, üvegezés kiválasztása, AAz épületek szanálása az energiafelhasználás csökkentése érdekében, AAz energiatakarékos háztartási gépek használata, ÉÉs minden más kérdés, amely az energiafelhasználásra kapcsolódik.

21 Segítségnyújtás a támogatási pályázatok elkészítésénél A következöknél:  szoláris fűtési rendszer telepítése,  fűtőberendezés telepítése központi fűtéshez a lakóépületekben biomassza felhasználásra,  hőszivattyúk telepítése,  a külső nyílászárók cseréje,  homlokzatok hőszigetelése a lakóépületek újításánál,  tető vagy tetőtér hőszigetelése a lakóépületek újításánál,  stb.

22 További információk a projektről: LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA ZA POMURJE “LEA Pomurje” Martjanci 36 SI-9221 Martjanci Kapcsolati személy: Bojan VOGRINČIČ Tel: 00386 2 538 13 54 Faks: 00386 2 538 13 55 E-cím: bojan@lea-pomurje.sibojan@lea-pomurje.si Web: www.lea-pomurje.si www.lea-pomurje.si További információk a LAS Goričko-ról: LOKALNA AKCIJSKA SKUPINA „LAS GORIČKO” Kranjčeva3 9226 Moravske Toplice Kapcsolati személy: Stanislav SRAKA Tel: 00386 2 538 13 52 Faks: 00386 2 538 13 55 E-cím: las.goricko@ra-sinergija.silas.goricko@ra-sinergija.si Web: www.las-goricko.si www.las-goricko.si KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "VIDÉKI ENERGIAPOTENCIÁL MOZGÓSÍTÁSA Mateja Orban Pécs, 2010.9.10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések