Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában"— Előadás másolata:

1 A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Dr. Kishegyi Júlia szaktanácsadó 2011. szeptember 29.

2 Primer prevenció - kiterjesztő értelemben az ifjúsági munkában
A gyermek és fiatal formálódó személyiségét érő különféle veszélyes folyamatok kialakulásának okait előzi meg: a rendszeres szabadidős tevékenység szervezésével, a kortárs kapcsolatok, közösségek, az alkalmazkodó együttlét képességének (döntéshozatal és felelősségvállalás) kialakításával és fejlesztésével, az aktív, öntevékeny életmód elősegítésével.

3 A prevenció szintjei Primer prevenció (elsődleges megelőzés): az egészség általános védelme, az egészségkárosodás és megbetegedés bekövetkezésének megelőzése. Szekunder prevenció (másodlagos megelőzés): a megbetegedés, illetve a kialakulásához kapcsolódó kóros állapotok korai felismerése a hatásos kezelés érdekében – szűrővizsgálatok. Tercier prevenció (harmadlagos megelőzés): sérülések, betegségek kapcsán a szövődmények, szervkárosodás, rokkantság kialakulásának megelőzése (gyógyítás-rehabilitáció)

4 Egy populáció egészségi állapotát közvetlenül meghatározó tényezők (WHO)

5 Az egészségfejlesztés alapdokumentuma: Ottawa karta

6 Egészség műveltség ("Health Literacy")
„Az egészséggel kapcsolatos műveltég olyan kognitív és szociális készségeket jelent, amelyek meghatározzák az egyének motivációját és képességét, hogy az információkat olyan módon érjék el, hasznosítsák és értelmezzék, hogy hozzájáruljon egészségük fejlesztéséhez és fenntartásához.” (WHO 1998., IUHPE 2010.)

7 „Amiben nem betegszem meg, az nincs”
Prevenciós paradoxon „Amiben nem betegszem meg, az nincs”

8 Mikor kezdjük a primer prevenciót?
Még a fogantatás előtt. Orvosi szempontból a kis súlyú újszülött fokozott felnőttkori szív- és érrendszeri kockázatot jelent. Az egészségbeli és a társadalmi-gazdasági-környezeti hátrányok egymás hatását erősítik. A gyermek egészségügy kompetenciája a 18 éves korig tart, az ifjúságpolitika figyelme a éves korosztályra is kiterjed.

9 Prevenció orvosi szemmel
A gyermekkori primer prevenció legnagyobb vívmánya az életkorhoz kötött kötelező védőoltások rendszere, illetve az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok lebonyolítása. A gyermekekre vonatkozó primer prevenció legnagyobb hiányossága: az egészséggel, az egészségmagatartással, és az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos ismeretek, készségek átadásának hiánya, mind a rejtett curriculumban, mind közvetlen tantárgyként.

10 A prevenció az egészségfejlesztés szempontjából
Ágazatok és szakmák közös egészségműveltsége és összehangolt tevékenysége szükséges az ifjúság egészségi állapotának javításához, mert ezzel: az egészségben megnyilvánuló egyenlőtlenségeket csökkenteni tudjuk, az egészségesen eltöltött életévek számát növelhetjük, a betegségek megjelenését későbbre tolhatjuk.

11 Befektetés az egészségbe
Minden, ami a gyermekek és fiatalok egészséges életmódját segíti elő – befektetés az egészségbe.

12 E-mail: kishegyi.julia@oefi.antsz.hu OEFI honlapja: http://www.oefi.hu
Köszönöm a figyelmet! OEFI honlapja: A konferencia a Nemzeti Erőforrás Minisztérium „Komplex gyermek- és ifjúságfejlesztő szakmai tevékenységek, programok megvalósításának támogatására” kiírt IFJ-KX-10-B-0021 pályázat eredményeképpen valósul meg.


Letölteni ppt "A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések