Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Makara Péter Főigazgató-helyettes Az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóinak kezelési esélyei a mai Magyarországon 2008. december 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Makara Péter Főigazgató-helyettes Az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóinak kezelési esélyei a mai Magyarországon 2008. december 4."— Előadás másolata:

1 Dr. Makara Péter Főigazgató-helyettes Az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóinak kezelési esélyei a mai Magyarországon 2008. december 4.

2 Nincs új a nap alatt  Hippokratész  18. század második fele Anglia  1846. Le Play, Bodrogköz, életmód  Wirchow sziléziai bányászai  Durkheim az öngyilkosságról  A magyar népegészségügy társadalom érzékenysége a 19. század utolsó évtizedeiben illetve az 1920-as, 1930-as években.

3 Hazai előzmények  Szoros együttműködési kapcsolatok a hazai egészségügyi gondolkodás illetve a szociológia, demográfia és pszichológia között az 1960-as évek második felétől.  Társadalomtudományi végzettséggel rendelkezők jelentős száma és szerepe a stratégiai tervezési folyamatoktól az oktatáson át a gyakorlati akciókig az 1970-es évektől.  A halálozások és a megbetegedések társadalmi egyenlőtlenségeiről folyamatos és egyre differenciáltabb kutatási eredmények.  1991 A NET első konferenciájának témája: az egészségi állapot egyenlőtlenségei Magyarországon  Az egyenlőtlenségek csökkentése 1988 óta kodifikált és deklarált cél az egészségpolitika különböző dokumentumaiban.  Nemzeti Népegészségügyi Program:  Az egyenlőtlenségek csökkentése minden egyes tevékenység értékelésének horizontális dimenziója  Célzott programok társadalmilag hátrányos helyzetű rétegek számára

4 Diadalmas vereség?  Minél jobban küzdünk ellene annál inkább nő az egyenlőtlenség?  Komolyan gondolhatja-e az OEFI, hogy 29 dolgozójával és néhány száz millió forinttal küzd az egészségi állapot egyenlőtlenségeinek csökkentéséért Magyarországon, avagy csupán az ökör szarván a légy vagyunk amelyik azt képzeli magáról, hogy ő húzza a szekeret (La Fontaine)?

5 Napi gyakorlati kiképzésünk  Nagyvárad tér, munkába menet Bíztassuk kocogásra, szoktassuk le a dohányzásról, netán adjunk neki egy-két kiadványt?

6 Népegészségügy Közpolitikák Egészségügyi rendszer Ágazatközi politikák az egészségért Egészségügyi ellátórendszer

7 Fő cselekvési irányok  A politikai döntési rendszer befolyásolása az egészség és az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében  Célzott gyakorlati egészségfejlesztési akciók hatékony megvalósítása az emberi jogok a társadalmi szolidaritás és az egyenlő esélyek elveinek szem előtt tartásával. Mindezt hittel, illúziók nélkül!

8 Néhány fontos szempont  Az egészség szempontjából különösen veszélyes Magyarországon az alsó középréteg társadalmi lecsúszása a szegénység irányába. Ki kell dolgozni az erre irányuló egészség- és szociálpolitikai intézkedéseket.  Magyarországon nincsenek specifikus szegénybetegségek, hanem a társadalmilag hátrányos helyzetek jelentenek fokozott veszélyeztetettséget a különböző megbetegedések tekintetében.  Csak olyan hátrányos helyeteket kezelő programot szabad működtetni, amely biztosítja az adott személyek, csoportok stigmatizálásának elkerülését.  A stratégiai dokumentumokkal összhangban kiemelt figyelmet kell fordítani a hátrányos feltételek között élő gyermekek egészségének védelmére, fejlesztésére, a szükséges szolgáltatások biztosítására.

9 Tennivalók a közeljövőben  Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben tervezett intézkedések teljes körű és hatékony végrehajtásának megkezdése  A Nemzeti Fejlesztési Terv különböző szakpolitikai intézkedései közötti összhang és egymást erősítő hatások elősegítése az egészség érdekében  A fejlesztések egészséghatás vizsgálata, különös tekintettel az egészséggel kapcsolatos egyenlőtlenségekre  A Népegészségügyi Program eddigi tevékenységeinek átfogó, őszinte kritikai elemzése az egyenlőtlenségekre gyakorolt hatás szemszögéből  Célirányos képzések és kutatások

10 Felkiáltójelek a viharban I. A pénzügyi deficit nem mentség a politikai érték deficitre Az egyéni magatartásról, morálról a politikai döntésre, érték elkötelezettségre kell helyezni a hangsúlyt

11 Felkiáltójelek a viharban II. Ne a szegények, kirekesztettek fizessék egészségükkel a válság fő terhét

12 Ne feledjük Az egészségfejlesztés beruházás a jövőbe, méghozzá anticiklikus hatással Az emberi erőforrás a magyar gazdaságnak is legfőbb tőkéje és mi ennek az újratermelésében működünk közre

13 Ezután felfújtátok a léggömböt, Micimackó megkapaszkodott, te eleresztetted a zsineget, és Micimackó kecsesen libbent az ég felé, míg el nem érte a fatetõ színvonalát, jó nyolcméternyi távolságban. – Remek! – kiabáltad te. – Mit szólsz ?! – kiabált vissza Micimackó. – Minek gondolnál alulról nézve? – Egy olyan Mackó-félének, ami léggömbbe kapaszkodik – mondtad te. – Az lehetetlen – mondta Micimackó kissé aggodalmasan. – Hát nem olyan vagyok, mint Fekete Felhõ a kék égboltozaton? – Nem mondhatnám. – No jó, alulról és felülrõl, az más. Aztán meg említettem már, hogy ezeknél a méheknél sohase lehessen tudni. Végül

14 Köszönöm a figyelmet! Országos Egészségfejlesztési Intézet 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. www.oefi.hu  makara.peter@oefi.antsz.hu Telefon:06 (1) 428-8258


Letölteni ppt "Dr. Makara Péter Főigazgató-helyettes Az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóinak kezelési esélyei a mai Magyarországon 2008. december 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések