Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Wright Tech Systems Inc bemutatása A szerves hulladéktól az energia forrásig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Wright Tech Systems Inc bemutatása A szerves hulladéktól az energia forrásig."— Előadás másolata:

1 A Wright Tech Systems Inc bemutatása A szerves hulladéktól az energia forrásig

2 Szerves hulladék problémája - Európában A szerves hulladékokat terület feltöltésre használhatják, elégethetik, komposztálják, újrafelhasználják vagy felhasználható terméket állítanak elő belőle (pl. bio- üzemanyag). A szerves hulladék termelője általában vállalkozóknak fizet a hulladék elszállításáért. Ezen szolgáltatás ára általában 35-150 Euró tonnánként, a hulladék összetételétől függően. Sajnálatosan a fenti megoldások manapság már nem használhatóak, miután vagy túl költségesek vagy a lakosság által nem támogatottak vagy nem felelnek meg az EU környezetvédelmi előírásainak. A megoldás: biomassza üzemanyag (újrafelhasználható energia, csökkentett káros anyagok kibocsátása).

3 Szerves hulladék Európában – 1.23 Milliárd Tonna/év Kommunális hulladék (MSW) szerves komponensei Az ipari, kereskedelemi hulladék szerves komponensei Szelektált szerves hulladék (SSO, “Green Bin”) Szennyvíz iszap (“bioszolid”) Papíripari hulladék (papírgyárak, nyomdaipar stb.) Erdőgazdálkodási hulladék Viharkárok, árvízi hulladék stb. Vasút, úthálózat, elektromos hálózat, fairtási hulladékai Faipari hulladék Mezőgazdasági hulladék Élelmiszeripar, sörgyártás hulladékai Állati hulladék, (trágya, alom stb. ) Szeszipari maradványok Ethanol gyártás hulladékai

4 Megújítható energia Manapság az ipari eljárások folyamán keletkező szerves hulladékok javarésze (pl. papír, szennyvíztisztítás, élelmiszerek, és italok fafeldolgozás), a mezőgazdasági hulladékok és az állattenyésztés hulladékai vagy szeméttároló helyekre kerülnek, vagy a termőföld trágyázására használják. Ugyanakkor a lerakodóhelyek egymás után telnek meg, és zárnak be, a lerakás ára folyamatosan emelkedik és a szerves hulladék trágyázásra való felhasználása fokozatosan csökken a lakóság negatív véleménye és az egészségügyi, valamint környezetvédelmi megfontolások miatt. Ezen felül a szennyvíziszap nem alkalmas területek feltöltésére, miután a környezetre káros anyagokat és gázokat bocsát ki. A szerves hulladékok különféle szilárd és folyékony anyagokat tartalmaznak. Ezen hulladékok tipikusan magas víztartalmúak (40-90%) ezért ezeket gyakran nem lehet biomassza tüzelésű erőművek, vagy a cementgyártás esetében felhasználni. A szerves hulladék nedvességtartalma a biomassza felhasználásának hatékonyságát jelentősen befolyásolja. A biomassza illetve a szerves hulladék kiszárítása kb. 20%-ra, vagy alacsonyabb nedvességtartalomra rendkívüli módon javítja az energiatermelés hatékonyságát. A hagyományos szárítási technológiák (szűrők, prések, forgó szárító dobok stb.) létesítése és működtetése költséges, sok energiát használnak és nem kellőképpen hatékonyak.

5 Megújítható energia Az említett problémák teljes körű megoldását ajánlja a WRIGHT rendszer (világszabadalom melynek szerves alkotóeleme a BIODRYER) olyan módon, hogy a tervezéstől a gyártásig, az esetleges finanszírozásig vagy lízing konstrukciók alkalmazásával egészen a beüzemelésig biztosítja a szerves hulladékok környezetbarát feldolgozását mellyel egyidőben környezetbarát energiát is termel. A BIODRYER TM. Alkalmazásával olyan megoldást tudunk javasolni az iparnak, mezőgazdaságnak, kis és nagy településeknek, erőműveknek és más energia-felhasználóknak, mely rendkívül nagy segítséget nyújt a hulladék és energia problémáik megoldásához. A BIODRYER megbízható és sokszorosan kipróbált technológia alapján belsőleg termelt fűtés felhasználásával szárítja ki a biomasszát, vagy a szerves hulladékot. Ez a felgyorsított belső hőfejlesztési eljárás a gépsoron belül a hulladékban található baktériumok oxigén felhasználásán alapul, amely az eljárás folyamán megtermeli a szárításhoz szükséges hőmennyiséget. A BIODRYER egy olyan alagút (több egységből állhat igény szerint) melynek falai duplán hőszigeteltek és rozsdamentes acélból készülnek. A felhasználás során szükséges hőmérsékletet számítógépes irányítással szabályozzák. Ezzel egyidejűleg folyamatosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, a légmozgást és a C és N arányát, hogy a szárítás folyamata ideális legyen. A BIODRYER hatékonyan szárítja a szerves hulladékot és a biomasszát földgáz, kőolaj vagy egyéb energiahordozó felhasználása nélkül ( 0 BTU kg.) továbbá minimális elektromos áram igénnyel működik (6-8 KW).

6 A WRIGHT rendszer lényeges tulajdonságai: 1. Folyamatos feltöltés. Hidraulikus tolókar nyomja a hulladékkal megrakott tálcákat az alagútba. Amint egy tálca beérkezik, az alagút végén egy tálca kitolódik. A végterméket (biomassza) lerakják a tálcáról, a tálcát vízsugárral tisztítják és ezek visszakerülnek a rakodó rámpára, újratöltésre. A rendszer kapacitását alagút szekciók hozzáadásával meg lehet növelni napi 1500 kg.-ról 30 tonnáig. (egy tipikus alagútrendszer hosszúsága kb. 100 méter). 2. Hőmérséklet kontrol Az oxigén, a nedvességtartalom és a hőmérséklet gondos kontroljával a komposztálási periódus kb. 10-14 nap. Az eljárás hőt termel, ezért az alagútban a hőmérsékletet folyamatosan az ideális szinten kell tartani (központi számítógépes vezérléssel). A hőmérséklet kontrol rendszer megfelel az EU szabványoknak. 3. A kellemetlen szagok kontrolja A WRIGHT alagútrendszer teljesen zárt, szigetelt és negatív légnyomás alatt működik. Az alagútból kiengedett levegőt a szabadalmazott BIOFILTER-en engedik át, amely a kellemetlen szagokat nem engedi ki a környezetbe.

7 A WRIGHT rendszer lényeges tulajdonságai: 4. Nedvesség kontrol A felgyorsított komposztáláshoz szükséges légmozgás a feldolgozás alatt lévő anyag nedvességtartalmát az ideális 45-60% szint alá viszi le. Tipikusan, az alagútban haladó anyagokhoz vizet kell adni komposztálás esetén. A WRIGHT alagútban történő komposztálás során a feldolgozandó anyagot folyamatosan keverik (ez tovább zúzza az anyagot). A keverés során keletkező párát a tetőre helyezett szelepeken keresztül visszapermetezik a feldolgozandó és folyamatosan kevert anyagra, így biztosítva, hogy minden részecske megkapja a szükséges nedvességet külső forrásból hozzáadott víz felhasználása nélkül. A WRIGHT rendszer 23 szabadalommal biztosítja a feldolgozási módszer egyedülállóságát világszerte. 5. Keverő rendszer Azt elkerülendő, hogy a feldolgozás során az anyagok saját súlyuk alatt összesűrűsödjenek, amely folyamat elősegítené a nem kívánt anaerobic komposztálást, a ciklus közepén a WRIGHT rendszer egy szabadalommal védett keverő kerekes megoldást alkalmaz, mely az optimális nedvességtartalmat, és hőmérsékletet biztosítja. (lásd 4. pont) 6 Oxigén ellátás A felgyorsított komposztálás sok levegőt igényel. A kívánt mennyiséget a tálcák alján található több ezer lyukon keresztül pozitív nyomással ”préselik” be. A WRIGHT rendszer biztosítja, hogy az oxigén ellátás egyenletesen oszlik el a feldolgozandó anyagban, ellentétben más rendszerekkel.

8 A WRIGHT rendszer lényeges tulajdonságai: 7. Leachate kontrol A leachate az a folyadék, amely akkor keletkezik, amikor víz szűrődik át a lerakodott hulladékon. Ez a folyadék általában környezetre káros anyagokat, baktériumokat tartalmaz. Ezen anyagoknak a talajba szivárgása a felszíni hulladéklerakók esetében rendkívül fontos, és szigetelésük nagyon költséges. A teljesen zárt WRIGHT rendszerben a folyadék a lejtősen kialakított padlózaton létesített gyűjtő tartályokba érkezik. Ezeknek a tartályoknak a tartalma egy előre meghatározott szint elérése után visszapumpálásra kerül a feldolgozás alatt álló anyagba. A többszörösen megismételt folyamat alatt a komposztálás során keletkezett hő a káros anyagokat semlegesíti. A WRIGHT rendszer egyéb előnyei. - az alagútrendszer szekciók hozzáadásával a megrendelő igényei szerint bővíthető. Egy tipikus WRIGHT project napi 60 tonna feldolgozását végzi. - a WRIGHT rendszer helyigénye kb. 35%-al kisebb, mint a hagyományos rendszereké - a szelektálás folyamán különválasztott fémeket, üveget értékesíteni lehet - a végtermékeket (komposzt, biomassza) szintén értékesíthető - a rendszer minimális karbantartást igényel. Az esetleges javításokat rövid idő alatt lehet elvégezni, a rendszer leállítása nélkül. Az összes alkatrész szabványos és könnyen beszerezhető (pl. a csapágyak egyforma méretűek). A ventilációt meghajtó elektromos motorok az alagút külső falára vannak szerelve, lecserélésük egyszerű és könnyű.

9 A WRIGHT rendszerrel kapcsolatos leggyakoribb kérdések 1. Milyen hatása van a WRIGHT rendszer működésének a környezet levegőjének minőségére? A BIODRYER egy teljesen zárt és szigetelt egység. Az egység belsejében a negatív légnyomás folyamatosan biztosított. A kellemetlen szagokat a kivezető ventilátorok egy BIOFILTEREN át megszűrik, és biztosítják a szagtalan levegő kibocsátását. 2 Milyen hatása van a WRIGHT rendszer működésének a környezet vízminőségére? A komposztálás alatt keletkezett folyadék először egy forgódobos szűrőn halad át, ahol kiszűrik a nagyobb részecskéket, ezek után szűrő membránon halad át, ahol a maradék baktériumokat semlegesítik, majd egy ultraviola fertőtlenítés következik. Ez a módszer folyóvíz tisztaságot eredményez, mely igény szerint teljes biztonsággal felhasználható. A kezelés folyamán kiszűrt anyagok visszakerülnek a BIODRYER-be tovább kezelésre. 3. Hogyan gátoljuk meg azt, hogy a kellemetlen szagok, a légtérbe kerüljenek, amikor a BIODRYER ajtaját kinyitjuk? Ahogy azt már leírtuk a BIODRYER egy teljesen zárt és szigetelt egység, negatív légnyomás alatt. Az ajtó kinyitásakor nagyobb negatív légnyomás szükségeltetik, amelyet további kivezető ventilátor automatikus bekapcsolása biztosít. Ezek után a kiáramló levegő még a BIOFILTEREN is áthalad. 4. Milyen területeken használhatjuk az előállított biomasszát más üzemanyaggal együtt égetve? Erőművek, fűtési rendszerek, cementégetők stb. Ilyen esetekben a keverési arány a felhasználástól függően változik.

10 A WRIGHT rendszerrel kapcsolatos leggyakoribb kérdések 5. Hogyan számoljuk ki a „GREEN CREDIT” pontokat? Itt az a praktikus javaslat, hogy a rendszer tulajdonosa- működtetője lépjen kapcsolatba a helyi környezetvédelmi szervekkel, ezek érdemben tudnak gyakorlati tanácsokat adni. 6. Hogyan történik a WRIGHT rendszerben a kommunális hulladék szelektálása? A WRIGHT rendszerben a kommunális hulladék szelektálása három fázisban történik. A hulladékot lerakják a betonozott fogadó területre. Innen a hulladékot a munkagép betolja a szállítószalagra, és ekkor kezdődik a szelektálás. Az első fázisban a nagyméretű nem szerves anyagokat távolítják el. (Pl. szőnyeg darabok, nagyméretű fém darabok, stb.) Ezeket a speciálisan kialakított és elkerített tárolókba helyezik. A kisebb fémdarabokat egy mágnes segítségével távolítják el, és a megfelelő tárolóba teszik. Az alumínium darabokat elektromos módszerrel szintén eltávolítják. Az üveget és műanyagot szintén kézzel választják ki, és külön tárolják. (A szemeteszsákokat az erre tervezett zsákbontóval nyitják ki.) A második fázisban egy forgódobos válogatón halad át, ahol a nagyobb térfogatú hulladék bent marad a dobban - ezeket megvizsgálják, és a nem szerves darabokat kézzel eltávolítják, a maradék kihullik a dob lyukain. A harmadik fázisban a hulladékot mielőtt bekerül az alagútba, még egyszer átvizsgálják és az oda nem tartozó anyagokat, kézzel eltávolítják. A WRIGHT Enviromental Inc. szakemberei, felkérésre egy részletes ajánlatot készítenek, ehhez azonban szükségük van a következő információra: - a feldolgozandó hulladék mennyisége (hetente, szezonális ingadozásokat is beleértve) - a hulladék összetétele (% kommunális hulladék, papír, fa, állati ürülék, szennyvíz, iszap stb) - a célzott végtermék megjelölése (dara, brikett, elektromos áram, gőz stb). Az EU-n belüli referencia munkák listáját kérésre a WRIGHT Enviromental Inc. Kérésre biztosítja.

11 Wright Tech Systems Inc - Kanadai cég (több mint 20 év gyakorlattal a hulladék kezelés területén). -Szabadalmazott Biodryer technológia amely hatékonyan csökkenti a szerves hulladékok nedvességtartalmát anélkül, hogy égő üzemanyagot használna. - Észak-Amerikai és Európai tapasztalat a hulladék feldolgozás fejlesztésében. - A rendszer a szerves anyagból biomassza üzemanyagot készít. - Alacsony energia, karbantartás és működtetés költségek. -Általában betanított munkás kezeli a rendszert.

12 Alapelve és terve - Az anyagbomlásakor hő keletkezeik, amelyet a szárítási fázisban használnak fel. - A Biodryer a hulladék nedvesség tartalmát csökkenti és biomassza üzemanyagot termel.

13 Megnövelt Biodryer teljesítmény Abban az esetben ha megfelelő többlet hőmennyiség áll rendelkezésre (a hulladék földfeltöltésénél keletkező gáz, üzem közben létrejövő hő,gőz CHP erőműből) akkor a Biodryer szárító fázisának kimeneti kapacitása (Tonna/nap) megnövelhető mechanikus úton. Ezáltal a 14 napos technológiai időtartam lerövidíthető 5-12 napra! Szerves hulladék BIODRYER Biomassza Segédhőforrás

14 Biomassza fűtési értékek A nedvesség tartalom befolyásolja a fűtési értéket!

15 Biodryer egyszerűsített terv Rendszer 1. Mennyiséget a megrendelő kívánsága szerint lehet változtatni. 2. Hozzáadott anyag lehet fa, kerti hulladék, papír, karton vagy más szén. 3. A szekciók hozzáadásával könnyen és gyorsan lehet növelni a rendszert. kivezető futószalag Biomasza

16 Kommunális hulladék szétválogató rendszer

17 Megrakás

18 Bioszárító

19 Biomassza alapú vegyes tüzelésű eljárás A biomassza szénnel való együtt tüzelése egyre népszerűbb lesz miután: - a szén és a biomassza árai közti különbség - csökkentett SO2, NOx, CO2 kibocsátás - csökkentett higany kibocsátás - megújítható energia portfólió elvárásai - energia kredit és lehetséges adókedvezmények 15% biomassza szénnel való vegyes tüzeléseegy 1000 MW erőmű esetében- 983,000 t/év -vel kevesebb CO2 kibocsátása- 14,000 t/év -vel kevesebb SO2 kibocsátása- 150 MW-t termel a megújítható anyagokból

20 BIODRYER

21 A 75/442/EEC sz. rendelet (irányvonal) Ez a rendelet az összes hulladék kezelésére vonatkozik. A kommunális hulladék csak egy része az összes hulladéknak. A rendelet azokat az alapelveket tartalmazza, amelyekhez a Wright rendszer alkalmazkodni kíván. - A hulladék kezelésének rangsorolása: megelőzés, újrahasznosítás, energia és anyagok kitermelése elsőbbséget élvez. - a legjobb létező technológia alapelve. - A közelség alapelve: a hulladékot a termelési helyhez illetve a gyűjtési pontokhoz lehető legközelebb kell kezelni. Az önellátás alapelve: minden helyi önkormányzat a saját területéért felelős.

22 A 99/31/EEC sz. rendelet (Feltöltési rendelet) A rendelet célja a feltöltés negatív hatásának megelőzése illetve csökkentése. További cél: a bomló anyagok mennyiségének csökkentése a feltöltés helyén A hasonlítási alapév: 1955 2006: 75% a szervesen lebomló hulladék feltöltési helye 2009: 50% a szervesen lebomló hulladék feltöltési helye 2016: 30% a szervesen lebomló hulladék feltöltési helye

23 A 2001/77/EC sz. rendelet (Megújítható energia rendelet) Ez az EU rendelet 2001-től hatályos. a célja a megújítható energia részarányát növelni az EU országaiban 22.1%-ra 2010-ig ( 2001- ben volt 15.2%) ezzel segíteni az uniót, hogy 2010-re elérjék a 12%- os megújítható energia fogyasztást. Annak ellenére, hogy számos tagállam nehezen éri el a nemzeti célokat ezen a területen, a környezetvédő csoportok az elérendő célt 2020-ra még magasabbra állították.

24 A 2000/77/EU sz. rendelet (Hulladékégetési rendelet) A cél a levegő szennyeződését csökkenteni, megelőzni beleértve a víz és a talajszennyeződését is és az egészségre káros hatást. A rendelet a hulladékégető telephelyekkel szemben: technikai elvárásokat írja elő. A rendelet szabályozza a kibocsátott anyagok mennyiségét (CO, HCI, TOC, HF, So2, NO, NO2 és dioxin). A Wright módszer a szerves hulladékot nem égeti el, ezért káros anyagot sem bocsát ki.

25 2003/87/EC irányvonal (kibocsátás kereskedelmi felhasználása) Ezen írányvonal (direktíva) az " üvegházi" gázok kereskedelmi forgalmának alapjait határozza meg 2005 január 1.-től. Egyenlőre ez az alap-direktíva csak a hő és energia-termelő, valamint az energia intenzív felhasználó iparágra vonatkozik. A Wright rendszer az EU kormányoknak segítséget nyújt nem csak a feltöltött területekről a szerves (válogatott települési hulladék) anyagok csökkentésében és újra feldolgozásában, valamint biomassza üzemanyag előállításában, hanem ezzel (ezekkel) együtt értékes kibocsátási krediteket is eredményez.


Letölteni ppt "A Wright Tech Systems Inc bemutatása A szerves hulladéktól az energia forrásig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések