Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépes munkahely ergonómiája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépes munkahely ergonómiája"— Előadás másolata:

1 A számítógépes munkahely ergonómiája

2 Mi mindenre kellene figyelni?
A munkahelyi környezet (megvilágítás, hőmérséklet, páratartalom, zaj), Bútorok: asztal, szék, a számítógép és a szoftver viselkedése (érzékszervi és műveleti tulajdonságai), testhelyzet, a munka időtartama napi időtartam, szünetek, stb.

3 A számítógépes munkahely megvilágítása
Helyi (lokális) és általános- (globális-), környezeti megvilágítás

4 Helyi megvilágítás az asztalon lévő papírok és a billentyűzet megvilágítására, asztali lámpa, kb. 60 Watt A képernyő fényerejével összhangban ne világítson a szemünkbe, ne világítsa meg a képernyőt, a papírokról ne verődjön vissza a szemünkbe. nem jó a túlzottan irányított fény (spotlámpa)

5 Környezeti megvilágítás - este
Az erős kontraszt (világos asztal - sötét szoba) ártalmas és lehangoló (NB: TV-nézésnél is) kiegészítő szerepe van, lehet gyengébb. (nálam a mennyezeten is 60-as égő van) ne világítson a szemünkbe ne tükröződjön a képernyőn.

6 Nappali megvilágítás A fény balról jöjjön (jobbkezeseknek)
Ne legyen túl erős, ne tükröződjön a képernyőn, ne keletkezzenek az asztalon zavaró árnyékok, ne érje közvetlenül a szemet. Nem jó az ablakkal szemben ülni (ha erős fény jön), Nem jó az ablaknak háttal ülni (tükröződés). (nincs jó megoldás?)

7 Bútorok és testhelyzet
Raktáros: írópultra állított számítógép Ajánlásaink az ülő, „irodai munkához” …

8 Figyeljünk testtartásunkra!
A képernyő legyen szemben, a nézés irányára merőlegesen, távolsága cm magassága: szem-magastól lefele. Csuklótámasz Mozgatható billentyűzet Láb a földön (lábtámasz) Ötlábú (kerekes) szék

9 Figyeljünk testtartásunkra!
Egyenes felső test, Vízszintes alsókar csukló alátámasztva Vízszintes felső lábszár, láb a földön (lábtámasz)

10 A munkaasztal lapján … Elsődleges munkaterület: karmozgással elérhető (billentyűzet, egér, papírok) Másodlagos munkaterület: kinyújtott karral elérhető (amit néha cserélni kell; flopi) Harmadlagos munkaterület: fölállva elérhető (nyomtató)

11 A munka időtartama, szünetek
Vannak bizonyított és csak sejtett ártalmak Képfrissítés legyen ≥ 72/sec; különben fejfájás Szemfáradás – túl nagy fényerő – beállítás túl kis betűk – beállítás tükröződés – átrendezés merev nézés – szemforgatás Nyakfájás – a képernyő magassága időnként fejkörzés Hátfájás – egyenes felsőtest – időnként fölállni Óránként föl kell állni, és könnyű torna!


Letölteni ppt "A számítógépes munkahely ergonómiája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések