Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszereK. Operációs rendszernek (rövidítése OS = Operating System) nevezzük a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszereK. Operációs rendszernek (rövidítése OS = Operating System) nevezzük a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli."— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszereK

2 Operációs rendszernek (rövidítése OS = Operating System) nevezzük a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak.

3 Nélküle a gép - még ha fizikailag hibátlan is - működésképtelen. Az operációs rendszer tölti be a számítógép működéséhez szükséges programokat, vezérli, összehangolja, ellenőrzi a programok működését.

4 Feladatai: Perifériák kezelése (billentyűzet, képernyő stb.) Memória-hozzáférés biztosítása Processzor idejének elosztása Háttértárolók kezelése –Fájlrendszerek kezelése

5 Kapcsolattartás a felhasználóval Alkalmazások futásának kezelése (indítás, futási feltételek biztosítása, leállítás) Működési zavarok jelzése

6 Csoportosítás:  Kezelői felület szerint: Szöveges (MS-Dos) Grafikus (Windows)  Felhasználók száma szerint: Egyfelhasználós (MS-Dos) Többfelhasználós (Windows Xp)

7  Az egyidőben futtatható programok száma szerint: Monotasking (adott időben csak egy programot képes futtatni). Pl.: MS-DOS Multitasking (adott időben több programot képes futtatni). Pl.: Windows, Linux


Letölteni ppt "Az operációs rendszereK. Operációs rendszernek (rövidítése OS = Operating System) nevezzük a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli."

Hasonló előadás


Google Hirdetések