Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információ-technológia alapfogalmai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információ-technológia alapfogalmai"— Előadás másolata:

1 Az információ-technológia alapfogalmai

2 Értelmezett, feldolgozott adat.
MI AZ INFORMÁCIÓ?    Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái: Tartalma szerint lehet: passzív (adat) Formája szerint: aktív (utasítás) Az információ lehet beszéd, írott anyag, nyomtatott anyag, elektronikus információ, stb. numerikus – 128 egyéb - grafikus, hang

3 Az információ közlése közben az alábbi folyamat megy végbe:
Egy adó ismeretet akar közölni a vevővel. A közlés során az adó valamilyen egyezményes rendszerben kódolja az információt, elküldi azt egy átviteli eszköz (az adó és a vevő közötti csatorna) segítségével. Az átviteli eszköz maga is több átalakítást végezhet a jeleken, majd megérkezve a vevőhöz, az visszakódolja eredeti formára a jeleket.

4 Néhány definícó: Jel: Az információ hordozója fizikai, kémiai vagy egyéb folyamat. A számítástechnikában ez lehet elektromos áram, mágneses impulzus, rádióhullám, vagy lézersugár.

5 Jelhordozó: Az a fizikai, kémiai vagy egyéb közeg, amelyben az információ továbbítása végbemegy.
Információtároló eszköz: Olyan eszköz, amely az információt megőrzi és későbbi felhasználás esetén változatlan formában képes visszaadni, pl. iratszekrény, ferritgyűrű, mágneslemez stb. Kód, kódrendszer: Egyezményes jelképrendszer, amivel az információ egyértelműen feldolgozható, visszaadható.

6 Az információ egységei 1. Bit 2. Byte (bájt)
A Bit: Az információ alapegysége (Binary Digit-ből származik). Egy bitnyi információt tartalmaz minden olyan válasz, amely igennel vagy nemmel felel egy kérdésre. A barkochba játékban a kérdező olyan kérdéseket tesz fel, amelyre a válaszoló igen/nem válaszokat adhat csak. Egy válasz ekkor egy bit információ közlése.

7 1 bit információ kétféle adatot hordozhat (igen, nem), de egyszerre csak egy információt jelent. Az igen-nem helyett használható az igaz-hamis vagy az 1-0 jelölés. 2 bitnyi információ 4 féle adatot hordozhat: 00, 01, 10, 11 3 bitnyi információ 8 féle adatot hordozhat. 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, Az eddigiekből következően tehát n bit információ 2n féle adatot hordozhat. A számítógépek felépítéséből adódóan a kettes számrendszert használjuk a számítástechnikában.

8 A Bájt: Nyolcbitnyi információ. Az információ mennyisége helyett szokták a memória egy minimálisan elérhető szeletére is használni a szót. Egy bájtnyi információ 256 féle értékű lehet.

9 A byte nagyobb egységei:
KILOBYTE 1 Kbyte = 1024 byte MEGABYTE 1 Mbyte = 1024 Kbyte GIGABYTE 1 Gbyte = 1024 Mbyte TERABYTE 1 Tbyte = 1024 Gbyte

10 Az ASCII kódrendszer Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű. GERGŐ SEGÍTS szöveg 71,69,82,71,153,32,83,69,71,73,84, 83 ASCII kód szerint


Letölteni ppt "Az információ-technológia alapfogalmai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések