Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az információ- technológia alapfogalmai. MI AZ INFORMÁCIÓ?  Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái:  Tartalma szerint lehet:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az információ- technológia alapfogalmai. MI AZ INFORMÁCIÓ?  Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái:  Tartalma szerint lehet:"— Előadás másolata:

1 Az információ- technológia alapfogalmai

2 MI AZ INFORMÁCIÓ?  Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái:  Tartalma szerint lehet: passzív (adat)  Formája szerint: aktív (utasítás)  Az információ lehet beszéd, írott anyag, nyomtatott anyag, elektronikus információ, stb.  numerikus – 128  egyéb - grafikus, hang

3 Az információ közlése közben az alábbi folyamat megy végbe: információ  Egy adó ismeretet akar közölni a vevővel. A közlés során az adó valamilyen egyezményes rendszerben kódolja az információt, elküldi azt egy átviteli eszköz (az adó és a vevő közötti csatorna) segítségével. Az átviteli eszköz maga is több átalakítást végezhet a jeleken, majd megérkezve a vevőhöz, az visszakódolja eredeti formára a jeleket. átviteli eszközátviteli eszköz

4  Jel: Az információ hordozója fizikai, kémiai vagy egyéb folyamat. A számítástechnikában ez lehet elektromos áram, mágneses impulzus, rádióhullám, vagy lézersugár. Néhány definícó:

5  Jelhordozó: Az a fizikai, kémiai vagy egyéb közeg, amelyben az információ továbbítása végbemegy.  Információtároló eszköz: Olyan eszköz, amely az információt megőrzi és későbbi felhasználás esetén változatlan formában képes visszaadni, pl. iratszekrény, ferritgyűrű, mágneslemez stb.  Kód, kódrendszer: Egyezményes jelképrendszer, amivel az információ egyértelműen feldolgozható, visszaadható.

6 Az információ egységei 1. Bit 2. Byte (bájt) BitByte (bájt) BitByte (bájt) A Bit:   Az információ alapegysége (Binary Digit-ből származik).   Egy bitnyi információt tartalmaz minden olyan válasz, amely igennel vagy nemmel felel egy kérdésre.   A barkochba játékban a kérdező olyan kérdéseket tesz fel, amelyre a válaszoló igen/nem válaszokat adhat csak. Egy válasz ekkor egy bit információ közlése.

7  1 bit információ kétféle adatot hordozhat (igen, nem), de egyszerre csak egy információt jelent. Az igen-nem helyett használható az igaz-hamis vagy az 1-0 jelölés.  2 bitnyi információ 4 féle adatot hordozhat: 00, 01, 10, 11  3 bitnyi információ 8 féle adatot hordozhat. 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111 Az eddigiekből következően tehát n bit információ 2 n féle adatot hordozhat. A számítógépek felépítéséből adódóan a kettes számrendszert használjuk a számítástechnikában.

8 A Bájt:  Nyolcbitnyi információ. Az információ mennyisége helyett szokták a memória egy minimálisan elérhető szeletére is használni a szót. Egy bájtnyi információ 256 féle értékű lehet.

9 A byte nagyobb egységei:  KILOBYTE 1 Kbyte = 1024 byte  MEGABYTE 1 Mbyte = 1024 Kbyte  GIGABYTE 1 Gbyte = 1024 Mbyte  TERABYTE 1 Tbyte = 1024 Gbyte

10 Az ASCII kódrendszer  Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű.  GERGŐ SEGÍTS szöveg 71,69,82,71,153,32,83,69,71,73,84, 83 ASCII kód szerint


Letölteni ppt "Az információ- technológia alapfogalmai. MI AZ INFORMÁCIÓ?  Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái:  Tartalma szerint lehet:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések