Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Színhasználat Készítette: Bene Attila 2014. 07. 30.2014. 07. 30.2014. 07. 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Színhasználat Készítette: Bene Attila 2014. 07. 30.2014. 07. 30.2014. 07. 30."— Előadás másolata:

1 Színhasználat Készítette: Bene Attila 2014. 07. 30.2014. 07. 30.2014. 07. 30.

2 Első fontos kérdés... mennyit? mennyit? -általában 5-öt, -plussz-mínusz 2-őt Egy tapasztalatlan szemlélõ számára négy különbözõ szín megfelelõ. Ez felel meg a rövidtávú (20 másodpercen belüli) emlékezetünk kapacitásának. A három fő szín: sárga,piros,kék. Ezek az elsődleges színek!

3 Szélén használjunk fekete, fehér Szélén használjunk fekete, fehér, Sárga és kék színt piroszöld Látómező közepén piros és zöld feliratot A kék és zöld színnek bizonyos árnyalatai éppen azért nyugtatják a szemet és az idegrendszert, mert ezek érzékelésekor kevesebb inger keletkezik a retinán. Szomszédos színek különbözzenek színárnyalatukban és színértékükben. Ne használjunk egymás mellett olyan színeket, melyek csak a kéktartamukban térnek el egymástól. E szabályért ismét a kékre érzékeny receptorok hiánya felelős.

4 A színek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel Használjunk világos (fehér, sárga vagy piros) szöveget, közepesen sötét vagy sötét (kék, zöld, piros vagy sötét szürke) háttér elõtt. A színek kölcsönhatásban vannak a környezetükkel, ami további következményekkel jár. Hasonló színek különbözõnek tûnhetnek, vagy fordítva. Fontos, hogy ügyeljünk a színek harmóniájára!

5 Használjunk sötét (kék vagy fekete) szöveget világos (sárga, világoszöld, világoskék vagy fehér) háttér előtt, és NE hibázzunk úgy, mint itt! A lehető legnagyobb kontrasztot tartsuk fenn az előtér és a háttér között, illetve a betűk és a háttér között!

6 Ne használjunk egyszerre magas telítettségű, spektrálisan távoli színeket! A háttér és az előtér között a piros-zöld, kék-sárga, zöld-kék és piros-kék színek erős kontrasztja vibrálást eredményezhet, árnyék vagy szellemkép látszatát keltheti.

7 A színhasználatban vegyük figyelembe a tradíciókat! Különös gondossággal használjuk a színek közötti kapcsolatokat. A színek helyes megválasztásához feltétlenül szükséges a szemlélők ismereteinek gondos elemzése. Az egyes színek tradicionális jelentése a nyugati kultúrában: vörös: állj!, veszély, forró, tűz; sárga: figyelem!, lassú, próba; zöld: mehet, rendben, tiszta, biztonság, növényzet; kék: hideg, víz, nyugalom, ég; meleg színek: cselekvés, válasz szükséges, közelség; hideg színek: állapot, háttér-információ, távolság; fehér és kék: semlegesség;

8 Használjunk azonos színeket az összefüggő elemek csoportosítására! Nagyon fontos a következetesség a színek csoportosításában. A szemlélő kapcsolatot érzékel a színek által. Olyan színeket használjunk, amelyek minden médián megjeleníthetők! Ha egyszer egy színkódolás létrejön egy adott területen, akkor kívánatos, hogy az végigkísérje egész „életét".Szükséges a színek megválasztásának végiggondolása, hogy az következetesen megjeleníthető legyen különböző technikákkal, különböző médiákon.

9 figyelem Használjunk magas színértékű és telítettségű színeket a figyelem felkeltésére! A figyelem felkeltésére a fényes színek a legalkalmasabbak. A telített piros szín gyorsabb reakciót vált ki, mint a sárga vagy a narancs. Használjunk fényesebb színeket idősebb közönség számára. Ha túlságosan sok ábra vagy háttérelem "versenyez" a szemlélő figyelméért, akkor zavar támadhat. A kiemelt, általános és másodlagos szerepű tartalmak hierarchiája a vizuális megjelenítés minden területén gondos tervezést igényel, melynek során egyszerűségre és átláthatóságra kell törekednünk.

10 Használjuk a színeket és a formákat együtt. Ez a megoldás segíti a szemlélőt színhiányos megjelenítés esetén, ellenállóvá teszi a dokumentumot a megvilágítási körülmények változásával szemben

11 Használjunk színeket a fekete-fehér információk hangsúlyozására! A felfogás és megtanulás tekintetében – az érzelmi asszociációk révén – a színes dokumentumok előnyösebbek a fekete-fehéreknél, ami a feldolgozás időigényében is kimutatható. Egy színes dokumentum tanulmányozása élvezetesebb. A visszaemlékezés tekintetében ismét megjelenik a színes dokumentumok fekete-fehérekkel szembeni előnye. A felhasználók dolgát a jó színhasználat jelentősen megkönnyítheti.

12 Előtér színeHáttér színe SárgaFekete FehérKék FeketeNarancs FeketeSárga NarancsFekete Fehér Vörös Fehér ZöldFehér NarancsFehér VörösZöld

13 Gondolati térkép színek mennyiség ideális helyek kölcsönhatás környezettelegymással tradíciók telítettség korcsoport figyelem felkeltés hangsúlyozás

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Színhasználat Készítette: Bene Attila 2014. 07. 30.2014. 07. 30.2014. 07. 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések