Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig."— Előadás másolata:

1 „BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

2 Könyvtárak, akik az első körben nyertetek

3 Régiók elnyert összegei

4 Dél-Alföldi Régióban elnyert pályázatok

5

6 Bács-Kiskun megyében támogatásban részesült könyvtárak

7 Országos áttekintés az elnyert támogatások mértéke szerint

8 „Tudásdepó-Expressz ” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében - Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés A projekt azonosítója: TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0063 Beruházás helye (régió, megye, helység): Dél-Alföld, Bács-Kiskun, Baja Kedvezményezett: Eötvös József Főiskola Könyvtára 6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 14. majorne.bodor.ilona @ejf.hu Konzorciumi partner: Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ 6500 Baja, Telcs Ede u. 12. aevk@mail.c3.hu A projekt futamideje: 2010. augusztus 1 – 2012. február 28. A projekt összköltsége: 82.423.284,-Ft Támogatás összege: 82.423.284,-Ft Támogatás aránya: 100 % Támogatók: Európai Unió és a Magyar Állam Társfinanszírozók: Európai Regionális Fejlesztési Alap, Európai Szociális Alap Közreműködő szervezet: Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága

9 A projekt célja Az Eötvös József Főiskola Könyvtára és az Ady Endre Könyvtár és Művelődési Központ hatékonyan támogassák a formális oktatáson kívüli önálló ismeretszerzést, a digitális írástudás fejlesztését, a módszertani paradigmaváltás megvalósítását, új tanulási stratégiák kialakítását, a kompetencia alapú megvalósítását, az óvodától a felnőttkorig, szolgálva az egész életen át tartó tanulást. Ennek érdekében fejlesztjük adatbázisainkat, biztosítjuk dokumentumaink további feltárását, 24 órás szolgáltatásokat és közhasznú tartalmakat biztosítunk, többnyelvű weblapokat és portálokat építünk, olvasásfejlesztő, könyvtárnépszerűsítő, könyvtárhasználati programokat valósítunk meg figyelembe véve a hátrányos helyzetűeket. Képzésekkel fejlesztjük a könyvtárosok szaktudását.

10 A projekt célcsoportjai Megtartjuk az alapvető főiskolai szakkönyvtári és közkönyvtári funkciókat, de ötvözve ezt az egyéb kínálat bővítésével és a város különböző korcsoportjainak információs és művelődési ellátásával. A projekt közvetlen célcsoportjai: oktatók, kutatók, hallgatók, könyvtárosok, könyvtáros tanárok, óvónők, a szolgáltatások eredményeit hasznosító általános- és középiskolás diákok, pedagógusok, a régió lakosai. A kiemelt célcsoportok a gyermek és ifjúsági korosztály, középiskolás diákok, a város és környéke hátrányos helyzetű felnőttjei, gyermekei, hátrányos helyzetű családok. Újszerű megközelítésünk, hogy mivel a saját kortárs csoport a meghatározó, ezért ezt felhasználnánk arra, hogy könyvtárunk bemutatását egy pályázat keretében ők közvetítsék társaiknak saját szavaikkal.

11 Partnerek, térségi együttműködés Országos intézmény: Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet Megyei intézmény: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtára Bajai intézmények: Bács-Kiskun Megye Önkormányzat Bajai Közoktatási Intézménye és Gyermekotthona Bányai Júlia Általános Művelődési Központ Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Bereczki Máté Szakképző Iskola Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Bajai Kirendeltsége Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája III. Béla Gimnázium Jelky András Általános Művelődési Központ Sugovica ÁMK és Sportiskola Lukin László Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Szent László Általános Művelődési Központ Szentistváni Általános Művelődési Központ Türr István Gazdasági Szakközépiskola Újvárosi Általános Művelődési Központ

12 Könyvtáraink tervei, fejlesztési irányelvei Rövid távú terveink A pályázatunkkal megvalósítjuk a helyi szükségletekre alapuló szolgáltatások bevezetését, az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtári szolgáltatások népszerűsítését. Új társadalmi csoportokat szeretnénk bevonni különös tekintettel az iskoláskorúakra, a hátrányos helyzetűekre. Hosszú távú terveink A honlap több nyelvre történő lefordításával megismertetjük a projekt eredményeit és népszerűsítjük az olvasás és könyvtárhasználatot. Tervezzük minőségi, korszerű szolgáltatásokkal a felhasználók megtartását, körének bővítését, elégedettségének növelését. Megvalósítjuk a kollégák továbbképzését, valamint a könyvtárhasználók rendszeres oktatását. Elősegítjük a leszakadó csoportok felzárkóztatását és az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférését. Foglalkozások szervezésével szeretnénk elérni, hogy könyvtárunk egyre látogatottabbá, kedveltebbé váljon. Szorgalmazzuk az információs rendszerekkel való együttműködést.

13 A projekt során megvalósítandó tevékenységek A pályázat segítségével dokumentumaink retrospektív feldolgozását befejezzük ill. a rekordokat kiegészítjük, és ezzel a teljes állományunk számítógépes nyilvántartása megvalósul. Az integrált rendszereink alkalmasak arra, hogy online információt nyújtsunk állományunkról és később kapcsolódni tudunk az országos lelőhely-nyilvántartáshoz. A honlapjainkat interaktívvá tesszük az alábbi szolgáltatások bevezetésével (pl. könyvtáros válaszol, beszerzési javaslatok, könyvajánló), emellett több nyelvre lefordítjuk. Könyvtárainkat népszerűsítő kiadványokat készítünk, új bútorokat vásárolunk. Rendezvényeket, versenyeket, játékokat, foglalkozásokat szervezünk az olvasás népszerűsítésére. Könyvtárhasználati ismereteket oktatunk hallgatóinknak, a városi könyvtár „Infosuli” internetes tanfolyamokat szervez, valamint helyismereti tartalomfejlesztést tervez és közhasznú adatbázist alakít ki. Továbbképzéseken vesznek részt a könyvtárak dolgozói. A projekt megvalósítása során új társadalmi csoportokkal szeretnénk megismertetni, népszerűsíteni könyvtárunk szolgáltatásait.

14 Köszönet mindenkinek, aki részt vett a pályázat elkészítésében, és részt vesz a feladatok megvalósításában. Majorné Bodor Ilona projektmenedzser majorne.bodor.ilona@ejf.hu Baja, 2010. 10. 05.


Letölteni ppt "„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések