Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 1. Az esőerdők.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 1. Az esőerdők."— Előadás másolata:

1 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat

2 1. Az esőerdők

3 Hol helyezkednek el az esőerdők? Milyen éghajlat jellemző? Az esőerdők az Egyenlítő mentén helyezkednek el. Forró/trópusi éghajlati öv, egyenlítői éghajlat, nincsenek évszakok, egyenletesen magas hőmérséklet, 25–28 °C évi középhőmérséklet, szinte nincs hőingás, a felszálló légáramlatok hatására sok a csapadék, magas a páratartalom.

4 Milyen a talaja? Mi jellemző a növényzetére? Földünk legdúsabb növénytakarója: nagy fajgazdagság, fái örökzöldek. Tápanyagban szegény, nincs humuszképződés, a képződött vas-oxidtól vöröses színű.

5 Mi található a cserjeszinten? Mit tudsz a gyepszintről? Lágy szárú növények (bambuszok, banán, kakaó) Árnyék-, illetve félhomálykedvelő virágtalan növények, nagyon gyér aljnövényzettel találhatóak.

6 Esőerdők szintjei

7 Felső lombkoronaszint, középső lombkoronaszint, alsó lombkoronaszint, cserjeszint, gyepszint. Sorold fel a szinteket fentről lefelé! Mit tudsz a liánokról? A fatörzsekre támaszkodva kúsznak a magasba, a szárazföld leghosszabb növényei, akár 200 m-esre is megnőnek.

8 Orchidea

9 Bromélia

10 Liánok

11 Esőerdő növényzete

12 Mi jellemző a falakó növényekre? Milyen falakó növényeket ismersz? Nincs kapcsolatuk a talajjal, vízigényüket a levegő páratartalmából fedezik. Orchideák (22 000 ismert faj), broméliák, moha, páfrány, fafojtó füge.


Letölteni ppt "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 1. Az esőerdők."

Hasonló előadás


Google Hirdetések