Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Légutaktól a közutakig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Légutaktól a közutakig"— Előadás másolata:

1 Légutaktól a közutakig
Előadó: dr. Rendi László Fül-orr-gégész, audiológus főorvos

2 SRBD Sleeping Related Breathing Disorders
Alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek Fokozatosan: az egyszerű horkolástól a súlyos alvási apnoe/hypopnoe szindrómáig Benignus horkolás: alvás közben jelentkező, légúti eredetű zaj, mely deszaturációval/ Oxygen telitettség csökkenésével nem jár,de a környezetet zavarhatja. Külön hálószoba? Válási Ok? Obstruktív alvási apnoe syndroma/OSAS/ legalább tíz másodpercig tartó, deszaturációval járó oronasalis légáramlási hiány, ami átmeneti felső légúti obstrukcióra, elzáródásra vezethető vissza. Alvás fragmentáció,töredezett, szakaszos az alvás, mikro ébredések PLM-periodiclimb movement RLS-restlessleg syndrome

3 Az SRBD epidemiolgiája Alváshoz kapcsolódó légzési rendellenességek
A horkolás incidenciája közötti tanulmányok alapján jelentős szóródást mutat, így a férfiak 5-86 %, a nők 2-57%-a horkol. Az OSAS betegek közel 94 %-a horkol, miközben a felnőtt népesség körében 15 %-ra becsüljük a rendszeresen horkolók arányát. A horkolók %-ról gondoljuk, hogy klinikailag jelentős OSA szindrómájuk van. Az obstruktív alvási apnoeszindróma (OSAS) az alvászavarok egyik leggyakoribb formája, mely a felnőtt népesség 2-4 %-ban fordul elő.

4 Van-e a fül- orr- gégésznek szerepe?
A horkolás az emberiség évezredes problémája, műtéti megoldása leginkább a fül-orr-gégészet feladata, lehetősége. A felsőlégutakban keletkező jelenségekről van szó. Az elsődleges horkolás egy hangos, alvás közben jelentkező, a légzéssel összefüggő, felső légúti eredetű zaj. A hangjelenségen túl nem alakult még ki az életminőséget, vagy hosszabb távon az életet veszélyeztető betegség, de antiszociális! Az OSAS már az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló, hosszabb távon az életet veszélyeztető betegség!

5 A fül- orr orr- gégész feladata
Az obstrukcióhelyének, helyeinek meghatározása. Az obstrukció csökkentése-életmód és szokások megváltoztatásával, gyógyszerek használatával, műtéti beavatkozások segítségével. Rendszeres követés-mert számos tényező ismét romolhat!!!

6 Fül- orr- gégészeti vizsgálatok OSAS- ban
Fül-orr-gégészeti alapvizsgálat. Endoscopia, indirekt pharyngolaryngoscopia, flexibilis nasopharyngo-laryngoscopia. Allergia vizsgálat. Képalkotók, elsősorban CT-alvásban? Gasztroenterologiai, fogászati vizsgálatok.

7 A felső légúti obstrukció lehetséges helye I.
Orr- és orrmelléküregek: Orrsövény Orrkagylók Orrmandula Orrpolypositas Chronicus rhinosinusitis Stb.

8 A felső légúti obstrukció lehetséges helye II.
1. Hypertrophias lágyszájpad 2. Hypertrophias nyelv 3. Megnagyobbodott tonsillák, vaskos laterális garatkötegek 4. Elongált uvula 5. Magas, hypertrophisalt nyelvgyök

9 A felső légúti obstrukció lehetséges helye III.

10 Terápiás lehetőségek

11 Preoperatív/műtét előtti értékelés,hajlamositó tényezők

12 3. Posztoperatív követés
Súlynövekedés elkerülése, ellenőrzés. Gyógyszerek, dohányzás és alkohol kerülése. A terápia hosszú távú eredményességének ellenőrzése. Poliszomnográfia. A sebészi siker meghatározása.

13 Mi a helyzet a gyermekekkel?
17-20 % horkol, azonos nemi eloszlás, csak kb. 20%-nak van ebből szignifikáns apnoeja. Még a felnőttek bajainál is kevesebbet tudunk a gyermekek obstruktív apnoejáról. Gyakrabban és többet segít a műtét (orr-és vagy garatmandula eltávolítása!) A tonsillo-adenoidectomia egyik legfontosabb indikációja a gyermekek obstruktív alvási apnoeja!

14 Összefoglalás- Együttműködés!?!
A fül-orr-gégész rendelkezik a legnagyobb és leghatékonyabb műtéti repertoárral az alvási és légzési zavarokat okozó légúti akadályozottságok megoldásában. Csak az esetek egy kis részében lehetünk eredményesek kizárólag műtéttel. Gyermekeknél a műtétek sokkal nagyobb mértékű javulást okoznak! Az egyéb f.o.g. terápiás lehetőségeket is ki kell használni. (allergia kezelése, orr-és garathygiene, stb.) Az obstruktív alvási betegségek korszerű diagnosztikája és kezelése MINDIG több szakma szoros és hatékony együttműködését feltételezi! A beteg nagyon ritkán gyógyul meg egy orvostól, egy szakmától, egy beavatkozástól…


Letölteni ppt "Légutaktól a közutakig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések