Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19."— Előadás másolata:

1 Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa október 19.

2 Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban 8-10 éves korban: mg Felnőtteknek: mg Várandósoknak: mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: mg Kiemelt szerep a csont- és fogképzésben, illetve erősítésben (99% extraellurális) Kiemelt szerep az ideg- és izomműködésben Fontos szerep a véralvadásban Napi kalciumszükséglet:

3 Legfontosabb kalciumforrások Tej, tejtermékek Zöld leveles zöldségek Gyümölcsök (banán, bogyós gyümölcsök) Halak, olajos hal konzervek Olajos magvak (szezámmag, dió)

4 Kiegyensúlyozott táplálkozás Táplálkozási piramis: napi 0,5 liter tej es ajánlás napi 0,5 liter tej vagy tejtermék (alacsony zsírtartalmú is lehet)

5 Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők I. Élelmiszerek Só Koffein Szénsavas üdítőitalok Alkohol Oxálsavat tartalmazó élelmiszerek (Pl.: rebarbara, csokoládé, spenót, sóska) Fitinsavban gazdag élelmiszerek (Pl.: búzakorpa, barna rizs, sárgaborsó, szója)

6 Kalcium hasznosulását károsan befolyásoló tényezők II. D vitamin hiány Mozgás szegény életmód Dohányzás Táplálkozási zavarok (anorexia) Felszívódási zavarok

7 Néhány élelmiszer kalcium tartalma 100 grammban Tehéntej, teljes 148 mg Tehéntej, fölözött 160 mg Trappista sajt 109 mg Bakonyi barna kenyér 30 mg Petrezselyem zöld 1000mg Burgonya téli 9 mg nyári 7 mg Karfiol 26 mg Banán 110 mg Körte 15,7 mg Szilva 16 mg Csirkemell 5 mg Sertés hús közepes zsírtartalmú 13,2 mg Napi ajánlás: 8-10 éves korban: mg Felnőtteknek: mg Várandósoknak: mg Postmenopausás oszteoporosis megelőzésére: mg

8 Milyen tejet igyunk? A kalcium tartalmat nem befolyásolja a tej zsírtartalma. Hőkezelés nem változtatja meg a kalcium tartalmat.

9 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban Miháldy Kinga Dietetikus Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa 2011. október 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések