Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egytényezős variancia- analízis Segítségével egy tényező hatását lehet vizsgálni a függő változó mennyiségi alakulására. A tényező, faktor valamilyen csoportképző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egytényezős variancia- analízis Segítségével egy tényező hatását lehet vizsgálni a függő változó mennyiségi alakulására. A tényező, faktor valamilyen csoportképző."— Előadás másolata:

1 Egytényezős variancia- analízis Segítségével egy tényező hatását lehet vizsgálni a függő változó mennyiségi alakulására. A tényező, faktor valamilyen csoportképző ismérvvel rendelkezik, a függő változó pedig legtöbbször skála típusú adat. Segítségével egy tényező hatását lehet vizsgálni a függő változó mennyiségi alakulására. A tényező, faktor valamilyen csoportképző ismérvvel rendelkezik, a függő változó pedig legtöbbször skála típusú adat. A nullhipotézis, hogy az átlagok egyenlők, nincs közöttük különbség. Ez a technika a kétmintás t-teszt általánosítása, kiterjesztése több mintára. A nullhipotézis, hogy az átlagok egyenlők, nincs közöttük különbség. Ez a technika a kétmintás t-teszt általánosítása, kiterjesztése több mintára.

2 Lineáris modell y ij =  +  i + e ij ahol: y ij a függő változó értéke  a kísérlet főátlaga, fix hatás  i fix hatás e ijk hiba, vagy eltérés

3 A variancia-analízis alkalmazásának feltételei a maradék független a kezelés és blokk hatástól valamint a függő változótól (véletlen mintavételezés, kísérleti elrendezés) a maradék független a kezelés és blokk hatástól valamint a függő változótól (véletlen mintavételezés, kísérleti elrendezés) a maradékok (hibák) normális eloszlású, nulla várható értékű sokaság a maradékok (hibák) normális eloszlású, nulla várható értékű sokaság a maradékok szórásai a kezeléskombinációk celláin belül egyformák a maradékok szórásai a kezeléskombinációk celláin belül egyformák

4 Mintán belüli szórás azonosság tesztelése Levene-teszt Levene-teszt H 0 a szórások megegyeznek H 0 a szórások megegyeznek

5 A variancia-analízis eredménye

6 Mikor szignifikáns az F- próba? Ha létezik legalább egy szignifikáns kontraszt a csoportok között. Ha létezik legalább egy szignifikáns kontraszt a csoportok között.

7 Általános lineáris modell (General Linear Model) Az általános lineáris modell a hagyományos variancia-analízis és a lineáris regresszió- analízis ötvözete. Egyetlen táblázatban jelenik meg a szórás elemzés és a lineáris regresszió-analízis eredménye: Az általános lineáris modell a hagyományos variancia-analízis és a lineáris regresszió- analízis ötvözete. Egyetlen táblázatban jelenik meg a szórás elemzés és a lineáris regresszió-analízis eredménye:

8 Lineáris regresszió- analízis

9 A GLM táblázat értelmezése Corrected Model: a lineáris modellel becsült és a megfigyelt értékekre illesztett lineáris függvény jóságát mutatja. Eldönthető, hogy az alkalmazott modell megfelelő-e. Corrected Model: a lineáris modellel becsült és a megfigyelt értékekre illesztett lineáris függvény jóságát mutatja. Eldönthető, hogy az alkalmazott modell megfelelő-e. Intercept: az alapadatok összegének négyzete osztva az adatok számával Intercept: az alapadatok összegének négyzete osztva az adatok számával FAJTA: a kezelés okozta hatás, a négy fajta átlagának eltérése a főátlagtól FAJTA: a kezelés okozta hatás, a négy fajta átlagának eltérése a főátlagtól Error: a hiba, a véletlen hatása, a meg nem magyarázott hatások. Error: a hiba, a véletlen hatása, a meg nem magyarázott hatások. Total: az alapadatok négyzetösszege Total: az alapadatok négyzetösszege Corrected Total: a lineáris regresszió-analízis összesen sora, a megfigyelt értékek eltérés négyzetösszege (total-intercept). Corrected Total: a lineáris regresszió-analízis összesen sora, a megfigyelt értékek eltérés négyzetösszege (total-intercept).

10 Kontrasztok A kontrasztok az egyes csoportok várható értékeinek lineáris kombinációi A kontrasztok az egyes csoportok várható értékeinek lineáris kombinációi g = c g1 x 1. + c g2 x 2. +... + c gp x p. g = c g1 x 1. + c g2 x 2. +... + c gp x p. és ha teljesül a c g1 + c g2 +... c gp = 0

11 A kísérlet Megfelelő elméleti megalapozás után kialakított elgondolás, következtetés helyes vagy helytelen voltának mérésekkel történő ellenőrzése. Megfelelő elméleti megalapozás után kialakított elgondolás, következtetés helyes vagy helytelen voltának mérésekkel történő ellenőrzése.

12 Kísérletek csoportosítása Kísérletek Egytényezős kísérletek Teljesen véletlen elrendezés Véletlen blokk elrendezés Nemteljes blokk- elrendezés (nagy kezelés szám esetén, 25-ön felül) Kiegyensúlyozott elrendezés Nem kiegyensúlyozott elrendezés Kéttényezős kísérletek Véletlen blokk elrendezés Osztott parcellás (split-plot) Sávos elrendezés Három- és többtényezős kísérletek Véletlen blokk elrendezés Kétszeresen osztott parcellás (split-spit -plot) Latin négyzet

13 Egytényezős véletlen blokk elrendezés Műtrágyázás 43512IV. ismétlés 54231III. 35124II. 12345I.

14 A pontosság fokozása a kísérlet pontosabb kivitelezésével a kísérlet pontosabb kivitelezésével az ismétlésszám növelésével az ismétlésszám növelésével a parcellák csoportosításával, blokk- képzéssel a parcellák csoportosításával, blokk- képzéssel

15 Torzítás randomizáció randomizáció az adott kísérleti elrendezésnek és elméleti modellnek megfelelő statisztikai értékelés (Sváb, 1981) az adott kísérleti elrendezésnek és elméleti modellnek megfelelő statisztikai értékelés (Sváb, 1981)


Letölteni ppt "Egytényezős variancia- analízis Segítségével egy tényező hatását lehet vizsgálni a függő változó mennyiségi alakulására. A tényező, faktor valamilyen csoportképző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések