Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008."— Előadás másolata:

1 Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008. február 8.

2 2 „Azokban a társadalmakban, amelyekben a nemi szerepek élesen elkülönülnek oly módon, hogy az egyik nemhez tartozók társadalmi kapcsolatai és földrajzi mozgástere nagyobb(ak), a kevésbé korlátozott nem beszédében nagyobb arányban fordulnak elő a velük érintkező társadalmi csoportok változatai.” (eredeti szöveg: Chambers 2003: 140)

3 3 2 egyetemi kar 60 adatközlő 15 grammatikalitási ítélet 8 nyelvi változó és szerkezet 900 nyelvi adat A kutatás alapja:

4 4 Nyelvi változók és szerkezetek: -(bVn) változó [inessivusi rag] -(bV) változó [illativusi rag] -(t végű igék) változó [kijelentő / felszólító / kötő mód] -(nVk) 1 változó T/3 feltételes mód jelen idő -(nák) végződése -(m) változó [-ik végződésű igék] -(valószínűleg, hogy X) szerkezet -(végett) változó [célhatározói utónév]

5 5 Néhány mondat a tesztből: Péter nem bízott a társába. Anna felvételt nyert az új intézetben. Nem szeretem, ha elhalasszák a döntést. Ha látnák, biztosan meg is vennék. Az eső végett beálltam az eresz alá. Ha van időm, minden reggel iszok kávét. Stb.

6 6

7 7 Végeredmény (sztenderd nyelvítélet): Nők: 71% / Férfiak: 69% Chambers hipotézise érvényesül BTK-s hallgatók: 70% / TTK-s hallgatók: 70% a marché linguistique hatása nem érvényesül

8 8 Adatközlő attitűdök: a lingvicizmus hatása „jó/ nem jó”, „igaz / hamis” „De én programozó vagyok…!” „Mennyi lett jó?”

9 9 Konklúzió, megjegyzések: hasonló körülmények között ingázó nők és férfiak nyelvítéletében a különbség minimális a kutatás eredménye a kutatás szerény mérete miatt nem általánosítható az eredmények viszont arra mutatnak, hogy a hipotézis érvényes lehet nagyobb számú adatközlő esetén is a lingvicizmus erősen befolyásolja az adatközlők ítéleteit

10 10 Köszönöm a figyelmet! Misits Éva Szegedi Tudományegyetem  : eva.misits@freemail.hu


Letölteni ppt "Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008."

Hasonló előadás


Google Hirdetések