Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda."— Előadás másolata:

1 Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda

2 Ökoiskola és közösségfejlesztés A fenntarthatóság pedagógiájával való foglalkozás eredményeként eljutottunk a közösségfejlesztés igényéig, persze nem egy lépésben. … E „teremtési” folyamat mozaikjaiban az egyik kulcskérdés az iskola és a település falainak, kerítésének átjárhatósága, illetve lebontása volt. Ennek elengedhetetlen feltétele, velejárója volt a település lakosainak, elsősorban a szülőknek a bevonása. … A környezeti szemlélet beemelése, a fenntarthatóság pedagógiájának igénylése ugyan még előtte jár a jelenlegi társadalmi elvárásoknak, de a helyi közösségek működésének fenntartható gyakorlatához mégis ez vezethet el. A helyi társadalom tehát formálandó! … Ezt, a közösség jelenlegi elvárásait és felkészültségét meghaladó, előrelátó, a társadalom hosszú távú érdekeit szem előtt tartó hozzáállást nevezik társadalomorientált marketingnek. Feladata lényegében a csapatfogalom és - gyakorlat kiszélesítése egyre nagyobb közösségekre.

3 Ökoiskola Milyen is?Milyen is? Rendszerszerű, holisztikus szemléletű. Nem környezet- és természetvédelmi kiképző! Az iskola kerítésén túlra lépő, közösségformáló. Akkora mint közösségeinek holdudvara. A fenntartható társadalom része. Nem több, mint ami lehet bármelyik más jó iskola! bármelyik más jó iskola!Jövőirány.

4 Mit akarunk elérni egy ökoiskolában? Milyen az iskola tanulóról alkotott képe? (Milyen legyen az output gyerek?!) Mi az ehhez vezető út? Milyen lehetőségeink vannak a változtatásra?

5 Az alapok tisztázása Mit értsünk közösségen? Lokalitás – község / közösség. Munkára alkalmas lépték – fenntarthatósága elképzelhető.

6 Roland R. Warren – közösség és funkcionalitás Szocializáció – értékek beoltásaSzocializáció – értékek beoltása Gazdasági boldogulás – megélhetésGazdasági boldogulás – megélhetés Társadalmi részvétel – társasági, társadalmi igényTársadalmi részvétel – társasági, társadalmi igény Társadalmi kontroll – közösségi értékek betartásaTársadalmi kontroll – közösségi értékek betartása Kölcsönös támogatás – ami egyedül úgysem megyKölcsönös támogatás – ami egyedül úgysem megy

7 2 – 3 millió Mi az a két dolog, amelyre elköltené, ha szervezete szabad felhasználásra megkapná a következő évre?Mi az a két dolog, amelyre elköltené, ha szervezete szabad felhasználásra megkapná a következő évre?

8 „ a fejlődés nem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével. E három nélkül minden erőforrás rejtett, kiaknázatlan, puszta lehetőség marad.” (Schumacher – 1966.) És a társadalmi tőke… Kapcsolatok – kölcsönösség - bizalom

9 Közösségfejlesztés A közösség önmaga általi fejlesztése.A közösség önmaga általi fejlesztése. Kezdeményezés, véleményezés Cselekvés, részvétel Közösségi kommunikáció Helyire alapozás Nyilvánosság

10 Állomások Új mozgások létrehozásaÚj mozgások létrehozása Helyzet feltárása – társadalmi, gazdasági diagnózisHelyzet feltárása – társadalmi, gazdasági diagnózis Vélemények, cselekvési potenciál és problémák összerendezéseVélemények, cselekvési potenciál és problémák összerendezése Feladatok rangsorolása, cselekvési tervekFeladatok rangsorolása, cselekvési tervek Intézményépítés, tudásbevitel, attitűd formálás. Partnerek aktivizálása. Értékelés, továbblendítés, koordinálás. VALÓJÁBAN MIVEL JÁR?

11 Hogyan kezdtük, mit csináltunk? Véleményformálók!Véleményformálók! Nyilvánosság!!!!Nyilvánosság!!!! Teaházi közösségfejlesztő estekTeaházi közösségfejlesztő estek MunkacsoportokMunkacsoportok FelelősökFelelősök Kistérségi kapcsolatKistérségi kapcsolat Dialóg támogatásDialóg támogatás Önkormányzati támogatás – partnerség – Kell(ene)!Önkormányzati támogatás – partnerség – Kell(ene)!

12 ATKE CÉLOK Javítja a Telkibányán és környékén élők életkörülményeit, elősegíti a közösségi élet fejlődését, a történelmi kultúrkörnyezet megőrzését, ösztönzi a lokálpatriotizmus erősödését, a távlatos gondolkodás (a fenntarthatóság) elveit és gyakorlatát alkalmazva.Javítja a Telkibányán és környékén élők életkörülményeit, elősegíti a közösségi élet fejlődését, a történelmi kultúrkörnyezet megőrzését, ösztönzi a lokálpatriotizmus erősödését, a távlatos gondolkodás (a fenntarthatóság) elveit és gyakorlatát alkalmazva. Ha a folyamat sodrásba jön, kell egy civil szervezet

13 Merre tovább?! A hét település alkotta közösségfejlesztési folyamatok felvetik egy integrált közösségi központ kialakításának igényét. Ennek a szükségletre válaszoló jövőorientált kérésnek az egyik lehetséges megválaszolását látjuk a telkibányai iskolára épülő közösségi tudásközpont fejlesztésében.

14 Közösségi iskola – a közösség iskolája? A Kárpátok Alapítvány - Magyarország egy új adományozói programot indít Az alap 2008-ban indul útjára, elsődleges célja a vidéki területeken működő általános- és középiskolák közösségépítő, és közösségfejlesztő tevékenységeinek támogatása… A program hosszú távú célja hogy a helyi iskolák kezdeményezéseként fenntartható közösségi központok alakuljanak ki, …

15 Mottó: Vannak elképzelések, amelyek nem arra épülnek, hogy az embereknek - személyiségük megtartása mellett - közös célok érdekében együttesen és tudatosan meg kellene változniuk. Mi nem ilyen elképzelésekre alapozzuk a jövőt!

16 Csak az egészség meglegyen! SZÉP ERDŐT, MEZŐT, EGÉSZSÉGES KÖZÖSSÉGET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!


Letölteni ppt "Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda."

Hasonló előadás


Google Hirdetések