Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NAGYBÖRZSÖNY Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NAGYBÖRZSÖNY Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület."— Előadás másolata:

1 NAGYBÖRZSÖNY Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület

2 Hol található Nagybörzsöny? Nagybörzsöny a legközelebbi nagyvárostól - Váctól - 45 kilométerre helyezkedik el. A község az 1997-ben létrehozott Duna-Ipoly Nemzeti Park nyugati peremén található. Autóval megközelíthető észak felől a 2-es úton a parasapusztai határátkelőig, onnan pedig a 121-es úton Bernecebaráti irányába. A községet Budapestről Vácon át az Ipolyság felé vezető 2-es főúton lehet megközelíteni. A főútról leágazó bekötőút kb. 4 km hosszan vezet be a faluba, ahol aztán véget is ér. Tömegközlekedési eszközök közül vonatot és buszt vehetünk igénybe. Vonattal Budapest-Szob vasútvonalon, majd a szobi állomástól Vámosmikola irányába induló VOLÁNBUSSZAL érdemes elindulni.

3 Egyesületünk megalakulásának oka A 2007-es évben Nagybörzsönyt az elkeseredettség, bizonytalanság és a lakosság körében a közösségi bizalom megrendülése jellemezte. Néhány lakót ez arra ösztönzött, hogy változtasson a helyzeten. Érezték, hogy össze kell fogni, és a polgároknak a lejtmenetből a falut vissza kell fordítaniuk, mert senki más nem fogja megtenni helyettük. Nem várhattak segítséget sem állami, sem egyéb civil szervezetektől. A vészesen közelítő csődöt és az intézményi összeomlást az utolsó órában sikerült megállítani. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy helyi „közösségi forradalmat” követően reményteljes folyamatok indultak el, amely folyamatok az egymással való szorosabb, támogató együttműködésnek köszönhetőek. Ez ösztönzött arra néhány lelkes polgárt, hogy egyesületi keretek között folytassuk tovább tevékenységünket. 29 alapító taggal sikerült kimondani február 28- án, hogy megalakult a Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület.

4 gondok, problémák melyek megoldásra vártak és várnak ma is Semmilyen program vagy szolgáltatás nem volt a településen, amit reklámozhattunk vagy működtethettünk volna. Ezért határoztam el, hogy teszek valamit. Nagyon fontos dolognak tartottam, hogy először a helyben élő emberek üljenek le egymással és beszélgessenek el arról, hogy mit és hogyan kellene tenni ahhoz, hogy Nagybörzsöny végre feléledjen!

5 összefogás, biztos alapok célok kitűzése zenekar és karmestere Nekünk, nagybörzsönyieknek célunk lett, hogy - községünket és nevezetességeinket minél többen megismerjék (Antal- féle vízimalom, Evangélikus templom Bányásztemplom, Árpád-kor Szent István-templom, Tájház, Kisvasút stb.), - a régi falusi életből és szokásokból ízelítőt kapjanak az idelátogatók, - a helyi és környékbeli népdalosokat, néptáncosokat, hagyományőrzőket összefogjuk és produkcióikat bemutassuk, - és nem utolsósorban a vendégek tapasztalják meg, hogy néhány ember összefogással és hittel egy egész községet képes életre kelteni.

6 idegenforgalmi és turisztikai programok szervezése Példaként néhány program a teljesség igénye nélkül: Ipoly-mente házi borverseny, falutakarítás, virágültetés, parkosítás, faültetés, Hűvös Pincék – Forró Kemencék hagyományőrző rendezvény, Ipoly-mente főzőverseny, szabadtéri fúvós koncert, Falunap, Márton napi házi süteménysütő verseny, falusi disznóvágások, stb. Ezeket a programokat minden évben megrendezzük.

7

8 pályázati lehetőségek kiaknázása partnerek bevonása, együttműködések létrehozása, a lehető legtöbb közösségi színtéren a képviselet biztosítása Elsősorban tájékozódni, információt gyűjteni, tapasztalatokat szerezni és természetesen adni is. TENINFÓ újság Corvinus Egyetemen a TDM-ünket tananyagként oktatják mint nem bejegyzett nem nyilvántartott TDM szervezetként működő TDM szervezet. Idén az utazás kiállításon is részt tudtunk már venni helyi termékeseink kistermelői, őstermelői – kemencében sült termékek – börzsönyi lepény TENE NAGYBÖRZSÖNY www.tenekht.hu www.nagyborzsony.huwww.tenekht.huwww.nagyborzsony.hu


Letölteni ppt "NAGYBÖRZSÖNY Tegyünk Együtt Nagybörzsönyért Egyesület."

Hasonló előadás


Google Hirdetések