Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:"— Előadás másolata:

1 Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor: Majorné Németh Gabriella +36 30 470 4999 zmpsz@tolna.netzmpsz@tolna.net Készítette: Horváth Róbert

2 OPSZ MPSZ PEPE PEPE PEPE PEPE PEPE PEPE PEPE PEPE PEPE

3 Az Országos Polgárőr Szövetség önálló programja.

4 Az elkövetői magatartások erőszakosabbá váltak. A fiatalkorú elkövetőknél megjelent a motivá- latlan erőszak. Elterjedtek a trükkös lopások, betörések. Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály az időskorúak. Kihasználják jóhiszeműségüket, segítőkészsé- güket.

5 OPSZ tevékenysége a program indí- tásakor: Együttműködés kiegészítése a Vöröskereszttel. Országos szintű tájékoztatás. Régiós felkészítések. Módszertani javaslatok elkészítése. Támogatás elkülönítése, a megyei szövetségek- hez juttatása.

6 A fővárosi/megyei szövetségek: Önállóan szervezik a programot, a helyi sajátossá- gok figyelembe vételével. A programban részt vevő tagegyesületek számának felmérése. Kapcsolattartó kijelölése, felkészítése. Rendezvények szervezése.

7 A nyugdíjas klubok felkeresése, előadá- sok megtartása.

8

9 Szórólapok készítése, terjesztése.

10 SOS segítség kérő telefonok átadása.

11 Az egyesületek tevékenysége:  A rászoruló időskorúak felkutatása.  Személyes megszólítás: Hiteles kapcsolattartó kiválasztása. Személyes kapcsolattartás. Lehetőleg mindig ugyanaz a személy látogassa az időskorúakat. A bűncselekmények tapasztalatainak átadása. Szórólapok személyes átadása. SZEM tapasztalatok felhasználása.

12 A program működése a rendkívüli hideg időjárás alatt is sikeres volt.  Hó eltakarítása, fűtés ellenőrzése, szükség szerint tüzelő beszerzése és behordása, bevásárlás. Nyári nagy melegben támogatás.  Ruházat ellenőrzése, pólók kiosztása, folyadék fogyasztásra rákérdezés, bevásárlás, gyógyszer kiváltása. A polgárőrök az egész országban segítették a rászorulókat. Nagy erőpróba volt, és az egyesületek jelesre vizs- gáztak.

13

14 Diákok tevékenysége: Felkészülés. Öt óra, pedagógus jelenlétében. Látogató párok megalakítása. Két diák vagy diák- polgárőr. Bemutatkozás a gondozásukra bízott időskorúnál. Együtt az addigi látogatóval. Tényleges tevékenység, az időskorúak rendszeres látogatása. Ha nincs munka elég a beszélgetés. Minden problémát az egyesület elnökének kell jeleznie. Értékelés. Öt óra.

15 A polgárőr egyesületek működési területén, a diákok saját lakókörnyezetüket formálják.

16 Diákok tevékenysége: Felkészülés 5 óra, de lehet kevesebb is. Pedagógus jelenlétében. Járőr párok kialakítása, kettő diák, vagy diák-polgárőr. Tevékenység: csak a helyszín rögzítése GPS koordináták alapján, fényképezés.  Illegálisan lerakott szemét, parlagfű, gondozatlan vízelvezető, gondozatlan terület. Fontos. A diákok nem kerülhetnek konfliktusba senkivel. A tapasztalataik alapján az egyesület elnöke intézkedik. Értékelés, 5 óra.

17 Ha a polgárőr egyesület működési területén van általános iskola. Elsősorban városi program.

18 A program már működik.

19 Diákok tevékenysége: Oktatás a rendőrség szakembereinek vezetésével, pedagógus jelenlétében. Az általános iskolákba csak az általános iskola szer- vezésében mennek a diákok. Csak képzett, gyakorlott segítőkkel együtt. Nem csak az elmélet átadása a cél, inkább a meg- történt esetek elemzése. Gyakorlati oktatás, milyen kihívásokkal kerülnek szembe az általános iskolások pl. szórakozások alkalmával. Értékelés 5 óra.

20 Szeretnénk tartalmas, hasznos programmal kitölteni a diákok kötelező közösségi szolgálatát. Célunk, hogy ne kötelezőnek érezzék, sokkal inkább hasznosnak. Váljon számunkra megszokottá az önkéntes közösségi tevékenység és később is vegyenek részt a bűnmegelőzésben.

21 Köszönöm megtisztel ő figyelmüket!

22 Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TEGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor: Majorné Németh Gabriella +36 30 470 4999 zmpsz@tolna.netzmpsz@tolna.net Készítette: Horváth Róbert


Letölteni ppt "Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések