Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezetéknélküli hálózatok biztonsága Krasznay Csaba

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezetéknélküli hálózatok biztonsága Krasznay Csaba"— Előadás másolata:

1 Vezetéknélküli hálózatok biztonsága Krasznay Csaba krasznay@ik.bme.hu

2 WLAN infrastruktúra

3 Tipikus beállítások NE HAGYJ SEMMIT GYÁRI BEÁLLÍTÁSON! –Változtasd meg a hálózati SSID-t! –Kapcsold ki az SSID szórást! –Változtasd meg a gyári jelszót! –Kapcsold be a MAC szűrést! –Ha tudod előre, hogy kik csatlakoznak a hálózathoz, ne kapcsold be a DHCP-t!

4 Fontos beállítások –Olyan alhálózati beállítást válassz, ami nem triviális (pl. 10.157.29.0/24)! –Csökkentsd a szórás hatótávolságát! Ezzel még nem védted meg a hálózatodat, de megnehezítetted a behatolást

5 Az igazi védelem Használj csatornatitkosítást! –WEP: már nem biztonságos, bár javítottak rajta, de kellő elszántsággal feltörhető –WPA: eddig a legbiztonságosabbnak tartott titkosítás Hátrányuk: körülményesen beállíthatók, de megéri!

6 A PDA, mint veszélyforrás A PDA-k, mint vezetéknélküli számítógépek, kis méretük és hordozhatóságuk miatt jelentenek veszélyt. Pl. a WLAN hálózatok felfedezéséhez (wardriving).

7 A PDA, mint veszélyforrás Ha a hálózat rosszul van bekonfigurálva, akár IP címet is kaphatunk DHCP protokollon keresztül. De léteznek csomaglopók, és akár a hálózati kártya MAC címét is át lehet állítani.

8 A PDA, mint veszélyforrás És ekkor már semmi sem akadályozza meg a támadót, hogy felderítse hálózatunkat. Minden hálózati segédszoftver adott ehhez.

9 A PDA, mint veszélyforrás Akár a WLAN Access Pointot vagy ADSL routert is meg lehet találni. Ennek HTTP protokollon keresztüli beállításai pedig egy böngészőprogramba n behívhatók.

10 A PDA, mint veszélyforrás Az alapértelmezett jelszavak pedig Interneten megtalálhatók (http://defaultpasswo rd.com/)http://defaultpasswo rd.com/ Innentől kezdve a támadó uralja a hálózatot.

11 Összefoglalás Minden rendszer, hálózat, annyit ér, amennyit a leggyengébb láncszeme. Minden felelős rendszergazdának kötelessége lenne minden eshetőségre felkészülni. Ne felejtsétek el tehát a kéziszámítógépeket sem!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vezetéknélküli hálózatok biztonsága Krasznay Csaba"

Hasonló előadás


Google Hirdetések