Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban Dr.Dank Magdolna PhD Dr.Dank Magdolna PhD egyetemi docens Klinikai Onkológia Országos Szakfelügyelő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban Dr.Dank Magdolna PhD Dr.Dank Magdolna PhD egyetemi docens Klinikai Onkológia Országos Szakfelügyelő."— Előadás másolata:

1 A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban Dr.Dank Magdolna PhD Dr.Dank Magdolna PhD egyetemi docens Klinikai Onkológia Országos Szakfelügyelő Főorvosa

2 Hogyan áll a daganatellenes ellátás? A rosszindulatú daganatos megbetegedések lassan a népbetegségnek tekintendőek mind Európában, mind pedig hazánkban. A rosszindulatú daganatos megbetegedések lassan a népbetegségnek tekintendőek mind Európában, mind pedig hazánkban. Szinte már naponta ismételt, és így elfogadott tény, hogy hazánk onkológiai statisztikái mindkét nemben illetve szinte minden lokalizációban Európa legrosszabb értékeit mutatják. Szinte már naponta ismételt, és így elfogadott tény, hogy hazánk onkológiai statisztikái mindkét nemben illetve szinte minden lokalizációban Európa legrosszabb értékeit mutatják.

3 Krónikus betegség-e a daganat? Az onkológiai megbetegedések kezelési eredményi világszerte javulnak, Az onkológiai megbetegedések kezelési eredményi világszerte javulnak, az eredmények javulása azonban nem csak az új eljárások bevezetésének, az eredmények javulása azonban nem csak az új eljárások bevezetésének, hanem az adott ország onkológiai ellátási rendszerének átgondolásának, és célszerű kialakításának köszönhetőek hanem az adott ország onkológiai ellátási rendszerének átgondolásának, és célszerű kialakításának köszönhetőek

4 Egy kis európai kitekintés Reményt adó a finn példa, Reményt adó a finn példa, ahol már a primer prevencióban ahol már a primer prevencióban 20 éve tett célszerű finn intézkedések hatása is észlelhető. 20 éve tett célszerű finn intézkedések hatása is észlelhető. Ma Finnországban egy év alatt 4 nő hal meg méhnyakrákban, míg egyes adatok szerint Magyarországon évente 400 embert vesztünk el e betegségben. Ma Finnországban egy év alatt 4 nő hal meg méhnyakrákban, míg egyes adatok szerint Magyarországon évente 400 embert vesztünk el e betegségben.

5 Rákkontroll programok EU-ban Az Egészségügyi Világszervezet lyoni székhelyű Rákügynökségének szakmai támogatásával 2004.novemberében Magyarországon is megkezdődött az onkológiai centrumok rendszerének kialakítása. Az Egészségügyi Világszervezet lyoni székhelyű Rákügynökségének szakmai támogatásával 2004.novemberében Magyarországon is megkezdődött az onkológiai centrumok rendszerének kialakítása. A rendszer az onkológiai ellátás célszerű koncentrálását jelentené, azonban az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar valóság számos helyen eltér a feltételezett állapottól. A rendszer az onkológiai ellátás célszerű koncentrálását jelentené, azonban az elmúlt hónapok adatai alapján a magyar valóság számos helyen eltér a feltételezett állapottól.

6 Fordulópontok 2005.december 1-től a kemoterápiás ellátás végzésére, illetve e tevékenység OEP finanszírozására 48 kórház került kijelölésre, illetve meghatározásra kerültek a kemoterápiás finanszírozás feltételei, a finanszírozható eljárások köre. 2005.december 1-től a kemoterápiás ellátás végzésére, illetve e tevékenység OEP finanszírozására 48 kórház került kijelölésre, illetve meghatározásra kerültek a kemoterápiás finanszírozás feltételei, a finanszírozható eljárások köre. Hosszan tartó szakmai viták után 2006.februárjában meghirdetésre került a 10 éve íróasztalfiókban felejtett Magyar Nemzeti Rákkontroll Program. Hosszan tartó szakmai viták után 2006.februárjában meghirdetésre került a 10 éve íróasztalfiókban felejtett Magyar Nemzeti Rákkontroll Program. 2006.áprilisában a magyar onkológiai ellátás rendszere 2006.áprilisában a magyar onkológiai ellátás rendszere továbbra is számos problémával küszködik továbbra is számos problémával küszködik

7 A komplex onkológia Világos tény, hogy az onkológiai ellátás eredményességében a primer és secunder prevenció hatalmas jelentőségű, de az Világos tény, hogy az onkológiai ellátás eredményességében a primer és secunder prevenció hatalmas jelentőségű, de az ellátórendszer az aki a mégis kialakult betegség esetében hatékony és célszerű kezeléssel reményt adhat a beteg számára. ellátórendszer az aki a mégis kialakult betegség esetében hatékony és célszerű kezeléssel reményt adhat a beteg számára. Az onkológia komplex szakmává vált, diagnosztika, sebészet, sugárterápia, gyógyszeres kezelés, gondozás, rehabilitáció, hospice ellátás egysége adja a legjobb esélyt. Szinte minden elem valamilyen szinten adott az országban, csak nem ott és nem annyi, amire a betegnek szüksége lenne. Az onkológia komplex szakmává vált, diagnosztika, sebészet, sugárterápia, gyógyszeres kezelés, gondozás, rehabilitáció, hospice ellátás egysége adja a legjobb esélyt. Szinte minden elem valamilyen szinten adott az országban, csak nem ott és nem annyi, amire a betegnek szüksége lenne.

8 Onkológiai központok Az Onkológiai Központok rendszerének meghatározó feltétele, hogy a progresszív ellátási rend érvényesüljön. Az Onkológiai Központok rendszerének meghatározó feltétele, hogy a progresszív ellátási rend érvényesüljön. Megyei szinten legalább egy intézménynek biztosítani kellene az onkológiai komplex szemléletet és ellátást, mely koordinálja a városi szintű onkológiai ellátást, illetve a megyei onkológiai gondozás rendszerét. Megyei szinten legalább egy intézménynek biztosítani kellene az onkológiai komplex szemléletet és ellátást, mely koordinálja a városi szintű onkológiai ellátást, illetve a megyei onkológiai gondozás rendszerét. A megyei központokat regionális centrum köti össze, mely lehet egyetemi központ illetve alkalmassá tett nagy megyei kórház. Az ország kitüntetett ellátója az Országos Onkológiai Intézet, mely számos nemzetnél megtalálható. (National Cancer Institute) A megyei központokat regionális centrum köti össze, mely lehet egyetemi központ illetve alkalmassá tett nagy megyei kórház. Az ország kitüntetett ellátója az Országos Onkológiai Intézet, mely számos nemzetnél megtalálható. (National Cancer Institute)

9 A megvalósulás Az elmélet tulajdonképpen támadhatatlan. Az elmélet tulajdonképpen támadhatatlan. A gyakorlatban a 19 magyar megye közel 50%-a nem rendelkezik olyan„ onkológiai központtal „, nem rendelkezik olyan„ onkológiai központtal „, mely képes volna megfelelni a kívánalmaknak. mely képes volna megfelelni a kívánalmaknak. Ilyen kritikus terület az Észak-magyarországi régió, Ilyen kritikus terület az Észak-magyarországi régió, a Nyugat-magyarországi régió, Tolna megye, Jász- Nagykun-Szolnok megye, illetve a budapesti onkológiai ellátással állandóan egybemosott Pest megye is. a Nyugat-magyarországi régió, Tolna megye, Jász- Nagykun-Szolnok megye, illetve a budapesti onkológiai ellátással állandóan egybemosott Pest megye is.

10 Pest megye helyzete Közismert tény, hogy a hátrányos szociális helyzet növeli a daganatos megbetegedések rizikóját. Pest megye lakossága igen színes képet mutat, számos területe erősen elmaradott, lakossága hátrányos helyzetű. A pest megyei ellátásra kijelölt kórházak közül kettőben működik onkológiai osztály ( Kistarcsa, illetve Törökbálint mint Pest megyei Tüdőgyógyászati intézmény ) Közismert tény, hogy a hátrányos szociális helyzet növeli a daganatos megbetegedések rizikóját. Pest megye lakossága igen színes képet mutat, számos területe erősen elmaradott, lakossága hátrányos helyzetű. A pest megyei ellátásra kijelölt kórházak közül kettőben működik onkológiai osztály ( Kistarcsa, illetve Törökbálint mint Pest megyei Tüdőgyógyászati intézmény )

11 Pest megye onkológiai adatai A Pest megyei kórházak onkológiai ellátó kapacitása csekély : A Pest megyei kórházak onkológiai ellátó kapacitása csekély : 2004-es adatok szerint 2004-es adatok szerint  Kerepestarcsán 1381 onkológiai beteg ellátása  Szt.Rókus kórház 975 onkológiai beteg ellátása a jelenleg már kemoterápiás ellátásra nem engedélyezett Vácon 760 ellátásra, a jelenleg már kemoterápiás ellátásra nem engedélyezett Vácon 760 ellátásra, míg Törökbálinton 559 onkológiai ellátásra került sor. míg Törökbálinton 559 onkológiai ellátásra került sor. Az összes magyar ellátónál : 125030 onkológiai ellátási esemény, azaz a magyarországi ellátás 3 %-a történt Pest megyében, míg a lakosság száma csaknem az ország lakosságának 10%-a Az összes magyar ellátónál : 125030 onkológiai ellátási esemény, azaz a magyarországi ellátás 3 %-a történt Pest megyében, míg a lakosság száma csaknem az ország lakosságának 10%-a

12 Új daganat miatti műtét – 2004 összesen 7125

13 Új daganat miatti kemoterápia – 2004 összesen 1485

14 Új daganat miatti sugárterápia – 2004 összesen 1070

15 Az Egészségügyi Miniszter rendelet-tervezete : Az Onkológiai Központok minősítése Az onkológiai ellátásban résztvevő intézmények minősítését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – az onkológiai szakfelügyelet bevonásával – a működési engedély kiadása során végzi az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet előírásai szerint. Az ellátás minőségét és feltételeit a szakfelügyelet rendszeresen ellenőrzi és javaslatot tesz a hiányosságokat megszűntető intézkedésekre, adott esetben a működési engedély felfüggesztésére vagy visszavonására. Az onkológiai ellátás interdiszciplínáris kérdéseiben a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium a társszakmák Szakmai Kollégiumaival konszenzusban adja ki állásfoglalását. Az onkológiai ellátásban résztvevő intézmények minősítését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – az onkológiai szakfelügyelet bevonásával – a működési engedély kiadása során végzi az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet előírásai szerint. Az ellátás minőségét és feltételeit a szakfelügyelet rendszeresen ellenőrzi és javaslatot tesz a hiányosságokat megszűntető intézkedésekre, adott esetben a működési engedély felfüggesztésére vagy visszavonására. Az onkológiai ellátás interdiszciplínáris kérdéseiben a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium a társszakmák Szakmai Kollégiumaival konszenzusban adja ki állásfoglalását.

16 Az Onkológiai Központok feladatainak végzésére jelölt intézményeket a 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet 12.§-ának (5) bekezdése alapján kiadott és az egészségügyi közszolgáltatók ellátási szintek szerinti besorolásáról szóló 6/2003. (Eü.K.23) ESZCSM tájékoztató sorolja fel (ld: 1.sz. Melléklet). Az Onkológiai Központok feladatainak végzésére jelölt intézményeket a 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet 12.§-ának (5) bekezdése alapján kiadott és az egészségügyi közszolgáltatók ellátási szintek szerinti besorolásáról szóló 6/2003. (Eü.K.23) ESZCSM tájékoztató sorolja fel (ld: 1.sz. Melléklet).

17 Javaslat a Közép-magyarországi régió onkológiai ellátásának megszervezésére Jelentősen eltérő a Közép-Magyaroroszági Régió helyzete a lakosság száma (3+1 millió a Főváros, Pest Megye és a konglomeráció vonzásköre) és a nagyszámú, különböző tulajdonú, rendeltetésű és profilú intézmény koncentrációja következtében. A megyei szintű onkológiai feladatok ellátására kialakítható 5 Fővárosi és két Pest Megyei alrégióban az alábbiak eldöntése szükséges: Jelentősen eltérő a Közép-Magyaroroszági Régió helyzete a lakosság száma (3+1 millió a Főváros, Pest Megye és a konglomeráció vonzásköre) és a nagyszámú, különböző tulajdonú, rendeltetésű és profilú intézmény koncentrációja következtében. A megyei szintű onkológiai feladatok ellátására kialakítható 5 Fővárosi és két Pest Megyei alrégióban az alábbiak eldöntése szükséges: - a dél-Pest Megyei alrégióban a Kistarcsai Kórház ellátási területe és az e területen működő Onkológiai Gondozók integrációja, - a dél-Pest Megyei alrégióban a Kistarcsai Kórház ellátási területe és az e területen működő Onkológiai Gondozók integrációja,

18 - az észak-Pest Megyei alrégióban egy új, Onkológiai Centrum feladatokra rendelhető intézmény fejlesztése, kijelölése és a területi Onkológiai Gondozók integrációja, - az észak-Pest Megyei alrégióban egy új, Onkológiai Centrum feladatokra rendelhető intézmény fejlesztése, kijelölése és a területi Onkológiai Gondozók integrációja, - a fővárosi alrégiókban a területi feladatok ellátására kijelölt 6 fővárosi Intézmény és a kerületi Onkológiai Gondozók integrációja, ezen belül a közép-Pesti alrégióban kijelölt két intézmény együttműködése, valamint az Uzsoki u-i Kórház területi feladatokat szolgáló és regionális feladatokra rendelhető kapacitásainak (Főv. Onkoradiológiai Központ) logisztikai felépítése - a fővárosi alrégiókban a területi feladatok ellátására kijelölt 6 fővárosi Intézmény és a kerületi Onkológiai Gondozók integrációja, ezen belül a közép-Pesti alrégióban kijelölt két intézmény együttműködése, valamint az Uzsoki u-i Kórház területi feladatokat szolgáló és regionális feladatokra rendelhető kapacitásainak (Főv. Onkoradiológiai Központ) logisztikai felépítése

19 Az új szakfelügyeleti rendszer felállításakor magam sem láttam, milyen kihívást jelent nem csak egy – egy konkrét betegért küzdeni, hanem a daganatos betegek ellátásának jobbá tételéért harcolni. Az világos, hogy helyes diagnózis nélkül sem az onkológiában, sem az onkológiai ellátás megszervezésében nem számíthatunk eredményre. Az új szakfelügyeleti rendszer felállításakor magam sem láttam, milyen kihívást jelent nem csak egy – egy konkrét betegért küzdeni, hanem a daganatos betegek ellátásának jobbá tételéért harcolni. Az világos, hogy helyes diagnózis nélkül sem az onkológiában, sem az onkológiai ellátás megszervezésében nem számíthatunk eredményre.

20 Az érvényben lévő rendeletek, illetve az Onkológiai Szakmai Kollégium által kialakított irányelvek alapján magam és munkatársaim néhány hete átfogó „ ellenőrzést „ kezdtünk, hogy világos képet kaphassunk és adhassunk arról, hol is tart ma az onkológiai ellátás Magyarországon. Sajnos, már most látható, hogy alapvető feltételek hiányoznak számos helyen, míg néhány Intézet komolyan veszi feladatát. Az érvényben lévő rendeletek, illetve az Onkológiai Szakmai Kollégium által kialakított irányelvek alapján magam és munkatársaim néhány hete átfogó „ ellenőrzést „ kezdtünk, hogy világos képet kaphassunk és adhassunk arról, hol is tart ma az onkológiai ellátás Magyarországon. Sajnos, már most látható, hogy alapvető feltételek hiányoznak számos helyen, míg néhány Intézet komolyan veszi feladatát.

21 Pest megye lakosságának onkológiai ellátása jelenleg számos érdek kereszttüzében áll. Pest megye lakosságának onkológiai ellátása jelenleg számos érdek kereszttüzében áll. A komplex onkológiai ellátási rendszer kiépítéséhez eltökélt szándék, hosszú távra kialakított szakmai együttműködések és szerződések szükségesek, egymás jogainak és a betegek érdekeinek tiszteletben tartásával. A komplex onkológiai ellátási rendszer kiépítéséhez eltökélt szándék, hosszú távra kialakított szakmai együttműködések és szerződések szükségesek, egymás jogainak és a betegek érdekeinek tiszteletben tartásával.


Letölteni ppt "A daganatos betegek ellátásának helyzete Pest megyében 2006-ban Dr.Dank Magdolna PhD Dr.Dank Magdolna PhD egyetemi docens Klinikai Onkológia Országos Szakfelügyelő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések