Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában"— Előadás másolata:

1 Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket. Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. Németh Attila, Nagy András, Csapó Zsolt Pest megyei Flór Ferenc Kórház Sebészeti Osztály

2 Osztályunkon évente 2800 körüli műtétet végzünk, melyeknek kb
Osztályunkon évente 2800 körüli műtétet végzünk, melyeknek kb. 30%-a akut beavatkozás 2007. január 1. és július 31. között 513 appendectomiát végeztünk, melyek közül 80 (16%) laparoscoppal történt 71 nő, 9 férfi Átlag életkor: 30,2 év (17-54) A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni.

3 A laparoscopos appendectomia ma már hazánkban is egyre több helyen első választandó műtéti megoldás a heveny vakbélgyulladás kezelésére Indikációjában mai napig nincs teljes konszenzus

4 A műtéti hegek Egyértelmű előnyök: Kisebb metszés(ek), esztétika

5 Egyértelmű előnyök: Gyorsabb felépülés, kevesebb táppénzes nap
Kevesebb sebgyógyulási zavar (obezitás, immunszuprimált, vagy diabéteszes betegek) Alaposabb tájékozódás a hasüregben, diagnosztikus kétségek eldöntése (főleg fiatal, fertilis korban lévő nők alhasi fájdalmai)

6 Hátrányok Jelentősebb műszerigény
Hosszabb műtéti idő - előkészületek, műtői személyzet hozzáállása Nagyobb műtéti költségek Pneumoperitoneum készítésének lehetséges szövődményei (vérzés, bélsérülés, keringés megterhelése)

7 Az osztályunkon évek óta alkalmazott extracorporalis appendix-csonkellátással - (mely az esetek kb. 2/3-ában kivitelezhető - a költségek, valamint a műtéti idő is csökkenthető. Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki.

8

9 Osztályunkon folyamatosan növekvő arányban (az utóbbi 4 hónapban 29%, 23/80) végezzük az appendectomiákat laparoscoppal és várhatóan ez az arány tovább fog nőni. Az ismertetett műtéti eljárás technikailag nem nehéz, laparoscopos tanulóműtétnek is ajánlható. Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt.

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések