Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése"— Előadás másolata:

1 A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai- és Stroke Osztály, SM Centrum Dr. Földesi Csenge, Dr. Horváth Sándor Pest Megyei Orvosnapok, november 5-7.

2 A sclerosis multiplex:
a központi idegrendszer krónikus, progresszív gyulladásos betegsége, melyben a neurológiai tüneteket autoimmun gyulladás okozta primer demyelinisatio, és szekunder axon degeneráció hozza létre. A prevalenciája: 60-80/ (Mo: beteg) Az incidenciája évente 3-5/ (Mo.: új beteg) Leggyakrabban 20 és 40 éves kor között jelentkezik. Nők : férfiak aránya ~ 2:1.

3 Klinikai lefolyása alapján:
primer progresszív forma, remittáló-relapszáló forma, mely idővel szintén progresszív lefolyásúvá alakul át (ez a szekunder progresszív forma), progresszív-relapszáló forma, mely igen ritka. A betegek jelentős része, kb %-a a relapszáló-remittáló csoportba tartozik, az immunmoduláló terápia alkalmazása alapvetően ebben a formában ajánlott.

4 Az immunmoduláló szerek
A remittáló-relapszáló SM-ben klinikai vizsgálatok alapján bizonyítottan, kb. 30 %-kal csökkentik az éves relapszus gyakoriságot, mérséklik a „shubok” súlyosságát. A primer és a szekunder progresszív SM-ben hatékonyságuk nem bizonyított (kivétel: Betaferon).

5 A 4 elsővonalbeli immunmoduláló szer:
Interferon beta készítmények: Avonex (interferon beta-1a) Rebif (interferon beta-1a) Betaferon (interferon beta-1b) Copaxone: glatiramer acetát A fenti szerek hatékonyságában alapvető eltérés nincsen.

6 Az immunmoduláló kezelés indikált:
remittáló-relapszáló, aktív sclerosis multiplexben (az elmúlt 2 évben legalább 2 shubja zajlott le a betegnek). relapszusokkal járó szekunder progresszív SM bizonyos eseteiben. a viszonylagosan jó állapotú betegeknél, ami azt jelenti, hogy önállóan, segítség és pihenés nélkül 100 m-t gyalog meg tudnak tenni.

7 Az immunmoduláló kezelés ellenjavallata:
A terhesség és a szoptatás, ezek esetében a már megkezdett kezelést is fel kell függeszteni. 18 éves kor alatt és gyermekekben (rutinszerűen).

8 Az osztályunkon működő SM Centrumról:
Az immunmoduláló kezelés jelenleg csak injekciós formában érhető el, melyet a beteg magának ad be, napi-heti rendszerességgel. A kezdetben jelentős mellékhatások ismertetése és tüneti kezelése fontos része a compliance-nak. A betegek a felmerülő kérdéseikkel az orvosok mellett a képzett nővérekhez is fordulhatnak.

9 Az osztályunkon működő SM Centrumról:
Az immunmoduláló terápia beállítása és folyamatos alkalmazása Sclerosis Multiplex Centrumokban lehetséges. SM Centrumunkban márciusa óta 7 beteg részesül folyamatos immunmoduláló kezelésben

10 Az osztályunkon működő SM Centrumról:
Centrumunkban az immunmoduláló kezelések mellett feladatunk: A sclerosis multiplex diagnosztizálása, így a „valószínűleg” sclerosis multiplexes betegeket követjük, az ő számuk jelenleg 4-6 között van, növekvő tendenciát mutat. A primer progresszív SM-es betegek tüneti kezelése, gondozása, az ő számuk jelenleg 4-5 fő.

11 Célunk a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban működő Sclerosis Multiplex Centrum megismertetése volt a Kollégákkal, hogy ezáltal a Pest megyei betegek és kollégák számára a betegutat elősegítsük.


Letölteni ppt "A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések