Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április."— Előadás másolata:

1 SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április 20-22. XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április 20-22. Nagykőrös Város Önkormányzat Rehabilitációs Szakkórháza és RI.

2 A SZABAD GYÖK DEFINÍCIÓJA  Olyan molekula, vagy molekularész, amely a külső elektronhéján egy pár nélküli elektronnal rendelkezik – ez egy szabad vegyértéknek felel meg –.  Rendkívül agresszív a kémiai reakciókészsége.  Zárt kémiai folyamatokból kilépve szabadon vegyül környezetével.  Bizonyos feltételek mellett kémiai láncreakciót válthat ki (lipid peroxidáció).  Rendkívül rövid (néhány ezredmásodperc) az élettartama, ezért nagyon nehéz a közvetlen kimutatása.  Olyan molekula, vagy molekularész, amely a külső elektronhéján egy pár nélküli elektronnal rendelkezik – ez egy szabad vegyértéknek felel meg –.  Rendkívül agresszív a kémiai reakciókészsége.  Zárt kémiai folyamatokból kilépve szabadon vegyül környezetével.  Bizonyos feltételek mellett kémiai láncreakciót válthat ki (lipid peroxidáció).  Rendkívül rövid (néhány ezredmásodperc) az élettartama, ezért nagyon nehéz a közvetlen kimutatása.

3 A fizikusok által a természetben már jóval előbb ismert szabadgyökös folyamatok jelenlétét Mc Cord és Fridovich 1967-ben a Xantinoxidáz enzim reakciója során a biológiai rendszerekben is igazolták. Ettől az időponttól kezdve az orvostudomány számos területén ún. szabadgyök kutatás rendkívül magas színvonalat ért el (hepatológia, rheumatológia, cardiológia stb). A fizikusok által a természetben már jóval előbb ismert szabadgyökös folyamatok jelenlétét Mc Cord és Fridovich 1967-ben a Xantinoxidáz enzim reakciója során a biológiai rendszerekben is igazolták. Ettől az időponttól kezdve az orvostudomány számos területén ún. szabadgyök kutatás rendkívül magas színvonalat ért el (hepatológia, rheumatológia, cardiológia stb).

4 Élettani folyamatokban elsősorban az oxigén szabadgyökök játszanak fontos szerepet. Jelenlétük nagyrészt patológiás folyamatokat takar. Ma már tudjuk, vannak fiziológiás szabadgyökös folyamatok is (pl.: kollegenáz enzim működésének szabályozása – kollagenáz inhibitor gátlás -). Élettani folyamatokban elsősorban az oxigén szabadgyökök játszanak fontos szerepet. Jelenlétük nagyrészt patológiás folyamatokat takar. Ma már tudjuk, vannak fiziológiás szabadgyökös folyamatok is (pl.: kollegenáz enzim működésének szabályozása – kollagenáz inhibitor gátlás -).

5 Az oxigén molekula valódi szabadgyök, ezért a természetben csak vegyületeiben fordul elő.

6 Asszimiláció során keletkezett oxigén

7 Reaktív Oxigén Intermedier (ROI) Mitocondrium e. mikroszkópos képe

8 Arachidon sav kaszkád (prosztaglandin szintézis)

9 A szuperoxid anion A biológiai rendszerekben a leggyakoribb oxigén intermedier. O2O2O2O2 -

10 Szabadgyökök szerepe a fagocitozisban

11 Szöveti hypoxiát követő reperfúziós folyamat biokémiája

12 A Fenton (Habel-Weis) reakció Lényege: a szuperoxid anion Fe ++ jelenlétében lipidperoxidációt gerjeszt, amelyben elsősorban a sejtfalak lipidjei vesznek részt. Láncreakcióról van szó, amely végül tömeges sejthalált okoz.

13 Az oxidativ stressz Oxidativ stressznek hívjuk azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a szükségesnél több ROI termelődik, ezáltal peroxidációs hatás éri a környező szöveteket.  Sejtlégzés, cytocrom P-450  Prosztaglandin szintézis  Gyulladásos folyamatok, fagocitózis  Szöveti ischeamia utáni reperfusio Oxidativ stressznek hívjuk azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a szükségesnél több ROI termelődik, ezáltal peroxidációs hatás éri a környező szöveteket.  Sejtlégzés, cytocrom P-450  Prosztaglandin szintézis  Gyulladásos folyamatok, fagocitózis  Szöveti ischeamia utáni reperfusio

14 Szabad gyökök által irányított legismertebb egyéb biokémiai folyamatok  Az intestinális rendszerben működő vegetatív beidegzésű sphyncter-ek – NO – (pl. Sphyncter oddii)  Proteináz-inhibitor gátlás (pl. kollagenáz aktivizálás)  Az intestinális rendszerben működő vegetatív beidegzésű sphyncter-ek – NO – (pl. Sphyncter oddii)  Proteináz-inhibitor gátlás (pl. kollagenáz aktivizálás)

15 Az antioxidáns védelem  Sejten belüli enzimek Superoxid dizmutáz (SOD) Kataláz Glutation peroxidáz Metionin sulfoxid reduktáz  Sejt és sejtmagon belüli scavanger Folsav  Sejten belüli enzimek Superoxid dizmutáz (SOD) Kataláz Glutation peroxidáz Metionin sulfoxid reduktáz  Sejt és sejtmagon belüli scavanger Folsav  Extracellularis faktorok (O2 scavanger) Transferrin, ferritin, ferroglobin Coeruloplasmin Albumin Lactoferrin Extracellularis SOD Húgysav C-vitamin E-vitamin  Extracellularis faktorok (O2 scavanger) Transferrin, ferritin, ferroglobin Coeruloplasmin Albumin Lactoferrin Extracellularis SOD Húgysav C-vitamin E-vitamin

16 Superoxid Dizmutáz (SOD) Ezen enzim tulajdonképpen az az erythropcuprein néven ismert biológiailag aktív fehérje, amelyet Mann és Klein marha vörösvérsejtjéből izolált 1939(!)-ben. Csak Mc Cord és Fridovich igazolták, hogy az antioxidáns rendszer legfontosabb enzime. A szuperoxid anion gyököt semlegesíteni és hidrogénperoxiddá alakítja. 2O 2 + 2H +  H 2 O 2 + O 2 SOD Majd az így keletkezett hifrogénperoxidot a kataláz bontja le vízre és oxigénre, vagy a glutakion rendszer. H 2 O 2 → H 2 O + 1 / 2 O 2 kataláz Ezen enzim tulajdonképpen az az erythropcuprein néven ismert biológiailag aktív fehérje, amelyet Mann és Klein marha vörösvérsejtjéből izolált 1939(!)-ben. Csak Mc Cord és Fridovich igazolták, hogy az antioxidáns rendszer legfontosabb enzime. A szuperoxid anion gyököt semlegesíteni és hidrogénperoxiddá alakítja. 2O 2 + 2H +  H 2 O 2 + O 2 SOD Majd az így keletkezett hifrogénperoxidot a kataláz bontja le vízre és oxigénre, vagy a glutakion rendszer. H 2 O 2 → H 2 O + 1 / 2 O 2 kataláz - -

17 Glutathion redox rendszer A glutathion reverzibilis peroxidálhatóság az alapja a reakciónak. GSSG/GSH hányados a vvt-n nyomjelzője lehet az agyban zajlódó oxidatív stressznek. GSK-Px – glutathion peroxidázGSSG – glutathion peroxid Se - Szelén GSH – redukált glutathionGR – glutathion reduktáz GSK-Px – glutathion peroxidázGSSG – glutathion peroxid Se - Szelén GSH – redukált glutathionGR – glutathion reduktáz

18 Transferri, Ferritin, Ferroglobin Mindhárom fehérje rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy a fiziológiásan jelenlévő szabad gyökön ne lendülhessenek át Fenton (Habel- Weis) típusú reakcióba, amely a lipidperoxidációba torkollik.

19 Coeruloplasmin Ez a fehérje igen fontos extracellularis faktor. A Szabad Ferro ionokat ferrivé oxidálja. Ezáltal ugyancsak a (Habel- Weis) reakció kialakulását gátolja.

20 Az E vitamin a legfontosabb gyökfogó (scavanger) a természetben.  Növényekben szintetizálódó zsírban oldódó vitamin.  Elsősorban a patogén szabad gyökös reakciókat gátolja.  A lipidperoxidációval szemben védi a sejteket úgy, hogy szervesen beépül a sejtmembránba. Az E vitamin a legfontosabb gyökfogó (scavanger) a természetben.  Növényekben szintetizálódó zsírban oldódó vitamin.  Elsősorban a patogén szabad gyökös reakciókat gátolja.  A lipidperoxidációval szemben védi a sejteket úgy, hogy szervesen beépül a sejtmembránba. E-vitamin

21 C-vitamin Vigyázni kell vele, mert:  10 M-os koncentrációban antioxidáns  5x10 -10 M-os tartományban peroxidánsként viselkedik, kifejezetten iniciálja a lipid peroxidációt!  A cikláz enzimeket támogatja, valószínű ezért van igen nagy mennyiségben a mellékvesékben.  Nagy koncentrációban a sejtlégzéssel párhuzamosan Ciktokrom P-450 rendszerben az oxigént redukálja, mintegy elvonja azt a sejtlégzéstől! Vigyázni kell vele, mert:  10 M-os koncentrációban antioxidáns  5x10 -10 M-os tartományban peroxidánsként viselkedik, kifejezetten iniciálja a lipid peroxidációt!  A cikláz enzimeket támogatja, valószínű ezért van igen nagy mennyiségben a mellékvesékben.  Nagy koncentrációban a sejtlégzéssel párhuzamosan Ciktokrom P-450 rendszerben az oxigént redukálja, mintegy elvonja azt a sejtlégzéstől!

22 Albumin – szuperoxid anion scavanger Lactoferrin – ferro ion kötő tulajdonságú Húgysav – az extracellularis térbe képződő szabad hidro gyököt köti meg SOD – számottevő mennyiségben van jelen a sejt közötti térben is Albumin – szuperoxid anion scavanger Lactoferrin – ferro ion kötő tulajdonságú Húgysav – az extracellularis térbe képződő szabad hidro gyököt köti meg SOD – számottevő mennyiségben van jelen a sejt közötti térben is

23 Összefoglalva:

24 Végezetül néhány gondolat:  Rendkívül nagy veszélyt jelent az aerob élővilág számára az oxigén hasznosítása. Ma már biztosan tudjuk, hogy a sejtlégzés során felhasznált oxigén 90%-ból víz, 10%-ból szabad gyök képződik.  Ezen szabad gyökök káros hatásaival szemben az intact antioxidáns rendszerünk nagyon jó védelmet biztosít számunkra.  Akkor beszélünk szabad gyök betegségről, ha az egyensúly megbomlik.  Bizonyított, hogy az öregedés is elsősorban a mitokondriumokban fokozatosan csökkenő antioxidáns védelem következménye.  Az oxidativ stressz lehetőségére számos esetben gondolnunk kell!  Bár vannak már gyógyszereink (E-vitamin, Fólsav, Silimarin készítmények, Xantin, oxidáz gátló készítmények),  meg kell akadályoznunk a kóros szabad gyök képződéseket!  Rendkívül nagy veszélyt jelent az aerob élővilág számára az oxigén hasznosítása. Ma már biztosan tudjuk, hogy a sejtlégzés során felhasznált oxigén 90%-ból víz, 10%-ból szabad gyök képződik.  Ezen szabad gyökök káros hatásaival szemben az intact antioxidáns rendszerünk nagyon jó védelmet biztosít számunkra.  Akkor beszélünk szabad gyök betegségről, ha az egyensúly megbomlik.  Bizonyított, hogy az öregedés is elsősorban a mitokondriumokban fokozatosan csökkenő antioxidáns védelem következménye.  Az oxidativ stressz lehetőségére számos esetben gondolnunk kell!  Bár vannak már gyógyszereink (E-vitamin, Fólsav, Silimarin készítmények, Xantin, oxidáz gátló készítmények),  meg kell akadályoznunk a kóros szabad gyök képződéseket!

25 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET !


Letölteni ppt "SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA DR. SZÉKELY ANDRÁS, DR. SZELEI FLÓRA XVII. Pest Megyei Orvosnapok Gödöllő 2006. április."

Hasonló előadás


Google Hirdetések