Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba. (Magyarázó szöveg nélkül elég érdekesen nézne ki a táblázat!)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba. (Magyarázó szöveg nélkül elég érdekesen nézne ki a táblázat!)"— Előadás másolata:

1 1 Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 2 Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba. (Magyarázó szöveg nélkül elég érdekesen nézne ki a táblázat!)  Igazítás: A szövegek normál esetben balra vannak igazítva a cellában. Ha bármelyik számszerű adatot vagy képletet (lásd később) elgépelünk, az Excel automatikusan szövegnek hiszi, és nem tud vele számolni.  Határadat: Egy cellába maximum 256 karaktert írhatunk, akár több sorba is (Alt+Enter az új sor billentyű).  Ha valamiért egy számot vagy képletet szövegként akarunk bevinni a cellába, akkor kezdjük ‘ (aposztróf) jellel a szöveget!

3 3 A hosszú szöveg átnyúlhat a szomszédos üres cellákba. A túlnyúlás megszűnik, ha a szomszéd cellába írunk. (A tárolt szöveg változatlan!)

4 4 Kijelölések Különféle táblázat tartományokat jelölhetünk ki a későbbi műveletek elvégzéséhez (pl. törléshez, másoláshoz stb.). Az aktív cella kivételével a kijelölt cellák inverz módon fognak látszani:

5 5 Cellakijelölés: kattintsunk rá! Tartomány-kijelölés:  húzással: kattintsunk a kijelölendő tartomány bal felső cellájára, és húzzuk a kijelölést a jobb alsó celláig!  sarkokra kattintással: kattintsunk a kijelölendő terület bal felső cellájára, majd a Shift nyomvatartása mellett a jobb alsó cellájára. Oszlop(ok) kijelölése: kattintsunk az oszlop címére! (A több oszlop kijelölését húzással végezhetjük el az oszlop címsorán.) Sor(ok) kijelölése: kattintsunk a sor címére. (A több sor kijelölését húzással végezhetjük el az sorcímen.)

6 6 Egész táblázat kijelölése: kattintsunk a mindent kijelöl gombra: Táblázatrészek (nem összefüggő tartományok) kijelölése: Az előző kijelölés megtartásához a további kijelölések alatt nyomni kell a Ctrl billentyűt.

7 7 A kijelölt cellatartomány tartalmának törlése:  A DELETE billentyű segítségével törölhetjük a kijelölt cellatartomány celláinak tartalmát. A kijelölt cellatartomány mozgatása:  Egyszerű módon: egértechnikával a kijelölt tartomány szélénél fogva lehet elvonszolni a kijelölt cellatartományt: A kijelölés szélénél az egérkurzor alakja kereszt helyett nyíl lesz. Ilyenkor lehet mozgatni a kijelölt területet:

8 8 Vágólap segítségével:  A kijelölt területet ki kell vágni a Szerkesztés  Kivágás paranccsal…  A forráshely körül szaggatott vonal fog villogni.  Majd az aktív cellát a cél hely bal felső sarkához kell vinni...  Majd a vágólap tartalmát be kell illeszteni a Szerkesztés  Beillesztés paranccsal.  A cél hely cellái felülíródnak az új adatokkal!

9 9 A kijelölt cellatartomány másolása  Egyszerű módon: egértechnikával a kijelölt tartomány szélénél fogva lehet elvonszolni a kijelölt cellatartományt, de közben nyomni kell a Ctrl billentyűt. Az egérkurzor alakja: (a + jel a duplikációt jelzi) Vágólap segítségével  A kijelölt területet ki kell másolni a Szerkesztés  Másolás paranccsal...  A forráshely körül szaggatott vonal fog villogni.  Majd az aktív cellát a cél hely bal felső sarkához kell vinni...  Majd a vágólap tartalmát be kell illeszteni a Szerkesztés  Beillesztés paranccsal  A cél hely cellái felülíródnak az új adatokkal!

10 10 Kitöltések Sokszor előfordul a munka során, hogy egy cellatartományt azonos adatokkal kellene feltölteni. Milyen jó lenne, ha a kitöltendő adatot csak az egyik cellába kellene beírni, és a többit ez alapján ki lehetne tölteni! Egérrel (egyszerűen)  Írjuk be a kitöltendő cellatartomány egyik cellájába az adatot.  Jelöljük ki újra aktívnak. (Ez lesz a minta.)  Mutassunk rá az egérkurzorral a cella kitöltő négyszögére. Ilyenkor a kurzoralakú lesz.  Húzzuk el a kitöltő négyszöget, és akkor engedjük el, ha az utolsó olyan cellát is kijelöltük, amelyiket kitölteni szeretnénk.

11 11 A minta egyszerre egy irányban tölthető ki (fel, le, balra, jobbra). Több minta cella kijelölése esetén is használható a kitöltés. Egyéni listák: vannak olyan felsorolt szövegek, amely egyszerű kitöltésekor egy szövegsorozat jön létre. Pl.: a napok és a hónapok nevei esetén nem a mintaszöveg jelenik meg a következő cellában, hanem a következő nap vagy hónap neve. Pl. Hétfő  Kedd ... vagy Január  Február ...

12 12 Kitöltés sorozattal Sokszor előfordul, hogy a táblázatban a cellákat sorszámmal kellene ellátni, vagy csak az adatok valamilyen szabályos sorozatot alkotnak. Ehhez is segítséget nyújt az Excel. Egérrel (egyszerűen)  A sorozat első két tagját írjuk be a két egymás mellett (vagy alatt) lévő cellába. Az 1.cella értéke lesz a sorozat kezdő értéke, a két érték közötti különbség pedig a növekmény.  Jelöljük ki mindkét cellát, majd húzással (mint a kitöltésnél) jelöljük ki a sorozat tartományát.

13 13 Gyakorlás Nyissuk meg az szamtech - 'zeusz‘ (Y:) \Excel mappából a Delta.xls fájlt! Írjuk be a képleteket a B9..E9, F4..F8 és a G4..G8 cellákba! Formázzuk meg pénznem formátumra a számokat és a képleteket tartalmazó cellákat is! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 1.feladat néven!

14 14 Gyakorlás Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:) \Excel mappából a Számla.xls fájlt! Írjuk be az adatokat! (Figyeljünk a százalék- és pénznemformátumra!) Lásd: következő dia!!! Írjuk be a képleteket az E5..E9, F5..F10 cellákba, és formázzuk meg őket pénznem formátumra! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 2.feladat néven!

15 15 A Nettó érték egyenlő a mennyiség és az egységár szorzatával. A Bruttó érték a Nettó szorozva (100%+ÁFA) értékkel.

16 16 Cellahivatkozások A képletek hatékony használatához nézzük át az Excel cellahivatkozásokat:

17 17 Speciális cellahivatkozások  Egy sorra: pl. az 1 sorra → 1:1  Egy oszlopra: pl. az A oszlopra → A:A  Több sorra: pl. 1-5 sorra → 1:5  Több oszlopra: B-D oszlopra → B:D

18 18 Körkörös cellahivatkozás  Ezt a hibaüzenetet akkor kapjuk, ha egy cellába írt képletet saját magára hivatkozik.  Pl. ha a C3-ban levő képletben szerepel a C3 cellacím, vagy egy olyan tartománycím, amely magában foglalja a C3 cellát (pl. A1:D4).

19 19 Függvények A függvény olyan művelet, amely a bemenő adatai alapján egy kimeneti értéket ad meg. A különböző nevű függvények azonos argumentum mellett a nevük által meghatározott értéket adnak vissza. Pl. Az alábbi ábrán látott 1. függvény az A1:E1 tartomány összegét, míg a 2. az A1:E1 átlagát adja eredményül. Megjegyzés: A függvények elengedhetetlen része a zárójel! Az általa közrezárt adatok szolgálnak a függvény argumentumául.

20 20 Argumentumok  A függvények bemenő adatait paramétereknek vagy argumentumoknak nevezzük. Az argumentum elválasztó jele a magyar programoknál pontosvessző. (Mert a vessző a tizedes jel.) Alapvető argumentum típusok  Szám kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye szám típusú lesz pl. A1+2  Szöveg kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye szöveg típusú lesz pl. A1&"szöveg"  Logikai kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye logikai típusú lesz pl. A1>0  Tartomány: cellatartomány pl. A1:D5;A11:D15

21 21 Néhány gyakran használt függvény  SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja.  ÁTLAG(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékének átlagát adja eredményül.

22 22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1 Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba. (Magyarázó szöveg nélkül elég érdekesen nézne ki a táblázat!)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések