Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás."— Előadás másolata:

1 Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás

2 Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba
Szöveg Szövegeket is írhatunk a cellákba. (Magyarázó szöveg nélkül elég érdekesen nézne ki a táblázat!) Igazítás: A szövegek normál esetben balra vannak igazítva a cellában. Ha bármelyik számszerű adatot vagy képletet (lásd később) elgépelünk, az Excel automatikusan szövegnek hiszi, és nem tud vele számolni. Határadat: Egy cellába maximum 256 karaktert írhatunk, akár több sorba is (Alt+Enter az új sor billentyű). Ha valamiért egy számot vagy képletet szövegként akarunk bevinni a cellába, akkor kezdjük ‘ (aposztróf) jellel a szöveget!

3 A hosszú szöveg átnyúlhat a szomszédos üres cellákba.
A túlnyúlás megszűnik, ha a szomszéd cellába írunk. (A tárolt szöveg változatlan!)

4 Kijelölések Különféle táblázat tartományokat jelölhetünk ki a későbbi műveletek elvégzéséhez (pl. törléshez, másoláshoz stb.). Az aktív cella kivételével a kijelölt cellák inverz módon fognak látszani:

5 Cellakijelölés: kattintsunk rá! Tartomány-kijelölés:
húzással: kattintsunk a kijelölendő tartomány bal felső cellájára, és húzzuk a kijelölést a jobb alsó celláig! sarkokra kattintással: kattintsunk a kijelölendő terület bal felső cellájára, majd a Shift nyomvatartása mellett a jobb alsó cellájára.  Oszlop(ok) kijelölése: kattintsunk az oszlop címére! (A több oszlop kijelölését húzással végezhetjük el az oszlop címsorán.) Sor(ok) kijelölése: kattintsunk a sor címére. (A több sor kijelölését húzással végezhetjük el az sorcímen.)

6 Egész táblázat kijelölése: kattintsunk a mindent kijelöl gombra:
Táblázatrészek (nem összefüggő tartományok) kijelölése: Az előző kijelölés megtartásához a további kijelölések alatt nyomni kell a Ctrl billentyűt.

7 A kijelölt cellatartomány tartalmának törlése:
A DELETE billentyű segítségével törölhetjük a kijelölt cellatartomány celláinak tartalmát. A kijelölt cellatartomány mozgatása: Egyszerű módon: egértechnikával a kijelölt tartomány szélénél fogva lehet elvonszolni a kijelölt cellatartományt: A kijelölés szélénél az egérkurzor alakja kereszt helyett nyíl lesz. Ilyenkor lehet mozgatni a kijelölt területet:

8 Vágólap segítségével:
A kijelölt területet ki kell vágni a Szerkesztés  Kivágás paranccsal… A forráshely körül szaggatott vonal fog villogni. Majd az aktív cellát a cél hely bal felső sarkához kell vinni... Majd a vágólap tartalmát be kell illeszteni a Szerkesztés  Beillesztés paranccsal. A cél hely cellái felülíródnak az új adatokkal!

9 A kijelölt cellatartomány másolása
Egyszerű módon: egértechnikával a kijelölt tartomány szélénél fogva lehet elvonszolni a kijelölt cellatartományt, de közben nyomni kell a Ctrl billentyűt. Az egérkurzor alakja: (a + jel a duplikációt jelzi)  Vágólap segítségével  A kijelölt területet ki kell másolni a Szerkesztés  Másolás paranccsal... A forráshely körül szaggatott vonal fog villogni. Majd az aktív cellát a cél hely bal felső sarkához kell vinni... Majd a vágólap tartalmát be kell illeszteni a  Szerkesztés  Beillesztés paranccsal A cél hely cellái felülíródnak az új adatokkal!

10 Kitöltések Sokszor előfordul a munka során, hogy egy cellatartományt azonos adatokkal kellene feltölteni. Milyen jó lenne, ha a kitöltendő adatot csak az egyik cellába kellene beírni, és a többit ez alapján ki lehetne tölteni! Egérrel (egyszerűen) Írjuk be a kitöltendő cellatartomány egyik cellájába az adatot. Jelöljük ki újra aktívnak. (Ez lesz a minta.) Mutassunk rá az egérkurzorral a cella kitöltő négyszögére. Ilyenkor a kurzor alakú lesz. Húzzuk el a kitöltő négyszöget, és akkor engedjük el, ha az utolsó olyan cellát is kijelöltük, amelyiket kitölteni szeretnénk.

11 A minta egyszerre egy irányban tölthető ki (fel, le, balra, jobbra)
A minta egyszerre egy irányban tölthető ki (fel, le, balra, jobbra). Több minta cella kijelölése esetén is használható a kitöltés. Egyéni listák: vannak olyan felsorolt szövegek, amely egyszerű kitöltésekor egy szövegsorozat jön létre. Pl.: a napok és a hónapok nevei esetén nem a mintaszöveg jelenik meg a következő cellában, hanem a következő nap vagy hónap neve. Pl. Hétfő  Kedd  ... vagy Január  Február  ...

12 Kitöltés sorozattal Sokszor előfordul, hogy a táblázatban a cellákat sorszámmal kellene ellátni, vagy csak az adatok valamilyen szabályos sorozatot alkotnak. Ehhez is segítséget nyújt az Excel. Egérrel (egyszerűen) A sorozat első két tagját írjuk be a két egymás mellett (vagy alatt) lévő cellába. Az 1.cella értéke lesz a sorozat kezdő értéke, a két érték közötti különbség pedig a növekmény. Jelöljük ki mindkét cellát, majd húzással (mint a kitöltésnél) jelöljük ki a sorozat tartományát.

13 Gyakorlás Nyissuk meg az szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappából a Delta.xls fájlt! Írjuk be a képleteket a B9..E9, F4..F8 és a G4..G8 cellákba! Formázzuk meg pénznem formátumra a számokat és a képleteket tartalmazó cellákat is! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 1.feladat néven!

14 Gyakorlás Nyissuk meg a szamtech - 'zeusz‘ (Y:)\Excel mappából a Számla.xls fájlt! Írjuk be az adatokat! (Figyeljünk a százalék- és pénznemformátumra!) Lásd: következő dia!!! Írjuk be a képleteket az E5..E9, F5..F10 cellákba, és formázzuk meg őket pénznem formátumra! Mentsük el a munkafüzetet a Dokumentumok mappába 2.feladat néven!

15 A Nettó érték egyenlő a mennyiség és az egységár szorzatával.
A Bruttó érték a Nettó szorozva (100%+ÁFA) értékkel.

16 Cellahivatkozások A képletek hatékony használatához nézzük át az Excel cellahivatkozásokat:

17 Speciális cellahivatkozások
Egy sorra: pl. az 1 sorra → 1:1 Egy oszlopra: pl. az A oszlopra → A:A Több sorra: pl. 1-5 sorra → 1:5 Több oszlopra: B-D oszlopra → B:D

18 Körkörös cellahivatkozás
Ezt a hibaüzenetet akkor kapjuk, ha egy cellába írt képletet saját magára hivatkozik. Pl. ha a C3-ban levő képletben szerepel a C3 cellacím, vagy egy olyan tartománycím, amely magában foglalja a C3 cellát (pl. A1:D4).

19 Függvények A függvény olyan művelet, amely a bemenő adatai alapján egy kimeneti értéket ad meg. A különböző nevű függvények azonos argumentum mellett a nevük által meghatározott értéket adnak vissza. Pl. Az alábbi ábrán látott 1. függvény az A1:E1 tartomány összegét, míg a 2. az A1:E1 átlagát adja eredményül. Megjegyzés: A függvények elengedhetetlen része a zárójel! Az általa közrezárt adatok szolgálnak a függvény argumentumául.

20 Alapvető argumentum típusok
Argumentumok A függvények bemenő adatait paramétereknek vagy argumentumoknak nevezzük. Az argumentum elválasztó jele a magyar programoknál pontosvessző. (Mert a vessző a tizedes jel.) Alapvető argumentum típusok Szám kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye szám típusú lesz pl. A1+2 Szöveg kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye szöveg típusú lesz pl. A1&"szöveg" Logikai kifejezés: olyan képletrész, melynek eredménye logikai típusú lesz pl. A1>0 Tartomány: cellatartomány pl. A1:D5;A11:D15

21 Néhány gyakran használt függvény
SZUM(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékét összeadja. ÁTLAG(tartomány): A paraméterében megadott cellák értékének átlagát adja eredményül.

22 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések