Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben Fellner Ákos filozófus, Ph.D.hallgató Budapesti Corvinus Egyetem- Pécsi Tudományegyetem, BTK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben Fellner Ákos filozófus, Ph.D.hallgató Budapesti Corvinus Egyetem- Pécsi Tudományegyetem, BTK."— Előadás másolata:

1 Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben Fellner Ákos filozófus, Ph.D.hallgató Budapesti Corvinus Egyetem- Pécsi Tudományegyetem, BTK

2 Polányi Mihály filozófiatörténeti helye Platóntól Hegelig a filozófiatörténet fő csapásvonala a tudást az egyéntől függetlenként tekintette Hume, Berkeley és társai megkezdték a tudás és az egyén elválaszthatatlanságát hangoztatni Nietsche összetörte mind az egyén mind a tudás klasszikus képét, az alkotó zseni öntörvényűsége Polányi Mihálynál teljesedett ki az egyénnek és tudásnak a tőkepiac szempontjából biztonságos átértelmezése

3 Polányi Mihály tudásfogalma Sem Nietzschének sem Polányi Mihálynak nincs egységes tudásfogalma (posztmodern állapot) Nietzsche felismeri a tacit tudást és annak prioritását az explicittel szemben (nem ezen fogalmakkal kifejezve), azonban ez az alkotó zseni (der Übermensch) kezében öntörvényűvé válik (vö. A hatalom akarása) Polányi Mihály szintén felismeri a tacit tudás prioritását az explicittel szemben, azonban a tudás-transzferáció elvével lehetőség nyílik annak keretek közötti szabályozására (vö. A hallgatólagos tudás logikája) Tudás-transzferációs tétel: minden tudás (tacit/explicit) egyaránt tacit tudásból ered

4 A biztonságos tudás A tőke valakinek a profittermelő eszköze A tudástőke valakinek a profittermelő szellemi/intellektuális eszköze A tudás (tacit/explicit) a tőkepiac szempontjából akkor veszélyes, amikor a tacit tudás nem v. nem elégséges mértékben kapcsolódik tudás-transzferhez (vö. Nietzsche) A tudás (tacit/explicit) a tőkepiac szempontjából akkor biztonságos, amikor a tacit tudás elégséges mértékben kapcsolódik tudás-transzferhez (vö. Polányi Mihály)

5 A tudásmenedzsment 2 szintje Explicit szint  Annak megértése, miként transzferálható a tacit tudás explicit tudásba  pl. a Nonaka SECI-modell  A Human Capital és a Knowledge Capital egybeesik (az egyén hordozza a tudást) Tacit szint  Annak megértése, miként tehető biztonságossá a tacit tudás  Polányi-Nietzsche tengely  A Human Capital és a Knowledge Capital szétválik (a tudás hordozza (nem operacionalizálható) szinten az egyént)


Letölteni ppt "Polányi Mihály tudásfogalma és helye a filozófiatörténetben Fellner Ákos filozófus, Ph.D.hallgató Budapesti Corvinus Egyetem- Pécsi Tudományegyetem, BTK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések