Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Emberi erőforrás menedzsment 13. Előadás Mond te mit tennél, és miért? (Az EEM hétköznapjai)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Emberi erőforrás menedzsment 13. Előadás Mond te mit tennél, és miért? (Az EEM hétköznapjai)"— Előadás másolata:

1 Emberi erőforrás menedzsment 13. Előadás Mond te mit tennél, és miért? (Az EEM hétköznapjai)

2 Az esetek bevezetője Ön a magyar tulajdonú, viszonylag nagyméretű, és jelentős exportot lebonyolító nagyvállalat emberi erőforrás igazgatóságán dolgozik. Az elmúlt héten egy konferencián vett részt, és amikor hétfőn beérkezett a munkahelyére az íróasztalán egy feljegyzést talált. A feljegyzés írója a termelő/szolgáltató részleg vonalbeli vezetője, akinek valamilyen kérdése/kérése van Önhöz. Olvassa végig a levelet és döntse el, mit fog tenni, illetve tesz-e egyáltalán valamit?

3 Esetek (1) Fülöp Lajosra már évek óta ki vagyok “bukva”, nem az a fajta ember, akivel együtt lehet dolgozni. Egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy ez egy munkahely, ahol van főnök és van beosztott. Az elmúlt hónapban azonban még a szokásosnál is idegesítőbben viselkedett. Figyelmen kívül hagyta a világos utasításokat, és ha kérdőre vontam emiatt, azt válaszolta, hogy szereti a dolgokat a maga módján intézni. Rendre eltért a kiadott utasításoktól és arra hivatkozott, hogy eredményei jobbak az osztály átlagánál. Persze Ő azzal vádol majd, hogy direkt “utazok” rá, de ne aggódjon miatta. Ez a fickó tipikus vesztes – érti mire gondolok – és már régen meg kellett volna szabadulnunk tőle. Most jött el az idő, tegnap – miután nem hajtotta végre utasításaimat, betelt a pohár - egyszerűen kirúgtam. A papírokat mellékelten küldöm, kérem „adminisztrálja le”.

4 Esetek (2) Horváth Klára, aki két hónapja dolgozik a Fejlesztési osztályon tegnap délután feldúltan jött be a szobámba. Panaszt tett közvetlen főnöke Nagy Béla ellen, aki – állítása szerint – folyamatosan zaklatja. Disznó vicceket mesél a jelenlétében, és minden alkalmat megragad, hogy – ezt a szót használta – “hozzádörgölőzzön”. A hosszú beszélgetés végére sikerült lecsillapítani Őt és elérnem, hogy elállt attól a szándékától, hogy hivatalosan is panaszt tegyen, minthogy az eset nem vezetett súlyosabb következményekre. Megígértem azonban neki, hogy beszélek Bélával. Egyszerűen nem tudom azonban, hogy miként kezeljem az ügyet, és mit mondjak Bélának. Kérem, segítsen nekem.

5 Esetek (3) Tájékoztatásul közlöm, hogy tegnap, sorozatos fegyelmezetlenségei miatt elbocsátottam Lakatos Sándorné gépkezelő betanított munkást. Hogy egészen őszinte legyek egyszerűen képtelen voltam elviselni állandó hisztizését és a többiek munkáját akadályozó viselkedést. Kérem, győződjön meg arról megkapta-e a bérét és kérem gyors intézkedését a munkaerő felvétel meggyorsítására, mivel az üzemegységből az elmúlt hetekben több munkás kilépett.

6 Esetek (4) Kérem csatoljanak Horváth Lajos személyi anyagához egy írásbeli figyelmeztetést. A múlt hét végén, pénteken a kilépés során történt rutinszerű ellenőrzés alkalmával Horváth úr táskájában egy csomó a vállalat tulajdonát képező elektronikus alkatrészt találtak. Az alkatrészek értéke mintegy 17 ezer forint volt. Ez az összeg a hivatalos szabályok szerint meghaladja azt, ami felett elbocsátással kell büntetni a rajtakapott dolgozót. Ugyanakkor nem készültem fel arra, hogy néhány vacak alkatrész miatt elbocsátása legértékesebb munkatársamat. Horváth Lajos most dolgozik a Balaton-programon, amely a vállalat számára nagyon fontos és viszonylag rövid határidővel be kell fejeznie. Ezért döntöttem úgy, hogy az ügyet nem hagyom figyelmen kívül, ám eltérek a szabályzattól. Kérem a fentiek tudomásul vételét és a “papír-munka” elvégzését.

7 Eset (5) Nagyon nehéz témában kérem a segítségét. Tardi Zsolt a Könyvelési Osztály vezető egyre erőszakosabban próbál közeledni hozzám. Már legalább háromszor kért randevút tőlem az elmúlt héten. Amikor munkámat végzem és a látogatókkal foglalkozom, nagyon zavar, hogy ott áll az előcsarnokban és állandóan arra vár, hogy beszélgethessen velem, amikor végre egy perc nyugalmam lehetne. Az első reakcióm kezdetben egy udvarias, de távolságtartó “Kedves a meghívása, de nem…”-volt. De a harmadik randevúkérés után már azt mondtam: “Nem és kérem ne is zavarjon többet.” Zsolt egyébként biztosan kedves ember, de én egyszerűen nem akarok vele közvetlenebb ismeretségbe kerülni. Mit tanácsol mit tegyek?

8 Eset (6) 2008 május 21.-én 38 helyi lakos tüntetett a gyáregység 1-es számú kapuja előtt. Azt állították: a gyáregység olyan anyagokat bocsát ki, amely szennyezi a környéket. Hiába mondtuk, hogy az üzem minden hazai szabványnak megfelel, azzal vádoltak, hogy az európai szabványokhoz viszont nem illeszkednek. Az építkezések miatt a területet nem lehetett teljesen lezárni ezért minden erőfeszítésünk ellenére képesek voltak belépni a gyáregység területére, ahol folytatták tiltakozó akcióikat és összeütköztek embereinkkel. A tüntetők azt követelték, hogy újságírók jelenlétében lehetőségük legyen találkozni a vezérigazgató úrral, és egyben fel akarnak szólalni a jövő hónapban esedékes Közgyűlésen. Információim szerint egyikük sem részvényese a vállalatnak. Mit tanácsol, mit tegyek? Segítene-e nekem?


Letölteni ppt "Emberi erőforrás menedzsment 13. Előadás Mond te mit tennél, és miért? (Az EEM hétköznapjai)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések