Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi Pi-nap π. 1988 óta március 14-én ünnepeljük a kör kerületének és átmér ő jének hányadosát, a legendás pi ( π) számot. Érdekesség, hogy 1879-ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi Pi-nap π. 1988 óta március 14-én ünnepeljük a kör kerületének és átmér ő jének hányadosát, a legendás pi ( π) számot. Érdekesség, hogy 1879-ben."— Előadás másolata:

1 Nemzetközi Pi-nap π

2 1988 óta március 14-én ünnepeljük a kör kerületének és átmér ő jének hányadosát, a legendás pi ( π) számot. Érdekesség, hogy 1879-ben ezen a napon született Albert Einstein.

3 Mi is az a pi? A π ( pi) egy matematikában és a fizikában használt valós szám. Az euklideszi geometriában a kör kerületének és átmér ő jének arányaként definiáljuk, görög neve (periféreia = kerület) is erre utal, maga a rövidítés ennek a szónak az els ő bet ű je. A pi irracionális, s ő t, transzcendens szám.

4 Végigvonul a történelmen A Pi, a kör területének kiszámításakor jelent meg mint probléma. Már az i. e. 2000 körüli id ő kb ő l származó egyiptomi Rhind papiruszon található egy képlet, ami ezen probléma megoldására vonatkozik. A képletet alkalmazva 3,1605 értéket kapunk, ami ebben az id ő ben csodálatos pontosságnak számított.

5 Arkhimédesz a körbe írt és a köré írt sokszögek kerületének határértékeivel közelítette meg a Pi értékét. Ugyanekkor Mezopotámiában egy lényegesen durvább közelít ő értéket használtak, és szinte minden országban, minden matematikával foglalkozó tudós más és más közelítést alkalmazott.

6 Kínában a Han-dinasztia alatt elrendelték a mértékegységek egységesítését. Ezt a munkát Liu Ci csillagász hajtotta végre. Ekkor történt a matematika történetében el ő ször az az eset, hogy törvény szabta meg a Pi értékét (ez akkor 3,1547 volt). A hinduk 500 körül már 3,1416-tal számoltak. A perzsák 16 tizedes jegyig számították ki az értékét.

7

8 Készitette: Páncsics Mirkó Tóth Bence Bibliográfia: www.fn.hu www.wikipedia.hu www.fn.hu


Letölteni ppt "Nemzetközi Pi-nap π. 1988 óta március 14-én ünnepeljük a kör kerületének és átmér ő jének hányadosát, a legendás pi ( π) számot. Érdekesség, hogy 1879-ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések