Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintaelőkészítés Élelmiszeranalitika előadás 2009. december.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintaelőkészítés Élelmiszeranalitika előadás 2009. december."— Előadás másolata:

1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintaelőkészítés Élelmiszeranalitika előadás december 2..

2 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Bevezető gondolatok -Nagy mennyiségű alapanyag és termék -Eltérő biológiai- és mintamátrixok -Eltérő homogenitás -Eltérő fizikai-kémiai vizsgálatok -Különböző vizsgálati követelmények -Különböző vizsgálati technikák -Mintamennyiség csökkenése, mikoranalítika Általánosítható és specifikus mintaelőkészítési szabályok Ma általános szempontokkal foglalkozunk.

3 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék A mintaelőkészítés „feladatai” lehetnek -Mintaennyiség csökkentése - -Őrlés -Keverés -Homogenizálás -Extrakció, komponensek kivonása -Zavaró komponensek eltávolítása -Szűrés -Hígítás vagy koncentrálás -Enzimek inaktivizálása -Lipidoxidció elleni védelem -Mikrobiológiai és kémiai átszennyeződés -Kolloid bontás -Színtelenítés -Stb. Ugye nem könnyű egységes szabályokat megfogalmazni? A vizsgálati módszer részeként KELL kezelni, alapvetően befolyásolja a teljesítményjellemzőket!

4 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék A mintaelőkészítés „nehézségei” lehetnek -Inhomogenitás, mintamátrix függés -Szilárd, folyadék, pépes stb. minták -Összetett élelmiszerek -Fajtázódás -Bonyolult, többlépéses műveletek -Időigény Gyorsvizsgálatok -Sebesség meghatározó lépés lehet! -Kevés automatikus vagy gyorsvizsgálati megoldás! – Képzett munkaerő szükséges – Dokumentálás

5 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Minta mennyiségének csökkentése - alapelv: reprezentatív mintát kell előállítani - tálcás mintaosztás: szórás, majd csökkentés - kiterítés: négyzet vagy téglalap, átlós v. sakktáblás osztás - átlós osztás: négyzet vagy téglalap => 4 db háromszög - sakktáblás osztás: sakktáblaszerű felosztás, fokozatos csökkentés - körcikkszerű osztás

6 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Méretcsökkentés - őrlés -Szilárd minták aprítása -Golyós malom -Hengeres malom -Kalapácsos daráló -Centrifugál darálók -Ütköztetéses őrlők

7 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Példák őrlőberendezésekre - Golyós malom - Centrifugális daráló

8 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Példák őrlőberendezésekre - Kalapácsos daráló - ciklon-darálók

9 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Példák őrlőberendezésekre - Hengeres malom – őrlés és szeparálás

10 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Példák őrlőberendezésekre - Hengeres malom – őrlés és szeparálás

11 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 1. Őrlés lehetséges problémái -Hőmérséklet – denaturálás, oxidáció - Szemcseméret eloszlás – extrakció - Fajtázódás - homogenitás

12 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 2. Homogenizálás -Szilárd és nagyobb nedvességtartalmú minták aprítása -Általában homogenizátorok Problémák lehetnek: -Hőmérséklet – denaturálás, oxidáció -Különböző fizikai tulajdonságú összetevők -Mintamennyiség

13 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 2. Extrakció - Szerves oldószeres hideg vagy meleg extrakció – pl. Soxhlet, SFE - Folyadék-folyadék extrakció

14 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 2. Extrakció - Szilárd fázisú extrapció (SPE)

15 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 2. Extrakció - Szilárd fázisú extrapció (SPE)

16 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 3. Koncentrálás vagy hígítás Különböző megoldások -Hagyományos -Gyorstechnikák, kittek -Automatikus

17 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék 4. Kombinált lehetőségek Mikrohullámú mintaelõkészítés (alkalmazási példák, MILESTONE R ) Mikrohullámú mintaelõkészítés (alkalmazási példák, MILESTONE R ) KomponensMH kezelés célja fémionokionfeltárás (savas roncsolással) aminosvaksavas vagy lúgos roncsolás peszticidekextrakció, herbicidekáltalában alkoholos inszekticidekextrahálószerrrel zsírok, olajok, extrakció, általában illóolajokapoláros oldószerrel alkaloidokextrakció vízszárítás detergensekextrakció v. roncsolás fehérjékszármazékképzés / denaturálás

18 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Azért jó, hogy eljutottunk ideáig ! Következnek a beltartalmi vizsgálatok…


Letölteni ppt "Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Mintaelőkészítés Élelmiszeranalitika előadás 2009. december."

Hasonló előadás


Google Hirdetések