Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Monoklonális antitestek gyártása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Monoklonális antitestek gyártása"— Előadás másolata:

1 Monoklonális antitestek gyártása

2 MAB-üzem elrendezési képe

3 Bioreaktorok Emlős sejtek félfolytonos, vagy folytonos, sejtvisszatartásos fermentációja. Hígítási sebesség: 0,5-1,0 /nap Lassú, többhetes folyamat.

4

5 MAB-előállítás folytonos fermentációval

6 Sejtek elválasztása Az állati sejteket 0,65 μm pó-rusméretű mikroszűrővel vá-lasztják el. A szűrőlepény le-rakódásának megakadályo-zására a levet diaszűrőben cirkuláltatják (keresztáramú szűrés). Az oldott fehérjéket a sejtek közül sóoldattal (PBS = phosphate buffered saline, foszfáttal pufferolt só-oldat) mossák ki.

7 Mikroszűrő membránok Üregesszál (= „hollow fiber”) modulok.

8 Affinkromatográfia Az antitesteket olyan affinkro-matográfiás tölteten kötik meg, amelynek liganduma a Sta-phylococcus Protein A fehérjé-je. Ez az antitestek közös, Fc régiójához kapcsolódik, azaz minden antitestet megköt, más fehérjéket viszont nem.

9 A MAB fehérjeszerkezete

10 Protein A-affinkromatográfia
Előnyei: Szelektíven köti az antitesteket Nagy a kapacitása (15–30 g/liter töltet) Hátrányai: Drága: 8000– USD/liter (300 l-es oszlop esetén USD/l-rel számolva egy töltet ára 3 millió $, amivel csak tisztítási művelet végezhető el.) Toxikus Továbbjuthat, szennyezhet az elválasztás során Az oszlop tisztítása nehézkes

11 Ipari méretű kromatográfiás oszlop, d » h

12 Ioncsere kromatográfia 1
Erős kationcserélő gyantán. Cél: a főtermék megkötése, a szennyező anyagok kimosá-sa, azután a MAB elúciója. Kiegyenlítő puffer: pH = 4,5 Mosás: pH = 5,0 pH-gradiens: pH 5,4→8,0 A kolonna regenerálása: cc sóoldattal

13 MAB kromatogramja kationcserélőn

14 Ioncsere kromatográfia 2.
Tisztítás anioncserélő gyantán. Cél: a szennyező anyagok meg-kötése, a főtermék kötődés nél-kül átmegy az oszlopon. Kiegyenlítő puffer: pH = 7,0 Elúció: pH= 7,0 (75 mM foszfát) A kolonna regenerálása: sóol-dattal (0,5 M foszfát)

15 Vírusok eltávolítása/inaktiválása

16 A MAB-oldat koncentrálása ultraszűréssel
A fermentlé MAB-koncentráci-ója 100–150 mg/l. A végter-mékben g/l-re van szük-ség, a koncentrálás legkímé-letesebb módja az ultraszűrés. A MAB móltömege kDa, ez alatti vágású memb-rán szükséges.

17 Formulázás, szűrés Hozzáadják a végső formu-lázáshoz szükséges anya-gokat: Puffer: nem illékony, pl. PO4 ionerősség beállítása: NaCl Fagyvédő anyagok: pl. sza-haróz, mannit, glicerin Töltőanyag: pl. glicin

18 Egy kiszerelt MAB-készítmény összetétele

19 A monoklonális antitestek piaca
Robbanásszerűen bővül. Jelenleg ~100 MAB-készítmény van forgalomban, de ~500 van engedélyezés alatt az FDA-nál. Előrejelzések szerint 2012-re az összes biológiai gyártású gyógyszer piacának felét a MAB-ok fogják kitenni (árbevé-telben kifejezve).


Letölteni ppt "Monoklonális antitestek gyártása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések