Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit 2008.03.13.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit 2008.03.13."— Előadás másolata:

1 Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit 2008.03.13.

2 Génmanipuláció Egy gén elcsendesítése (nemkívánatos tulajdonságok) Új tulajdonság átvitele egy másik élőlényből (kedvező tulajdonságok)

3 Milyen problémák adódhatnak? Genetikai problémák: A génmanipuláció alapja a genetikai determinizmus: minden gén egy és csakis egy fehérjét kódol → ma már tudjuk, hogy nem igaz Pl. humán genomban 30 ezer gén van → 100 ezer fehérjét kódol Pl. ugyanaz a gén kódolja a máj enoláz enzimét és a szemlencse egyik építőanyagát.

4 Milyen problémák adódhatnak? Genetikai problémák: A fehérjék szintézis utáni módosítása, feltekeredése is eltérő lehet a különböző élőlényekben Általában nem a teljes gént viszik át az új egyedbe, hanem annak csak egy részét  egyáltalán nem biztos, hogy az adott gén a befogadó szervezetben ugyanazt a fehérjét fogja termelni, mint a donor szervezetben.

5 Milyen problémák adódhatnak? Genetikai problémák: A beépülés környékén labilissá válik a genom → előre kiszámíthatatlan átrendeződésekhez, törésekhez vezethet A használt promóter néha más, addig csendes géneket is bekapcsolhat. → új toxinok termelése, ill. addig kis mennyiségben termelt toxin mennyiségének megnövekedése

6 Milyen problémák adódhatnak? Genetikai problémák: Horizontális génátvitel: a transzgén sokszor nagyon stabil → a talajból a baktériumok felvehetik. A táplálékból a nyálban és a vékonybélben is átkerülhet az ott élő baktériumokba. Hamar kialakulnak a gyomirtó-rezisztens gyomok és a rovarirtó-rezisztens rovarok

7 Milyen problémák adódhatnak? Egyéb problémák: Génmegszökés: GM-növények megporozhatják az eredeti fajtákat → biogazdálkodás lehetetlenné válik, a folyamat kontrollálhatatlanná válik A monokultúrák terjesztésével csökken a biodiverzitás, megváltozik a talaj mikrokultúrája

8 Milyen problémák adódhatnak? Egyéb problémák: Kevesebb fajta növényvédő szert használnak, de azokat nagyobb mennyiségben, mert nem kell pontosan adagolni Nincs olyan módszer, amellyel szükség esetén gyorsan és biztonságosan ki lehetne vonni a forgalomból egy GM-terméket !!!

9 Néhány példa Magas metionin-tartalmú GM-szója Metionin esszenciális aminosav Brazil dió metionin-dús fehérjéjét vitték át + allergiát kiváltó tulajdonságot is Hidegtűrő GM-paradicsom Tőkehal hidegtűrésért felelős génjét vitték át + allergiát kiváltó tulajdonságot is Sok béta-karotint tartalmazó GM-rizs (golden rice) DK-Ázsiában az A-vitamin hiány ellen. Sikerült, de legalább napi 4 kg-ot kellene belőle enni az A-vitamin szükséglet kielégítésére.

10 Néhány példa Néha más gén is átkerül véletlenül Pl. a GM-szójában van két géndarab, amit nem szándékosan vittek be + egy 534 bp ismeretlen génszakasz Bt-növények: Bacillus thuringiensis toxinját termelik nagy mennyiségben, így nem kell permetezni → ha permeteznék, akkor a felesleges toxin UV hatására lebomlana, ill. lemosnánk róla.

11 Meg lehetne szüntetni az éhezést? Van a Földön elég élelmiszer, de a szegények nem tudják megvenni, ill. nincs megfelelő infrastruktúra a felesleg tárolására, szállíására. Ezen a drága GM-termékek nem segítenek. A GM-növények hozama általában elmarad az eredeti növény hozamától.

12 A fenntartható fejlődés „...nem lépi túl az adott ökológiai rendszer eltartó, létfenntartó képességét, mellette a bioszféra képes megújulni és nem szenved visszafordíthatatlan károkat.”

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit 2008.03.13."

Hasonló előadás


Google Hirdetések