Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll."— Előadás másolata:

1 UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll

2 Tulajdonságai: Transzport- szinű protokoll Transzport- szinű protokoll Összeköttetésmentes megbízhatatlan protokoll. Összeköttetésmentes megbízhatatlan protokoll. Az UDP informacióját egy IP csomagba helyezi, ellenőrző összeget számol hozzá és feladja. Az UDP informacióját egy IP csomagba helyezi, ellenőrző összeget számol hozzá és feladja. Olyan kérdés-válasz jellegű szolgáltatásokhoz használatos, ahol ha a kérdés vagy a válasz elvész, a hiba egyszerű újrakérdezéssel megoldható. Olyan kérdés-válasz jellegű szolgáltatásokhoz használatos, ahol ha a kérdés vagy a válasz elvész, a hiba egyszerű újrakérdezéssel megoldható.

3 Az ugyanis, hogy egy csomag elvész, ritka esemény és ilyen kérdés-válasz esetén könnyen felderíthető. Az ugyanis, hogy egy csomag elvész, ritka esemény és ilyen kérdés-válasz esetén könnyen felderíthető. Nincs szükség datagramok sorozatba állítására. Nincs szükség datagramok sorozatba állítására. Több komunikációs portot ( TSAP-ot Transport Service Access Point-ot) biztosít, ahonnan illetve ahova csomagokat lehet küldeni. Több komunikációs portot ( TSAP-ot Transport Service Access Point-ot) biztosít, ahonnan illetve ahova csomagokat lehet küldeni.

4 Ha egy program UDP-n keresztül akar kommunikálni másokkal, akkor az UDP csomagok elküldésekor meg kell adni a cél-host IP-címe mellett annak az ottani UDP-portnak a sorszámát, ahova a csomagot küldeni akarja (az UDP fejléc tartalamzza annak a helyi UDP- portnak a sorszámát is, ahonnan a csomagot küldték, így a célállomás azt kiolvasva tudja, hogy honnan küldték a csomagot). Ha egy program UDP-n keresztül akar kommunikálni másokkal, akkor az UDP csomagok elküldésekor meg kell adni a cél-host IP-címe mellett annak az ottani UDP-portnak a sorszámát, ahova a csomagot küldeni akarja (az UDP fejléc tartalamzza annak a helyi UDP- portnak a sorszámát is, ahonnan a csomagot küldték, így a célállomás azt kiolvasva tudja, hogy honnan küldték a csomagot).

5 Ezzel – mármint az UDP portokkal-lehetőség van egy hoston egyszerre több UDP-kapcsolat létrehozására is, és nincsenek olyan megkötések, hogy egy folyamat egyszerre csak egy darab UDP kapcsolatot létesíthet ( mert az UDP- portok azonosítói és a folyamatok azonosítói egymástól teljesen függetlenek) Ezzel – mármint az UDP portokkal-lehetőség van egy hoston egyszerre több UDP-kapcsolat létrehozására is, és nincsenek olyan megkötések, hogy egy folyamat egyszerre csak egy darab UDP kapcsolatot létesíthet ( mert az UDP- portok azonosítói és a folyamatok azonosítói egymástól teljesen függetlenek)

6 Az UDP nem végez annyi feladatot mint a TCP: nem tördeli szét az üzenetet datagrammokra, nem figyeli a már elküldött adatokat, hogy majd esetleg újraadja őket. Az UDP nem végez annyi feladatot mint a TCP: nem tördeli szét az üzenetet datagrammokra, nem figyeli a már elküldött adatokat, hogy majd esetleg újraadja őket. Az UDP egyszerűsége miatt sokkal kíméleteseb- ben bánik a hálózati erőforrásokkal, mint a TCP és ezért gyorsabb( egy TCP kapcsolat kiépülése minimum 3 IP csomagba kerül, mielőtt még akár 1 byte-ni felhasználói adatot atvittünk volna.). Az UDP egyszerűsége miatt sokkal kíméleteseb- ben bánik a hálózati erőforrásokkal, mint a TCP és ezért gyorsabb( egy TCP kapcsolat kiépülése minimum 3 IP csomagba kerül, mielőtt még akár 1 byte-ni felhasználói adatot atvittünk volna.).

7 Az UDP fejléc kinézetele (8 byte-os) Sokszor a TCP által biztosított biztonság helyett az UDP által kínált gyorsaságot választják, ahol a hibák előfordulása nem jelent súlyos problémát (játkok, filmek, hang, stb.) Sokszor a TCP által biztosított biztonság helyett az UDP által kínált gyorsaságot választják, ahol a hibák előfordulása nem jelent súlyos problémát (játkok, filmek, hang, stb.) > >+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+ | Forrásport | Célpont | +-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+ | Hossz | Ellenőrzőösszeg |

8 1. Forrásport – a küldő process portszáma.Erre a portszámra fogja kapni az esetleges választ. Használata nem szükséges, ilyenkor egy 0 kell tenni a portszámnak. 2. Célport – a process portszáma amelynek küldik a csomagot. 3. Hossz – az UDP csomag hossza=UDP csomag fejléce+adatok hossza. Mindez byte-ban mérve. Az UDP csomag hossza<=64 byte, mivel a hossz mező 2 byte azaz 16 bit hosszú.

9 4. Ellenőrzőösszeg – számítása röviden következő- képpen történik: 2-byteos szavanként kell összeadni az UDP fejrészt, az IP pszeudo- fejrészt, és az elküldendő adatokat, majd az összeg 1-es komplemensét kell képezni, ez lesz az ellenrzőösszeg. Az említett IP pszeudo –fejrész itt a forrás illetve a cél-host IP címéből valamint a forrás/cél UDP-port sorszámából áll. Ha az ellenőrzőösszeg 0, akkor a küldő

10 nem számolta ki az ellenőrzőösszeget. Az UDP csomag érkezésekor az előbb említett összeg megint ki lesz számolva és össze lesz adva az ellenőrzőösszeggel, nem számolta ki az ellenőrzőösszeget. Az UDP csomag érkezésekor az előbb említett összeg megint ki lesz számolva és össze lesz adva az ellenőrzőösszeggel, az eredmeny csupa 1-esekbol kell álljon. Ha ez nem történik meg, akkor egyszerűen eldobja az illető sérültnek tekintett csomagot. az eredmeny csupa 1-esekbol kell álljon. Ha ez nem történik meg, akkor egyszerűen eldobja az illető sérültnek tekintett csomagot.

11 Milyen protokollok hasznaljak az UDP-t ? BOOTP(Bootstrap Protocol) – megengedik, hogy egy host dinamikusan bekonfigurálja saját magát indításkor. Pontosabban IP címet és subnet maszkot ad a hostnak, megkeresi a szerver IP címét, egy kliens gépnek az átadja a végrehajtandó állomány nevet. Tehát kezdeti konfigurálásokat végeznek. Egy ilyen csomag nem tördelt. BOOTP(Bootstrap Protocol) – megengedik, hogy egy host dinamikusan bekonfigurálja saját magát indításkor. Pontosabban IP címet és subnet maszkot ad a hostnak, megkeresi a szerver IP címét, egy kliens gépnek az átadja a végrehajtandó állomány nevet. Tehát kezdeti konfigurálásokat végeznek. Egy ilyen csomag nem tördelt.

12 DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)- DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)- két dologban különbözik a Bootp-tól: az IP cím kiosztási módszert határoz meg ( különböző klienseknek), meghatározza a módszert ahogyan egy kliens megkapja a szükséges konfigurálási adatokat. két dologban különbözik a Bootp-tól: az IP cím kiosztási módszert határoz meg ( különböző klienseknek), meghatározza a módszert ahogyan egy kliens megkapja a szükséges konfigurálási adatokat. MOBILE IP- segítségével egy mozgó csomó- MOBILE IP- segítségével egy mozgó csomó- pont megtudja, ha az otthoni hálózatba vagy egy másik hálózatba van bekötve.

13 DNS (Domain Name System) – az interneten a számítógépek azonosítása alapvetően nemcsak IP cím alapján történik, hanem név alapján, mivel a felhasználok értelmes elnevezést könnyebben meg tudnak jegyezni, mint IP címeket. Az IP cím névhez történő hozzárendel- ése egy több szintű folyamat. Először minden gép ellenőrzi, hogy az adott cím nem saját címe- e, majd ellenőrzi a HOSTS fájlt, hogy nem DNS (Domain Name System) – az interneten a számítógépek azonosítása alapvetően nemcsak IP cím alapján történik, hanem név alapján, mivel a felhasználok értelmes elnevezést könnyebben meg tudnak jegyezni, mint IP címeket. Az IP cím névhez történő hozzárendel- ése egy több szintű folyamat. Először minden gép ellenőrzi, hogy az adott cím nem saját címe- e, majd ellenőrzi a HOSTS fájlt, hogy nem

14 szerepel- e benne egy a címre vonatkozó bejegy- zés. A HOSTS fájl karban tartása persze meglehetősen nehézkés, hiszen, ha egy hálózat- ban a névfeloldásokat mindig a HOSTS fájlok alapján végeznek, akkor minden változáskor a változást az összes HOSTS fájlban be kellene jegyezni, ezért a névfeloldások legnagyobb részét egy központi kiszolgáló, az úgynevezett szerepel- e benne egy a címre vonatkozó bejegy- zés. A HOSTS fájl karban tartása persze meglehetősen nehézkés, hiszen, ha egy hálózat- ban a névfeloldásokat mindig a HOSTS fájlok alapján végeznek, akkor minden változáskor a változást az összes HOSTS fájlban be kellene jegyezni, ezért a névfeloldások legnagyobb részét egy központi kiszolgáló, az úgynevezett

15 name server végzi. További név feloldási módok is léteznek, elsősorban a Microsoft rendszerek Netbios neveinek feloldására, úgyis mint Netbios cache, Netbios Name Server (WINS), Netbios broadcats és az LMHOSTS fájl, ezekről azonban most nem lesz szó. name server végzi. További név feloldási módok is léteznek, elsősorban a Microsoft rendszerek Netbios neveinek feloldására, úgyis mint Netbios cache, Netbios Name Server (WINS), Netbios broadcats és az LMHOSTS fájl, ezekről azonban most nem lesz szó. A DNS név szolgáltatás egy hierarchikus névadást tesz lehetővé, és a névfeloldás is ezen hierachia szerint történik. A DNS név szolgáltatás egy hierarchikus névadást tesz lehetővé, és a névfeloldás is ezen hierachia szerint történik.

16 Az egyes name szerverek egy-egy zonáért felelősek és a zonák adatait lokálisan az úgynevezett zona adatbázisban tárolják. Az egyes name szerverek egy-egy zonáért felelősek és a zonák adatait lokálisan az úgynevezett zona adatbázisban tárolják. A név feloldás menete: A név feloldás menete: Egy alkalmazás kér egy név feloldást a saját name server-étől. Egy alkalmazás kér egy név feloldást a saját name server-étől. A name server megnézi a lokális cache-t, ha benne van a keresett cím akkor onnan kiszolgálja a kérőt A name server megnézi a lokális cache-t, ha benne van a keresett cím akkor onnan kiszolgálja a kérőt

17 Amennyiben nincs benne a cache-ben és a cím saját zónájára vonatkozik akkor a zónaadatbázis alapján megadja a kért informaciót és a cache-t is frissíti Amennyiben nincs benne a cache-ben és a cím saját zónájára vonatkozik akkor a zónaadatbázis alapján megadja a kért informaciót és a cache-t is frissíti Ha nem tudja feloldani a nevet akkor a name server a root name server-hez fordul amelyik visszaadja, hogy az adott top level domain-nek ki a name server-e. Ha nem tudja feloldani a nevet akkor a name server a root name server-hez fordul amelyik visszaadja, hogy az adott top level domain-nek ki a name server-e.

18 Ezt követően a name server rekurzívan kéri az egyes szintekért felelős name szervereket, hogy adják meg, hogy ki a felelős az adott name feloldásáért. Ezt követően a name server rekurzívan kéri az egyes szintekért felelős name szervereket, hogy adják meg, hogy ki a felelős az adott name feloldásáért. ISAKMP ( Internet Security Association and Key Management Protocol) – biztonsági célokra használt protokoll. ISAKMP ( Internet Security Association and Key Management Protocol) – biztonsági célokra használt protokoll. NTP ( Network Time Protocol) NTP ( Network Time Protocol)

19 RADIUS ( Remote Authentication Dial – In User Service) RADIUS ( Remote Authentication Dial – In User Service) RTSP ( Real Time Streaming Protocol) RTSP ( Real Time Streaming Protocol) SLP ( Service Location Protocol) – segítségével a kliensek dinamikusan felfedezhetik a hálózati szolgáltatásokat. SLP ( Service Location Protocol) – segítségével a kliensek dinamikusan felfedezhetik a hálózati szolgáltatásokat. SNMP ( Simple Network Management Protocol) – a hálózatot szervező hostok és a hálózati ágensek közötti komunikáciára használt protokoll. SNMP ( Simple Network Management Protocol) – a hálózatot szervező hostok és a hálózati ágensek közötti komunikáciára használt protokoll.

20 TACACS+ - hozzáférést biztosit a routerekhez és a szerverekhez hálózaton keresztül. TACACS+ - hozzáférést biztosit a routerekhez és a szerverekhez hálózaton keresztül. TFTP ( Trivial File Transport Protocol) – állományok másolására szolgál. Az FTP- hez hasonló, tőle eltér a következőkben: nem TCP-t hanem UDP-t használ, nincs semmilyen azonosítási mechanizmusa, ezért inkább a LAN hálózatokban használják. TFTP ( Trivial File Transport Protocol) – állományok másolására szolgál. Az FTP- hez hasonló, tőle eltér a következőkben: nem TCP-t hanem UDP-t használ, nincs semmilyen azonosítási mechanizmusa, ezért inkább a LAN hálózatokban használják.

21 Ugyanakkor nincs állomány láthatósága, vagyis egy TFTP szerveren nem láthatók a könyvtárak és az állományok, tehát előre kell tudni az illető állomány nevet és a hozzá vezető utat a TFTP szerveren. Routerek konfigurációs file-nak backup-olvasására, valamint hálózatról boot-oló gépek a szerverről való megfelelő állományok letöltésére használják. Ugyanakkor nincs állomány láthatósága, vagyis egy TFTP szerveren nem láthatók a könyvtárak és az állományok, tehát előre kell tudni az illető állomány nevet és a hozzá vezető utat a TFTP szerveren. Routerek konfigurációs file-nak backup-olvasására, valamint hálózatról boot-oló gépek a szerverről való megfelelő állományok letöltésére használják.

22 NFS ( Network File Sharing ) – Sun Microsystems fejlesztette ki, a UNIX gépek közötti filesharing-re használják.Például nem lehet egy file-t megnyitni, mivel ezt az adatot tárolni kéne ( hogy meg van nyitva a file, hogy hol van az állomány mutatója egy pillanatban). NFS ( Network File Sharing ) – Sun Microsystems fejlesztette ki, a UNIX gépek közötti filesharing-re használják.Például nem lehet egy file-t megnyitni, mivel ezt az adatot tárolni kéne ( hogy meg van nyitva a file, hogy hol van az állomány mutatója egy pillanatban). Helyette van egy Lookup eljárás, ami egy file nevét átalakítja handleré. Nagyon eredményes LAN hálózatokon, lassú nagyobb hálózatokon. Helyette van egy Lookup eljárás, ami egy file nevét átalakítja handleré. Nagyon eredményes LAN hálózatokon, lassú nagyobb hálózatokon.


Letölteni ppt "UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll."

Hasonló előadás


Google Hirdetések