Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa."— Előadás másolata:

1 204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa

2 Tárgy: A Bizottságnak az 1986. pénzügyi évre megállapított költségvetése keretén belül előirányzatok átcsoportosítása egyik fejezetből a másikba (Törökországnak nyújtott különleges támogatás) Felperes: Görög Köztársaság Alperes: Európai Közösségek Tanácsa Támogatja: Európai Közösségek Bizottsága

3 Előzmények A Görög Közt. keresetet indított az EK. 1986. pénzügyi évre szóló költségvetése 100. fejezetének (előzetes előirányzatok) 9631. tételéből (Törökországgal kötendő 4. pénzügyi jegyzőkönyv) 96. fejezetének (földközi-tengeri országokkal folytatott együttműködés) 9632. tételébe (Törökországnak nyújtott különleges támogatás) történő előirányzat- átcsoportosításra vonatkozó jogi aktus megsemmisítése ellen.

4 Bizottság terve: Törökország részére nyújtandó különleges támogatás befagyasztásának feloldása Görögország tiltakozása: demokratikus szabadságjogok, emberi jogok hiánya Támogatás előzményei: Közösség Törökországnak nyújtandó 75 millió ECU összegű rendkívüli támogatása

5 Közösség határozata (1981.): befagyasztja Törökországgal fennálló kapcsolatait: - 4. pénzügyi jegyzőkönyvet nem kötötték meg; - támogatást felfüggesztik, amiből 29 millió ECU még maradt. A Bizottság javaslata: 10 millió ECU átcsoportosítása a 100. fejezet 9631. tételéből a 96. fejezet 9632. tételébe.

6 A Görög Köztársaság 3 jogalapot terjeszt elő: 1. Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalap 2. Tanács hatáskörével való visszaélésére vonatkozó jogalap 3. Nemzetközi jogi kötelezettségének a Közösség általi megsértésére vonatkozó jogalap

7 A Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalapról A Görög Köztársaság szerint az átcsoportosítás engedélyezését semmisnek kell tekinteni. Az EP, EB, ET megállapodott abban, hogy kötelező kiadásnak minősül az a kiadás, amelyet a költségvetési hatóság köteles felvenni a költségvetésbe, hogy a Közösség belső és külső kötelezettségeit teljesíteni tudja. A költségvetési hatóság nem élt vissza a mérlegelési jogkörével akkor, amikor a Törökországnak nyújtandó különleges támogatást a kötelező kiadások közé sorolta. A Tanács hatáskörének hiányára vonatkozó jogalapot el kell utasítani.

8 A hatáskörrel való visszaélésre vonatkozó jogalapról A Tanács és a Bizottság úgy ítélik meg, hogy azok a korlátozások, amelyek a Görög Köztársaság szerint az átcsoportosítási műveleteket érintik, nem vezethetők le a költségvetésre vonatkozó jogi rendelkezésekből. A költségvetési hatóságnak lehetősége van arra, hogy közvetlen átcsoportosítást végezzen. A Görög Köztársaság szerint megfontolandó átcsoportosítási eljárás sem a költségvetés átláthatóságát, sem pedig a költségvetés végrehajtásának szabályszerűségét nem javítaná, így a jogalapot el kell utasítani.

9 Egy nemzetközi jogi kötelezettség megsértésére vonatkozó jogalapról A Görög Köztársaság arra hivatkozik, hogy a Közösség megsértett egy nemzetközi jogi kötelezettséget, az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely valamennyi államot arra hív fel, hogy ne ismerjenek el a Ciprusi Köztársaságon kívül más ciprusi államot. E határozat nem függ össze a Közösség és Törökország közötti, társulás keretében fennálló kapcsolattal. Tehát ezt a jogalapot is el kell utasítani.

10 A BÍRÓSÁG HATÁROZATA 1. A keresetet elutasítja. 2. A Görög Köztársaságot kötelezi a költségek viselésére, beleértve a beavatkozó költségeit is.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések