Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ki is az elemző közgazdász?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ki is az elemző közgazdász?"— Előadás másolata:

1 Ki is az elemző közgazdász?
Pete Péter ELTE TÁTK Közgazdaságtan Tanszék 2009. április 29.

2 A közgazdaságtan mint szakma
Érettségiző gyerek : Közgazdásznak megyek ! Szülők: Jó, abból biztosan jól meg fogsz élni. Érettségiző gyerek: Mérnöknek megyek ! Szülők: Milyen mérnöknek kisfiam? Agrármérnöknek, építészmérnöknek vagy gépészmérnöknek?

3 Üzletember és elemző közgazdász
Az előbbiből több kell egy országban Eltérő gondolkodásmód, eltérő szemlélet, eltérő sikerkritériumok, más típusú munkahelyek Ennek megfelelően más tárgyak, más kurzusok az egyetemen, amelyek más jelenségeket hangsúlyoznak, más tevékenységre készítenek fel

4 A városi közlekedés példája
A nagyvárosi közlekedés szörnyű, dugók, útfelbontások, lassúság Mindig vannak „ügyesek” Milyen képességekkel, ismeretekkel rendelkezik a közlekedésben sikeres autós? Hasznos-e az ilyen képesség, tudás annak, aki a közlekedési rendszert vagy az úthálózatot tervezi?

5 Üzletember egyfelől Üzleti siker: tudás és készségek, amivel valaki másként csinál valamit, mint a többiek. Az általános, átlagos leginkább mint viszonyítási pont érdekes, aminél jobbnak kell lenni. „Megelőzni a piacot”, „ráverni a versenytársakra” Sikeres és sikertelen esetekből sokat lehet tanulni (esettanulmányok)

6 Szabályalkotó másfelől
Elemző közgazdász: az általánost, az átlagos viselkedés eredményét, sokféle gazdasági alany egymásra hatásának következményét vizsgálja. Az ösztönzőket, a szabályokat az átlagoshoz, az általánoshoz kell igazítani. A különbség az üzletemberhez képest nem tematikus (országos/makroökonómiai vs. vállalati/mikroökonómiai problémák), hanem az általános megragadására való törekvésben van.

7 Nyitott vagy zárt rendszerben való gondolkodás
Az üzleti gondolkodás nyitott világa: a többiek viselkedését adottnak feltételezve mit csináljunk? Mehetünk az útfelbontás felé, vagy a bevált egérutunkon. A lehetőségek mindenki előtt nyitva állnak. Elemző közgazdász zárt világa: milyen rendszert tervezzünk, hogy mindenki eljusson a céljához? Nem mehet mindenki az egérúton. A forgalomnak a létező hálózaton kell megoszlania.

8 Példák a nyitott és a zárt világban gondolkodásra
Versenyképesség: ha a világon mindenki egyformán egyre versenyképesebb, akkor mi van? Exportvezérelt növekedés: nem exportálhat mindenki úgy, hogy közben valaki ne importálna Hosszabb példa: autóvásárlási támogatás

9 Absztrakt modellek Az elemző közgazdász a sokféle emberi viselkedés általánosítható elemeit logikailag konzisztens, zárt modellekbe foglalja. A modellek arra valók, hogy megmagyarázzák a világban tapasztalt jelenségeket, hogy megértsük, és jobban előre tudjuk jelezni, hogy a világ hogyan működik

10 Hol dolgozik az elemző közgazdász?
Biztosan nem kisvállalatnál, családi vállalkozásnál, de nem is csak az állami szektorban, sőt Nagyvállalatokban, bankoknál Tanácsadó szervezetekben Szabályozó hivatalokban, minisztériumokban

11 Ajánlott olvasmány Remek írás a közgazdász és az üzletember eltérő gondolkodásáról: Paul Krugman: A country is not a company Letölthető:

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ki is az elemző közgazdász?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések