Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) 2011. december 5.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) 2011. december 5."— Előadás másolata:

1 Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) 2011. december 5.

2 Hírek a munka világából Országgyűlés napirendjén (éjszakai ülések!) Orbán Viktor november 30-án a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezeténél (2008.évi „gördülő” sztrájkok – MÁV CARGO privatizációjáért kapott pénzből kértek)

3 „Elértük:5 milliárd a vasutasoknak”

4 Megállapodás az új Munka törvénykönyve kollektív részéről (2011.december 2.)

5 Érdekegyeztetés Útlezárások FELFÜGGESZTVE (december 2.) Budapest, Békéscsaba, Szeged

6 Nemzeti Közszolgálatmentő Akció 2011.december 3. MTA előtt A közszolgálat közügy! Mentsük meg a közszolgáltatásokat! Mentsük meg a jövőt! Mindannyiunk jövője veszélyben, ha a közszolgáltatások a pártpolitika áldozatává válnak! A bölcsődei dolgozók, a köztisztviselők, az orvosok, a pedagógusok, a rendőrök, a tűzoltók, önállóan gondolkodnak, nem kívánnak csak végre­hajtók lenni! A közszolgálatokra vonatkozó törvényjavaslatok és a 2012. évi költségvetés tervezet elfogadhatatlan, további egyeztetést követelünk!

7 Nemzeti Közszolgálatmentő Akció 2011.december 3. MTA előtt Azért gyere a térre, hogy állampolgárként legyen számodra igénybe vehető egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális ellátás! Azért gyere a térre, hogy holnap ne kerülj utcára!

8 Érdekek egyeztetése Nyomásgyakorlás eszközei Intézményesített egyeztetés Makroszint: Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács

9 Érdekek egyeztetése Ágazati szint (ágazati párbeszéd bizottságok) Munkahelyi szint (szakszervezet, üzemi tanács) Konzultáció, megállapodásos tárgyalás, konfliktusok megoldása. Együttműködésre törekvés a felek között

10 Mediáció Hagyományos bírósági megoldáshoz képest alternatíva a szemben álló feleknek. Nem bűnöst, felelőst keresnek, hanem mindenki számára elfogadható megoldást.

11 A mediáció egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában, mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben. A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

12 Mediáció „Kerüld a pereskedést. Törekedj a kompromisszumra, amikor csak lehetséges… ha papíron nyersz is, ténylegesen veszíteni fogsz: tiszteletdíjat, költségeket és időt.” (Abraham Lincoln

13 Irodalom www.liganet.hu www.konfoderaciok.hu www.munka.huwww.munka.hu /TPK William Stillwell és Jere Moormon: A konfliktus az élet része a háború elkerülhető. (konfliktusok személyközpontú megközelítése) Edge 2000 Kiadó, Budapest, 2009.


Letölteni ppt "Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) 2011. december 5."

Hasonló előadás


Google Hirdetések