Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DÓZISFOGALMAK ELNYELT DÓZIS: D

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DÓZISFOGALMAK ELNYELT DÓZIS: D"— Előadás másolata:

1 DÓZISFOGALMAK ELNYELT DÓZIS: D
EGYENÉRTÉK DÓZIS: H VAGY HT, ESETLEG HTR EFFEKTÍV DÓZIS: E MINDEGYIKRE DEFINIÁLHATÓ: DÓZISTELJESÍTMÉNY

2 ELNYELT DÓZIS/1 BÁRMELY SUGÁRZÁSRA ÉS BÁRMILYEN ANYAGRA ÉRTELMEZHETŐ.
AZ IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS HATÁSÁRA AZ ANYAG dm TÖMEGÉBEN ELNYELT ENERGIA ÁTLAGÉRTÉKE:

3 ELNYELT DÓZIS/2 1 Gy = 1 J/kg AZ ELNYELT DÓZIS EGYSÉGE: 1 Gy (gray)
AZ EGYSÉGNYI IDŐ ALATT ELNYELT DÓZIST AZ ELNYELT DÓZISTELJESÍTMÉNY ADJA MEG. A SUGÁRVÉDELMI GYAKORLATBAN mGy/h, µGy/h, nGy/h A HASZNÁLATOS MÉRTÉKEGYSÉGEK.

4 ELNYELT DÓZIS/3 A SUGÁRZÁS HATÁSÁRA AZ ANYAGBAN ELNYELT ENERGIA KÉT KOMPONENSBŐL SZÁRMAZIK: a., A BELÉPŐ ÉS A KILÉPŐ SUGÁRZÁS ÁLTAL SZÁLLÍTOTT ENERGIA KÜLÖNBSÉGE (A SUGÁRZÁSBÓL ELNYELT ENERGIA) b., A MAGREAKCIÓK SORÁN LÉTREJÖTT RÉSZECSKÉKTŐL ÁTVETT ENERGIA (JELLEMZŐEN NEUTRONSUGÁRZÁS ESETÉN)

5 EGYENÉRTÉK DÓZIS/1 EGY EMBERI SZERVRE VAGY SZÖVETRE (T) VONATKOZIK
A KÜLÖNBÖZŐ SUGÁRZÁSOKRA (R) KÜLÖN-KÜLÖN KELL MEGHATÁROZNI AZ ELNYELT DÓZIS ÉS AZ ADOTT SUGÁRFÉLESÉGRE VONATKOZÓ SUGÁRZÁSI SÚLYTÉNYEZŐ SZORZATAKÉNT. EZ FEJEZI KI AZT, HOGY AZONOS ELNYELT DÓZIST OKOZÓ GAMMA-, BÉTA-SUGÁRZÁSNÁL AZ ALFA- ÉS A NEUTRONSUGÁRZÁS VÁRHATÓ BIOLÓGIAI HATÁSA NAGYOBB.

6 EGYENÉRTÉK DÓZIS/2 AZ R TÍPUSÚ ÉS MINŐSÉGŰ SUGÁRZÁS SÚLYTÉNYEZŐJÉVEL SÚLYOZOTT, A T SZÖVETBEN VAGY SZERVBEN ELNYELT DÓZIS:

7 A LEGGYAKORIBB TÍPUSÚ ÉS MINŐSÉGŰ SUGÁRZÁSOK SÚLYTÉNYEZŐJE ( wR):
Fotonok teljes energiatartomány 1 Elektronok Neutronok 10 keV alatti energiával 5 10 keV-100 keV 10 100 keVfölött, 2 MeV-ig 20 2 MeV fölött, 20 MeV-ig 20 MeV fölött Protonok (kivéve: visszalökött protonok) 2 MeV fölött Alfa-részecskék, hasadási töredékek, nehéz magok nincs kikötés

8 EGYENÉRTÉK DÓZIS/3 AMIKOR A SUGÁRZÁSI TERET KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ, ILLETVE ELTÉRŐ WR SÚLYTÉNYEZŐJŰ SUGÁRZÁSOK (Pl. GAMMA- ÉS NEUTRONSUGÁRZÁS) ALKOTJÁK, AKKOR A TELJES EGYENÉRTÉK DÓZIST A HT ALÁBBI ÉRTÉKE ADJA: MÉRTÉKEGYSÉGE: Sv (SIEVERT)

9 EFFEKTÍV DÓZIS/1 AHOL WT A T SZÖVET VAGY SZERV SÚLYTÉNYEZŐJE
AZ EMBERI TEST ÖSSZES SZÖVETÉRE VAGY SZERVÉRE (T) VONATKOZÓ, SÚLYOZOTT EGYENÉRTÉK DÓZISOK HT ÖSSZEGE. AHOL WT A T SZÖVET VAGY SZERV SÚLYTÉNYEZŐJE MÉRTÉKEGYSÉGE: Sv

10 EFFEKTÍV DÓZIS/2 Testszövet vagy szerv Súlytényező, wT Ivarszervek
0.20 Vörös csontvelő 0.12 Vastagbél (alsó szakasz) Tüdő Gyomor Hólyag 0.05 Emlő Máj Nyelőcső Pajzsmirigy Bőr 0.01 Csontfelszín Maradék

11 LEKÖTÖTT EGYENÉRTÉK DÓZIS
RADIONUKLID FELVÉTELÉBŐL SZÁRMAZÓ, A T SZERVRE VAGY SZÖVETRE VONATKOZÓ EGYENÉRTÉK DÓZIS A t0 FELVÉTELI IDŐTŐL FELNŐTTEKRE 50, GYERMEKEKRE 70 ÉVRE INTEGRÁLT ÉRTÉKE:

12 KOLLEKTÍV DÓZIS EGY ADOTT CSOPORT (pl. egy ország lakossága, egy adott munkahely munkavállalói) ADOTT IDŐ ALATT ELSZENVEDETT EGYÉNI DÓZISAINAK ÖSSZEGE. HA VAN MÉRÉSI ADAT, AKKOR ABBÓL, HA NINCS SZEMÉLYI DÓZISMÉRÉS, AKKOR BECSLÉSEKBŐL ÁLLAPÍTHATÓ MEG. NEM KORLÁTOZOTT ÉRTÉK, STATISZTIKAI ELEMZÉSEKRE HASZNÁLJÁK. MÉRTÉKEGYSÉGE: személy.Sv

13 SZEMÉLYI DÓZISEGYENÉRTÉK
A DÓZISEGYENÉRTÉK A TESTFELÜLET EGY PONTJA ALATT d MÉLYSÉGBEN ELHELYEZKEDŐ LÁGY TESTSZÖVETBEN. NAGY ÁTHATOLÓ KÉPESSÉGŰ SUGÁRZÁSOK ESETÉBEN d=10 mm, GYENGÉN ÁTHATOLÓ SUGÁRZÁS ESETÉBEN d=0,07 mm AJÁNLOTT. JELE: Hp[10], VAGY Hp[0,07] A FILMDOZIMETRIA Hp[10]-BEN KÖZLI AZ EREDMÉNYT, DE AZ ÉRTÉK AZONOSNAK TEKINTHETŐ A KORLÁTOZÁSBAN SZEREPLŐ EFFEKTÍV DÓZISSAL.

14 HOGYAN ALAKULHAT KI AZ EMBERI SUGÁRTERHELÉS?
KÉT OSZTÁLYOZÁSI SZEMPONTOT TÁRGYALUNK: HOL HELYEZKEDIK EL A SUGÁRFORRÁS? (KÜLSŐ SUGÁRTERHELÉS, BELSŐ SUGÁRTERHELÉS) MILYEN SUGÁRFORRÁS IDÉZI ELŐ? (TERMÉSZETES EREDETŰ, MESTERSÉGES EREDETŰ)

15 KÜLSŐ SUGÁRTERHELÉS A SUGÁRFORRÁS A TESTEN KÍVÜL VAN. EZ A HELYZET Pl. RÖNTGEN-VIZSGÁLATKOR. PONTSZERŰ SUGÁRFORRÁS ESETÉN A SUGÁRZÁS DÓZISTELJESÍTMÉNYE A TÁVOLSÁG NÉGYZETÉVEL FORDÍTOTTAN ARÁNYOS (kétszeres távolságban a negyede, háromszoros távolságban a kilencede, tízszeres távolságban a százada). KITERJEDT FORRÁSNÁL A CSÖKKENÉS LASSABB.

16 BELSŐ SUGÁRTERHELÉS A SUGÁRZÓ ANYAG BEKERÜL A SZERVEZETBE, RÉSZT VESZ AZ ANYAGCSERE FOLYAMATOKBAN (INKORPORÁLÓDIK), EKÖZBEN BOMLIK, S A BOMLÁS SORÁN KELETKEZŐ SUGÁRZÁS KÖZVETLENÜL AZ ÉLŐ SEJTEKET ÉRI. FELISMERÉS: VILÁGÍTÓ SZÁMLAPÚ ÓRALAPOKAT FESTŐ MUNKÁSOK ESETE. NAPJAINKBAN: Pl.: RADON LEÁNYELEMEI, NUKLEÁRIS BALESET KÖRNYEZETI HATÁSAI.

17 TERMÉSZETES EREDETŰ SUGÁRTERHELÉS

18 SUGÁRHATÁS KIALAKULÁSA AZ EMBERBEN

19 A SUGÁRHATÁSOK OSZTÁLYOZÁSA
KIN? SZOMATIKUS, GENETIKAI (ÖRÖKLETES) MIKOR? (KORAI, KÉSŐI) MI A DÓZIS-HATÁS ÖSSZEFÜGGÉS? (DETERMINISZTIKUS, SZTOCHASZTIKUS) LOKÁLIS, EGÉSZTEST

20 AKUT SUGÁRBETEGSÉG /1 SZOMATIKUS, KORAI, DETERMINISZTIKUS.
1-2 Gy EGÉSZTEST BESUGÁRZÁS ESETÉN ENYHE, 2-5 Gy EGÉSZTEST BESUGÁRZÁS ESETÉN SÚLYOS, DE VAN ESÉLY A TÚLÉLÉSRE. 6-10 Gy EGÉSZTEST BESUGÁRZÁS ESETÉN A TÚLÉLÉSRE ALIG VAN ESÉLY, 10 Gy FÖLÖTT: ATÚLÉLÉSRE NINCS REÁLIS ESÉLY.

21 AKUT SUGÁRBETEGSÉG/2

22 A KÉT DÓZIS-HATÁS ÖSSZEFÜGGÉS

23 A SUGÁRHATÁST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

24 A SUGÁRVÉDELEM CÉLJA NE AKADÁLYOZZUK A TÁRSADALMI ÉRTELEMBEN NETTÓ HASZNOT HOZÓ TEVÉKENYSÉGEKET, DE A DETERMINISZTIKUS HATÁSOKAT ZÁRJUK KI, A SZTOCHASZTIKUS HATÁSOKAT PEDIG TARTSUK AZ ÉSSZERŰEN ELÉRHETŐ LEGALACSONYABB SZINTEN, DE MINDENKÉPP A VONATKOZÓ KORLÁT (MEGSZORÍTÁS) ALATT.

25 A SUGÁRVÉDELEM ALAPELVEI/1
I. AZ INDOKOLÁS ELVE CSAK AZ OLYAN SUGÁRVESZÉLYES TEVÉKENYSÉG ENGEDÉLYEZHETŐ, AMELY POZITÍV NETTÓ HASZONNAL JÁR, S A KÍVÁNT EREDMÉNY NEM SUGÁRVESZÉLYES MÓDSZERREL ÉSSZERŰEN NEM ÉRHETŐ EL. (Pl. ULTRAHANGOS VIZSGÁLAT)

26 A SUGÁRVÉDELEM ALAPELVEI/2
II. AZ OPTIMÁLÁS ELVE AZ INDOKOLT SUGÁRVESZÉLYES TEVÉKENYSÉGET AZ ÉSSZERŰEN ELÉRHETŐ LEGALACSONYABB SUGÁRTERHELÉS MELLETT SZABAD ELVÉGEZNI. ALARA ELV: AS LOW AS REASONABLY ACHIAVABLE

27 A SUGÁRVÉDELEM ALAPELVEI/3
III. A DÓZISKORLÁTOZÁS ELVE AZ INDOKOLT SUGÁRVESZÉLYES MUNKA SEM JÁRHAT A JOGSZABÁLYBAN MEGHATÁROZOTT DÓZISTERHELÉSNÉL NAGYOBB TERHELÉSSEL. A DÓZISKORLÁTOK MEGÁLLAPÍTÁSÁNÁL A TÁRSADALMOILAG ELFOGADOTT KOCKÁZATI SZINTET ÉS A SUGÁRZÁSOK KOCKÁZATÁT KELL ÖSSZHANGBA HOZNI

28 AZ IONIZÁLÓ SUGÁRZÁSOK KOCKÁZATA

29 A TÁRSADALMILAG ELFOGADOTT KOCKÁZAT
KB. AZT A TEVÉKENYSÉGET TEKINTJÜK MÉG BIZTONSÁGOSNAK, AHOL A HALÁLOS BALESET, HALÁLAS VÉGŰ FOGLALKOZÁSI ÁRTALOM VALÓSZÍNŰSÉGE 1/10000 ÉVENTE (10-4/ÉV) 20 mSv/ÉV x 4,0 x 10-2/Sv=8 x 10-4/ÉV EZÉRT FONTOS AZ ALARA ELV! -

30 DÓZISKORLÁTOK


Letölteni ppt "DÓZISFOGALMAK ELNYELT DÓZIS: D"

Hasonló előadás


Google Hirdetések