Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiállítás, Ludwig.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiállítás, Ludwig."— Előadás másolata:

1 Kiállítás, Ludwig

2 Kiállítások elemzésének szempontjai (Szőke Annamária, ELTE Művtört)
A kiállítás létrejöttének oka, körülményei. Milyen kiállítás-típus volt a rendezők célja: tudományos, didaktikus, népszerűsítő vagy egyéb? Milyen közönséget célzott meg a kiállítást, volt-e közönségkutatás? Miért pont ez a fajta kiállítás tűnt a legmegfelelőbbnek? Milyen nehézségekkel találták szembe magukat a rendezők a kiállítás tervezése, ill. megvalósítása során? Milyen távol áll egymástól az elképzelés és a megvalósítás?

3 Múzeum esetében hogyan viszonylik a kiállított anyag a múzeum gyűjtési köréhez.
Miért ezek a művek vannak kiállítva? Milyen művészet(történeti) felfogást reprezentál a kiállítás? (a szelekciónak mi volt alapja; tükröződik-e a koncepció az installációban és kiegészítő információkban) Milyen narratívája van a kiállításnak? Milyen képet ad a témául választott művészeti vagy művészettörténeti jelenségről összevetve az eddig megjelent feldolgozásokkal (rész- vagy összefoglaló szakirodalommal)?

4 A kiállítás-rendezésről
az egyes művek bemutatásának módja, restaurálás a művek összefüggéseinek érzékeltetése, áttekinthetőség (a tárgyak egymáshoz való viszonya) a termek, terek elrendezése, alakítása posztamensek, vitrinek (vitrin és tárgy viszonya) világítás feliratok (szöveg és tárgy viszony: betűnagyság, olvashatóság) Mennyiben segítik a feliratok a tárgyak és a téma megértését, illetve milyen fajta koncepciót tükröznek? ismertetők (komputeres, internetes vagy videós kiegészítő információk vannak-e?) a katalógus és a kiállítás viszonya múzeumpedagógiai munka PR-munka: kísérő szövegek (kat. helyett); információ kifelé, média, plakát, képeslap, etc. a kiállítás készítőinek bemutatkozása a közönség felé

5 A kiállítás pénzügyi feltételei, költségvetés
A kiállítás pénzügyi feltételei, költségvetés. Cél volt-e, hogy a kiállítás költségei megtérüljenek?

6

7 Művészetek Palotája A Művészetek Palotája (MŰPA) Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő, többfunkciós kulturális létesítménye. Jellemzője, hogy egyszerre három különböző művészeti ág: a zene-, a vizuális- és a színházművészet művelőinek és kedvelőinek ad állandó otthont, a legmagasabb színvonalon. Kiállítóhelyei, hangversenyterme, színházterme egymástól függetlenül működnek, önállóan alakíthatják programjaikat. A m²-t meghaladó alapterületű ház három év alatt készült el, március 14-én nyitották meg a közönség számára. Teljes területe m².

8

9

10

11 Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
A Ludwig Múzeum Magyarország egyetlen, nemzetközi anyagot is gyűjtő kortárs művészeti múzeuma. A múzeumot 1989-ben alapította a magyar kulturális kormányzat. Gyűjteményének alapja az a 70 műtárgy, melyet az 1955 utáni kortárs művészet köréből adományozott a magyar államnak a műgyűjtő Ludwig házaspár, illetve az aacheni Ludwig Alapítvány. Az ajándékot 1991-ben újabb 91 műtárgy követte, melyek tartós letétként kerültek a múzeumba. Ezzel egyidőben nyílt a múzeum első önálló kiállítása a Budavári Palota 'A' épületében, a Magyar Nemzeti Galéria rendezésében. Az 1993 óta Néray Katalin igazgatása alatt álló és jelentős kiállítási tevékenységbe kezdő múzeum 1996-ban Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeum - néven önálló költségvetést és státuszt kapott. Az újraalapítás alkalmából jelentős magyar anyaggal gazdagodott a gyűjtemény, melyből az újrarendezett állandó kiállítás 1996 decemberében nyílt meg. Az közti időszakban a Ludwig Múzeum mintegy 150 időszaki kiállítást mutatott be, felvonultatva a magyar és külföldi kortárs művészeti szcéna legjelentősebb alakjait. A 2005-ös év jelentős fordulópont a múzeum életében - a budai várból a dél-pesti, millenniumi városközpontban megépült Művészetek Palotájába költözött, ahol a legmagasabb igényeket is kielégítő, korszerű múzeumtechnológia várja a kiállításokat és a gyűjteményt. Az épület Duna-felőli szárnyát elfoglaló múzeum három szinten mintegy 3300 m2-nyi kiállítótérrel rendelkezik. Az 1300 m2-es első szinten láthatók az időszaki kiállítások, a felső két szinten pedig a gyűjtemény válogatott darabjai.

12 Ludwig A műgyűjtők szerepe (vö. Ébli: Múzeum és pénz)
Nyugat és Kelet-Európa összekapcsolása Gyűjtemény és kiállítások (változó állandó kiállítás, nemzetközi időszaki kiállítások) Közép-kelet-európai profil: neoavantgárd hagyomány és kortárs művészet Történeti és szisztematikus szempont. Sokféleség Kurátori munka, nyilvánosság-stratégia

13 A Műcsarnok terei ez alkalommal kettős funkciót látnak majd el: a kiállítótér hagyományos szerepében is megjelenik, de a művek bemutatása mellett munka- és közösségi térként is működik, ahol alkotófolyamatok tárulnak fel, konfliktusok válnak láthatóvá, sokszerű egységben. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, különféle műfajokat érintő, hetente megrendezendő események a csoportok közreműködésével jönnek létre. Az egyhónapos fesztiválon tematikus beszélgetések, színházi előadások, koncertek, filmvetítések, performanszok és bulik is várják az érdeklődőket.

14 Részek és funkciók A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem építészeti szempontból is a Palota meghatározó egysége. Férőhelyeinek száma: 1563 ülő- és 136 állóhely, és kialakítható további 190 pódiumülés. A hangversenytermet akusztikai adottságok tekintetében Európa legjobb koncerttermei között tartják számon. Világszínvonalú akusztikai berendezéseit a Russell Johnson vezette élvonalbeli amerikai akusztikus-cég tervezte. A minőségi hangzás elérését korszerű színpadtechnikai- és kommunikációs rendszer segíti. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont a nagy múltú Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatárnak.

15 A Fesztivál Színház a komplexum keleti szárnyát foglalja el
A Fesztivál Színház a komplexum keleti szárnyát foglalja el. Területe m2, színpadának területe 750 m². Férőhelyeinek száma: 452 ülőhely. Méreteivel és műszaki adottságaival az élvonalba tartozó színházterem, mely a Nemzeti Táncszínháznak ad állandó otthont. A Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumot a Palota Dunára néző oldalán helyezték el, területe m². Első emeletén az ideiglenes kiállítások helye, az előadó- és a rendezvényterem kapott helyet. A harmadik emelet világos helyiségei az állandó kiállításnak adnak otthont. A modern vizuális művészetek változó igényeinek megfelelően a kiállító-helyiségek tere is változtatható. A múzeum látogatóit interaktív bemutató termek, médiasarok, könyvtár és gyerekfoglalkoztató is segíti.

16 Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum
Az épületegyüttes Duna-part felőli részében elhelyezkedő Magyarország egyetlen olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, s jelentős nemzetközi és magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. A Ludwig Múzeum 2005-től új épületben, a Művészetek Palotájában kapott helyet, ahol a legkorszerűbb múzeumtechnológiai körülményeknek eleget téve, három szinten mintegy 3300 m2-nyi kiállítótérrel rendelkezik. A múzeumok megváltozott társadalmi szerepét figyelembe véve, különös hangsúlyt fektet az interaktivitásra, a kiállítótér kulturális mediátor szerepére és az új, alapvetően megváltozott látogatói attitűd és igények kiaknázására a bemutatásban, promotálásban és a kulturális értékek demokratizálásában.

17 A múzeumi terek lényegi eleme a világítás megtervezése és a terek változtathatósága; múzeumtechnológiai kérdésekben a legjobb szakemberek segítettek a kivitelezőknek. Az ideiglenes kiállítások termeiben különböző világítási effektek hozhatók létre az álmennyezetek alá rejtett sík fóliák révén, az állandó kiállítások tereiben természetes fény is megjelenik. A valóban múzeumi funkció számára épített tömb is nemzetközi színvonalat mutató alkotás. Együttműködve hazai és külföldi szakmai szervezetekkel és társintézményekkel évente nyolc-kilenc kiállítást szervez és mutat be, mellyel a művészeti diskurzus alakításában jelentős szerepet vívott ki magának. Önálló múzeumpedagógiai programot vezet, mely lehetővé teszi, hogy rendszeresen aktív és interaktív találkozóhely legyen a legfiatalabb és idősebb, művészet iránt fogékony nemzedékek számára.

18 Fórumok, folyóiratok Balkon Műértő Új Művészet Enigma c3 Exindex
Artportal

19 Artportal.hu Üdvözöljük a legteljesebb kortárs magyar művészeti adatbázisban! Támogatónk a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiuma. Alapító főszerkesztő: F. Almási Éva, 2010 márciusától az oldal főszerkesztője Rieder Gábor, szerkesztő: Jánosi-Halász Rita. Elérhetőségünk:

20 Artportal Kortárs – külföldi – fiatal művészek
Művészeti irányzatok, csoportok Művészettörténészek Műgyűjtők Fogalmi szócikkek Egyebek (alapítványok, díjak, ösztöndíjak, intézmények)

21 Lexikon Művészek Fogalmi szócikkek Képek Külföldi művészek
Fiatal művészek Művészettörténészek Műgyűjtők Művészeti irányzatok, csoportok


Letölteni ppt "Kiállítás, Ludwig."

Hasonló előadás


Google Hirdetések