Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana"— Előadás másolata:

1 Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana
Szekeres András Márk

2 Korrespondenciális gondolkodás
Korrespondencia: egybeesés Híres példa: Amikor a Szíriusz (Soth) először megjelenik az égen, akkor árad ki a Nílus. Különféle területeken a dolgok felosztásait megfeleltetik egymásnak. A tudásterületek egymás mellé rendezése. Például: a Vénusz bolygó, Vénusz istennő (Ninszianna, vagy a viking Freya), péntek (friday), egy szín, egy drágakőfajta.

3 Korrespondenciális gondolkodás
Mágikus gondolkodásnak is hívhatjuk. Tudományban is van: Platón megfelelteti a négy szabályos testet a négy elemnek. Tűz tetraéder, föld a kocka, levegő az oktaéder és víz az ikozaéder. A dodekaédert később az éterrel kapcsolták össze. Mai tudományban például az evoluciós modellt próbálják más tudományterületeken alkalmazni. (pl: mém-elmélet)

4 Kauzális gondolkodás Ilyen a mi tudományunk (nagyjából)
Oksági viszonyok feltérképezése a cél. Tudásterületek egymásra építése, pl.: fizikán alapul a kémia, azon a biológia. (Ez igazából még mindig csak előfeltevés, elég reménytelennek tűnik, hogy mondjuk a pszichológiát valaha is tényleg sikerül visszavezetni a részecske fizikára.)

5 Átmenetek Mai tudományban is van korrespondenciális elem, mint már említettük. Oksági korrespondenciális gondolkodás: a kő azért esik le, mert a föld elem van túlsúlyban benne, amely természeténél fogva lefelé tart. (ez egyszerre Arisztotelész és kínai elemtan). Ez felvet egy további kérdést: mi az ami a világ egy feltételezett alkotóelemének természetes tulajdonsága, amire már nem kell magyarázatot adnunk?

6 Mezopotámiai jóslásokról
Leíró rész (görög protaszisz, latin omen) utána a második rész megadja a jövendölést (apodoszisz). Álomfejtés, máj jóslás, csillagjóslás, holdfogyatkozás vizsgálata, vízen levő olajfoltokkal jóslás, stb. Máj jóslás a legelterjedtebb. Alapelve bináris: vannak jó és rossz ómenek, amelyek vagy a mi, vagy az ellenség térfelén jelennek meg. (A holdfogyatkozás alapú jóslás is így működött) Fontos kérdéseknél ellenőrizték az eredményt többszörös és eltérő fajta jóslásokkal.

7 A Vénusz táblák „Szimánu hónapban, a 15. Napon, Ninszianna
napnyugaton eltűnt, 3 napon át nem látható az égen, majd sabátú hónap 18. Napján Ninszianna napkeleten láthatóvá vált: Megnyílnak a források, Adad esőt hoz, Ea áradást; király a királynak békeüzenetet küld.”

8 A Vénusz táblák A szinódikus periódus 584 nap. Ez alatt kétszer áll együtt a nappal: 9-20 és napig. Ezek alapján jósoltak 584*5=365*8, tehát nyolc évenként kb. visszatér a ciklus ugyanoda. A ciklus követéséhez írás kell, mert túl hosszú. Az adatgyűjtés célja későbbi jóslásokhoz felhasználása.

9 Lehetetlen ómenek mint a tudományos gondolkodás jelei
Előkerültek olyan táblák, amelyeken nem valóságos adatok vannak, mert abban az időpontban nem tűnhetett el a Vénusz. Vénusz eltűnése: első hónap második napján, második hónap harmadik napján, és így tovább. Az időtartamok pedig konstansok, átlagolás eredményei. Ez már tudományos általánosítás. Találunk ilyet más területen is: éjfélkor napfogyatkozás, négyes és nyolcas ikrek születése.

10 Az öt elem tana Az írások könyvében már szerepel, tehát az i.e. első évezred elején. Még korábbi időkben is azonosítható a négy égtájnak színek és elemek megfeleltetése. Ezek az elemek nem építőkockái, hanem mozgatórugói az univerzumnak. Ezt mutatja definíciójuk is:

11 Az öt elem tana "Első a víz, a második a tűz, a harmadik a fa, a negyedik a fém, az ötödik a föld. A víz nedvesít és lefelé törekszik, a tűz éget és felfelé törekszik, a fa meghajlik és kiegyenesedik, a fém engedelmeskedik és átalakul, a föld befogadja a magot és aratást nyújt. Az öntöző és leszálló teremti a sósat, az égető és felszálló teremti a keserűt, a meghajló és kiegyenesedő teremti a savanyút, az engedelmeskedő és átalakuló teremti a fanyart, a magot befogadó és aratást nyújtó az édeset. "

12 Az öt elem tana Víz Tűz Fa Fém Föld Fekete Vörös Zöld/Kék Fehér Arany
Észak Dél Kelet Nyugat Közép Sós Keserű Savanyú Fanyar Édes Tél Nyár Tavasz Ősz (nyárközép) Vese Tüdő Lép Máj Szív Teknős Madár Sárkány Tigris Unikornis

13 Teremtő és pusztító kör (xiangshengshuo es xiangshengshuo)

14 Öt elem tana a gyakorlatban
Ha a betegnek a tüdeje beteg (tűz), akkor a tüzet tápláló elemhez, a fához tartozó ételeket kell enni, vagyis savanyút, és tartózkodni kell a tüzet elpusztító vízhez tartozó sós ételektől. Ezzel az elemek egyensúlya ismét összhangba hozható. Politikai döntések: fejedelemségek és dinasztiák be vannak sorolva egy-egy elemhez.

15 Öt elem tana és az évszakok
Jiazi ciklus: shang kortól kezdve jellemző időszámítás, egy 10 és egy 12 napos ciklus együtt egy 60-ast ad ki. 72 napos évszakokkal számoltak, és 6 további nappal (366). Így 10 évente kerül vissza az évszakok kezdete a jiazi ciklushoz képest ugyanoda. 12 éves ciklus a Jupiter keringése alapján.

16 Tavasszal a fa elem erős (az dominál).
Ekkor a tűz születik, mert a fa szüli a tüzet, és a víz, ami pusztítaná gyenge. A föld halott, mert a fa elpusztította A fém rab, így nem tudja elpusztítani a fát A víz gyenge, mert előzőleg az volt erős. Mivel a fa elem uralkodik, ezért ilyenkor tilos kivágni fákat.

17 Alapvetően egyébként négy évszak van Kínában, gyakran csak négy elemet és négy égtájat társítanak hozzá. Megint máshol pedig a Föld elem egy egyhónapos rövid időszakot kap a nyár és az ősz között. A négy évszak váltakozása az univerzum rendjének legfőbb manifesztációja.

18 Yin Yang elmélet A bagua-kból, vagyis a trigrammákból származik, amely pedig a hexagrammákból. Szavak eredeti jelentése: Yang陽 a völgy vagy a hegy napos, száraz oldala, Yin陰 pedig az árnyékos nedves. Két princípium, sötét/világos, női/férfi. Yin és a Yang váltakozása a Yi易.

19 A hexagrammák a cickafark jóslás rendszerében szerepelnek, később (az i.e. első évezred során) már úgy gondolják, hogy a 64 hexagramma megragadja a tízezer létezőt (a világ minden létezőjét). Yinből és Yangból is van emelkedő és csökkenő, a csúcson átfordulnak egymásba. Ezt szemlélteti a taiqi szimbólum.

20


Letölteni ppt "Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana"

Hasonló előadás


Google Hirdetések