Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana Szekeres András Márk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana Szekeres András Márk."— Előadás másolata:

1 Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana Szekeres András Márk

2 Korrespondenciális gondolkodás Korrespondencia: egybeesés Híres példa: Amikor a Szíriusz (Soth) először megjelenik az égen, akkor árad ki a Nílus. Különféle területeken a dolgok felosztásait megfeleltetik egymásnak. A tudásterületek egymás mellé rendezése. Például: a Vénusz bolygó, Vénusz istennő (Ninszianna, vagy a viking Freya), péntek (friday), egy szín, egy drágakőfajta.

3 Korrespondenciális gondolkodás Mágikus gondolkodásnak is hívhatjuk. Tudományban is van: Platón megfelelteti a négy szabályos testet a négy elemnek. Tűz tetraéder, föld a kocka, levegő az oktaéder és víz az ikozaéder. A dodekaédert később az éterrel kapcsolták össze. Mai tudományban például az evoluciós modellt próbálják más tudományterületeken alkalmazni. (pl: mém-elmélet)

4 Kauzális gondolkodás Ilyen a mi tudományunk (nagyjából) Oksági viszonyok feltérképezése a cél. Tudásterületek egymásra építése, pl.: fizikán alapul a kémia, azon a biológia. (Ez igazából még mindig csak előfeltevés, elég reménytelennek tűnik, hogy mondjuk a pszichológiát valaha is tényleg sikerül visszavezetni a részecske fizikára.)

5 Átmenetek Mai tudományban is van korrespondenciális elem, mint már említettük. Oksági korrespondenciális gondolkodás: a kő azért esik le, mert a föld elem van túlsúlyban benne, amely természeténél fogva lefelé tart. (ez egyszerre Arisztotelész és kínai elemtan). Ez felvet egy további kérdést: mi az ami a világ egy feltételezett alkotóelemének természetes tulajdonsága, amire már nem kell magyarázatot adnunk?

6 Mezopotámiai jóslásokról Leíró rész (görög protaszisz, latin omen) utána a második rész megadja a jövendölést (apodoszisz). Álomfejtés, máj jóslás, csillagjóslás, holdfogyatkozás vizsgálata, vízen levő olajfoltokkal jóslás, stb. Máj jóslás a legelterjedtebb. Alapelve bináris: vannak jó és rossz ómenek, amelyek vagy a mi, vagy az ellenség térfelén jelennek meg. (A holdfogyatkozás alapú jóslás is így működött) Fontos kérdéseknél ellenőrizték az eredményt többszörös és eltérő fajta jóslásokkal.

7 A Vénusz táblák „Szimánu hónapban, a 15. Napon, Ninszianna napnyugaton eltűnt, 3 napon át nem látható az égen, majd sabátú hónap 18. Napján Ninszianna napkeleten láthatóvá vált: Megnyílnak a források, Adad esőt hoz, Ea áradást; király a királynak békeüzenetet küld.”

8 A Vénusz táblák A szinódikus periódus 584 nap. Ez alatt kétszer áll együtt a nappal: 9-20 és 55-70 napig. Ezek alapján jósoltak 584*5=365*8, tehát nyolc évenként kb. visszatér a ciklus ugyanoda. A ciklus követéséhez írás kell, mert túl hosszú. Az adatgyűjtés célja későbbi jóslásokhoz felhasználása.

9 Lehetetlen ómenek mint a tudományos gondolkodás jelei Előkerültek olyan táblák, amelyeken nem valóságos adatok vannak, mert abban az időpontban nem tűnhetett el a Vénusz. Vénusz eltűnése: első hónap második napján, második hónap harmadik napján, és így tovább. Az időtartamok pedig konstansok, átlagolás eredményei. Ez már tudományos általánosítás. Találunk ilyet más területen is: éjfélkor napfogyatkozás, négyes és nyolcas ikrek születése.

10 Az öt elem tana Az írások könyvében már szerepel, tehát az i.e. első évezred elején. Még korábbi időkben is azonosítható a négy égtájnak színek és elemek megfeleltetése. Ezek az elemek nem építőkockái, hanem mozgatórugói az univerzumnak. Ezt mutatja definíciójuk is:

11 Az öt elem tana "Első a víz, a második a tűz, a harmadik a fa, a negyedik a fém, az ötödik a föld. A víz nedvesít és lefelé törekszik, a tűz éget és felfelé törekszik, a fa meghajlik és kiegyenesedik, a fém engedelmeskedik és átalakul, a föld befogadja a magot és aratást nyújt. Az öntöző és leszálló teremti a sósat, az égető és felszálló teremti a keserűt, a meghajló és kiegyenesedő teremti a savanyút, az engedelmeskedő és átalakuló teremti a fanyart, a magot befogadó és aratást nyújtó az édeset. "

12 Az öt elem tana VízTűzFaFémFöld FeketeVörösZöld/KékFehérArany ÉszakDélKeletNyugatKözép SósKeserűSavanyúFanyarÉdes TélNyárTavaszŐsz(nyárköz ép) VeseTüdőLépMájSzív TeknősMadárSárkányTigrisUnikorni s

13 Teremtő és pusztító kör (xiangshengshuo es xiangshengshuo)

14 Öt elem tana a gyakorlatban Ha a betegnek a tüdeje beteg (tűz), akkor a tüzet tápláló elemhez, a fához tartozó ételeket kell enni, vagyis savanyút, és tartózkodni kell a tüzet elpusztító vízhez tartozó sós ételektől. Ezzel az elemek egyensúlya ismét összhangba hozható. Politikai döntések: fejedelemségek és dinasztiák be vannak sorolva egy-egy elemhez.

15 Öt elem tana és az évszakok Jiazi ciklus: shang kortól kezdve jellemző időszámítás, egy 10 és egy 12 napos ciklus együtt egy 60-ast ad ki. 72 napos évszakokkal számoltak, és 6 további nappal (366). Így 10 évente kerül vissza az évszakok kezdete a jiazi ciklushoz képest ugyanoda. 12 éves ciklus a Jupiter keringése alapján.

16 Tavasszal a fa elem erős (az dominál). Ekkor a tűz születik, mert a fa szüli a tüzet, és a víz, ami pusztítaná gyenge. A föld halott, mert a fa elpusztította A fém rab, így nem tudja elpusztítani a fát A víz gyenge, mert előzőleg az volt erős. Mivel a fa elem uralkodik, ezért ilyenkor tilos kivágni fákat.

17 Alapvetően egyébként négy évszak van Kínában, gyakran csak négy elemet és négy égtájat társítanak hozzá. Megint máshol pedig a Föld elem egy egyhónapos rövid időszakot kap a nyár és az ősz között. A négy évszak váltakozása az univerzum rendjének legfőbb manifesztációja.

18 Yin Yang elmélet A bagua-kból, vagyis a trigrammákból származik, amely pedig a hexagrammákból. Szavak eredeti jelentése: Yang 陽 a völgy vagy a hegy napos, száraz oldala, Yin 陰 pedig az árnyékos nedves. Két princípium, sötét/világos, női/férfi. Yin és a Yang váltakozása a Yi 易.

19 A hexagrammák a cickafark jóslás rendszerében szerepelnek, később (az i.e. első évezred során) már úgy gondolják, hogy a 64 hexagramma megragadja a tízezer létezőt (a világ minden létezőjét). Yinből és Yangból is van emelkedő és csökkenő, a csúcson átfordulnak egymásba. Ezt szemlélteti a taiqi szimbólum.

20


Letölteni ppt "Korrespondencia: Mezopotámiai jóslás Kínai öt elem tana Szekeres András Márk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések