Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Filozófia A 2. ZH eredményei. 2 Filozófia A 2. ZH eredményei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Filozófia A 2. ZH eredményei. 2 Filozófia A 2. ZH eredményei."— Előadás másolata:

1 1 Filozófia A 2. ZH eredményei

2 2 Filozófia A 2. ZH eredményei

3 3 Filozófia A 2. ZH eredményei

4 4 Filozófia Az 1. ZH eredményei

5 Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Esztétika

6 6 Filozófia Mi a szép?

7 7 Filozófia Mi a szép?

8 8 Filozófia Mi a szép?

9 9 Filozófia Mi a szép?

10 10 Filozófia Mi a szép?

11 11 Filozófia Mi a szép?

12 12 Filozófia A görög α ἰ σθητική "aisthetike" szóból származik. mint szó: észlelést és érzékelést jelent. mint fogalom: a széppel, illetve a művészettel való elméleti foglalatoskodást jelenti. Esztétika

13 13 Filozófia A 18. századi angol és német gondolkodásban vált önálló diszciplínává. A fogalmat első alkalommal Alexander Gottlieb Baumgarten használta hasonló című munkájában. Esztétika = ízlés / a szépség érzete. Ízlés = annak képessége, hogy az érzékelés és ne az intellektus alapján döntsünk. Esztétika

14 14 Filozófia MŰVÉSZET MŰALKOTÁS ‘SZÉP’ Esztétika

15 15 Filozófia Mi a művészet? Tennessee Williams: „A művészet célja, hogy örökkévalóvá változtassa a reménytelenül röpke pillanatot.”

16 16 Filozófia Definiálhatatlan (Családi Hasonlóságon alapuló érv) Költészet, szobrászat, zene, festészet... Pasziánsz, sakk, foci, tollaslabda... Lehet közöttük hasonlóság anélkül, hogy mindegyikben lenne közös vonás. Problémák: Családi hasonlóság hátterében genetikai kapcsolat. Ne vessük el eleve, hogy talán van közös nevező. Mi a művészet?

17 17 Filozófia Értelemhordozó Forma Minden műalkotás esztétikai emóciót vált ki – van közös minőségük. Értelemhordozó forma: a műalkotás szerkezetének megkülönböztető vonásai közötti viszony. Érzékeny műkritikusok intuitíve felismerik. Problémák: Körben forgó. Cáfolhatatlan. Mi a művészet?

18 18 Filozófia Mi a művészet?

19 19 Filozófia Idealista elmélet Művészet vs. Mesterség Műalkotás = eszme a művész tudatában. Művészet = az eszme kifejezése egy bizonyos művészeti közegben minden további cél nélkül. Problémák: Galériában az alkotásnak csak a nyomai. Több nagy műalkotás direkt megrendelésre készült. Mi a művészet?

20 20 Filozófia Mi a művészet?

21 21 Filozófia Intézmény elmélet Minden műalkotás emberi produktum. Minden műalkotást műalkotássá szenteltek. Vagyis az a művészet, amit művészetnek kezelnek. Problémák: Nincs jó/rossz. Miért értékesebb ami műalkotás? Körbenforgás: ki a művészeti világ tagja? Miért szentelnek valamit műalkotássá, mást meg nem? Mi a művészet?

22 22 Filozófia Mi a művészet?

23 23 Filozófia Mi a műalkotás? Arisztotelész: „A műalkotás a befogadóban megtisztulást – katarzist – eredményez.”

24 24 Filozófia Művészet = másolás / utánzás (mimézis) Műalkotás = másolat Platón: az ideák (ősképek) utánzatai. Arisztotelész: a cselekvő ember belső jellemvonásainak. Naívan: néhány festmény, szobor valóban másolat. Problémák: Hamisítók. Van Meegeren. Mi a műalkotás?

25 25 Filozófia Mi a műalkotás?

26 26 Filozófia Mi a műalkotás?

27 27 Filozófia Mi számít a műalkotás megítélése során? A szerző akarata, a műalkotás kontextusa. Extrém: történeti hitelesség. A szerző nem, csak a konkrét alkotás. Anti-intencionalizmus. „A szerző halála.” A befogadó. Átéli az élményt, és esztétikai ítéletet hoz. Mi a műalkotás?

28 28 Filozófia Mi a szép? Immanuel Kant: „A szépség objektív, és univerzális.”

29 29 Filozófia Platón: szépség = szeretet tárgya Szeretet = azonosulási törekvés. Arisztotelész: ‘szépség’ vs. ‘jóság’ A szépség lehet erkölcsileg közömbös. Kant: ‘szép’ vs. ‘ízléses’ Mindenkinek saját ízlése (kultúrális hatás, oktatás). A szép mindenki számára szép. Hume: szemlélő és tárgy kölcsönhatása Természeti kapcsolat forma és érzület között. Mi a szép?

30 30 Filozófia Esztétikai Objektivizmus A műalkotás az, amiben az esztétikai érték (az esztétikum) benne van. Az esztétikum a tárgyak saját belső sajátossága. Pl.: egység, egyensúly, ideális arány, aranymetszet, kompozíciós szabályok. Mi a szép?

31 31 Filozófia Esztétikai Szubjektivizmus A tárgyaknak vannak bizonyos (nem esztétikai) tulajdonságai. A befogadó kapcsolatban van a tárggyal. A tárgy tulajdonságai kiváltják a választ a befogadóban. De a válasz fölötte áll a tulajdonságok észlelésének, azon túl kezdődik. Pl.: tetszés, élvezet, gyönyörködés, fennköltség. Mi a szép?

32 32 Filozófia Mi a szép?

33 33 Filozófia Természeti kapcsolat a stimulus és az esztétikai ítélet között. Szép az, amire rezonálunk. Amire a megfelelő idegpályák aktiválódnak. Pszichológia: adaptációs megfontolások. Fiatalság, termékenység, egészségeség. Neuroesztétika (Semir Zeki) Az esztétikai ítélet idegi alapjai. Mi a szép?

34 34 Filozófia Mi a szép?

35 35 Filozófia Mi a szép?

36 36 Filozófia Mi a szép?

37 37 Filozófia Mi a szép?

38 38 Filozófia Mi a szép?


Letölteni ppt "1 Filozófia A 2. ZH eredményei. 2 Filozófia A 2. ZH eredményei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések