Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orvoslás Szekeres András Márk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orvoslás Szekeres András Márk."— Előadás másolata:

1 Orvoslás Szekeres András Márk

2 Kulturális antropológia
Antropológia két tudományágat jelöl: Embertan, amely az embert, mint fizikai objektumot vizsgálja Népszokások tudományát. Ez a kulturális antropológia Kulturális antropológia jó példája annak, amikor az intézményi, történelmi keretek befolyásolják egy tudomány működését.

3 A kulturális antropológia hagyományosan a „bennszülöttek” vizsgálatával foglalkozik.
Kezdetét a jezsuiták jelentették, akik tanuló és tanító rend voltak. A dominikánusok inkvizíciós módszerei sikertelenek voltak a gyarmati népek megtérítésére. A jezsuiták megtanulták a bennszülöttek szokásait, megismerték hiedelmeiket, majd ezt kihasználva térítették meg őket a kereszténységre. Mai napig fő fókuszban a bennszülött népek közt végzett terepmunka áll.

4 Ndembuk Közép-afrikai bantu törzs. Félnomádok: 5-10 évre telepednek le egy helyen. Környező falvak szövetséget alkotnak. Matrilineáris társadalom, a leszármazást női ágon vezetik. Nincs sehol olyan matriarchális társadalom, amit el szoktak képzelni, hogy minden fordítva van. Férfiak a vezetők. A vadászat mindig férfi feladat, és a vadászat mágikus, vallásos, szemben a gyűjtögetéssel, ami a nők feladata. Valószínűleg azért, mert a vadászat kiszámíthatatlan.

5 Családi feszültségek Az asszony a férj falujában él.
Néhány más néppel ellentétben, a gyerekeknek nem kötelező az anyjai rokonaikhoz költözniük, de gyakran ez történik. Minden házasságban a két rokonság között huzavona van a gyerekekért. Az anya hamarosan követi gyermekeit, ezért rendkívül magas a válások száma. Ez a példa is jól mutatja, mennyire alaptalan a „primitív” társadalom jelzőt használni. Ilyen nincs.

6 Isoma rítusa A betegség tünete női terméketlenség, vagy többszörös vetélés. Az Isoma tehát termékenységi rítus. Ősök szelleme (árnya) elégedetlen, mert elmulasztott valaki valamilyen kötelességet. Ezért elfogja az árny, és szerencsétlenséget hoz rá. Férjével élő asszony teljesít egy elvárást (asszony a férje kedvében jár), de nem teljesíti azt, hogy az anyja faluját népesítse. A betegség okának egy megharagított anyai ágú árnyat tartanak.

7 Leggyakrabban a megharagított rokon az anya vagy nagyanya, aki egy (már elhunyt) felmenőjét küldi az asszonyra. A rítus során kiengesztelik az anyai ősöket, és egyben tudatosítja az asszonyban, hogy végső soron kihez is tartozik. Több „betegség” is okozhat meddőséget, azt, hogy most miről is van szó például varázsló jóslással határozza meg.

8 A rítus (betegség) közössége
A rítust viszont nem varázsló (vagy pap, vagy sámán) vezényli le. Minden betegségnek mások a szakértői. Ha valaki átesik a „kúrán”, ő maga is a rítus szakértőjévé válik. A rítusban tehát azok segédkeznek, akik már átestek a rítuson (vagy közeli rokonuk átesett rajta). A bajt okozó árnyról is azt tartják, hogy egy olyan női őse az asszonynak, aki életében átesett az Isoma rítusán.

9 Rítus elemei Mindennek szimbolikus jelentősége van. Ezeket maguk a megkérdezett ndembuk mondták el. Sokszor népi szómagyarázattal indokolják a szimbólumokat. Ezek legtöbbször tévednek a szó eredetét illetően. Isoma név magyarázata: ku-somoka szóból ered, amely „kicsúszni kötésből” jelentésű. Illetve lufwisha szóból, amely azt jelenti, hogy „halott gyereket szülni” vagy „gyermekek sorban elhalálozása”.

10 Orvosságok Vadonban gyűjtik be őket, legtöbbjük faháncs.
Kapwipu fa, mert kemény a fája, így erőt és egészséget ad. Gyümölcstermő fák, mert termékenyek. Mulendi fa, sima a felülete, nehéz megmászni, lecsúsznak róla. A beteg gyerekei is idő előtt kicsúsznak. A betegség csússzon le a betegről. Ha egy szimbólumot megjelenítenek ku-solola, akkor már nem káros. Ha megnevezzük a betegséget, azzal már félig meg is gyógyítottuk.

11 Rítus helyszíne Óriáspatkány vagy hangyászsül üregénél tartják. Mindkét állat elzárja odúja bejáratát. Fel kell nyitni majd, mint ahogy az asszony termékenységét is. Mindezt egy folyó forrásánál. Két gödröt ásnak, és összekötik őket egy alagúttal. Az egyik a „tata” forró (a rossz), a másik „ku-fomwisha” vagy „ku-fomona” a „lehűteni”, illetve „háziasítani”. A meleg a betegséget jelenti. Két tűzhely, az egyik férfi, a másik női, az alagút két oldalán. Orvosságokat is szétosztják hideg és meleg orvosságokra.

12 Rítus értékelése Rengeteg korrespondenciális elemet találhatunk benne.
Hideg/meleg, halál/élet, vörös/fehér baromfi, férfi/nő Ezek a szimbólumok kontextus függőek. Három irányban is van térbeli tagozódás. Például a fehér tyúk, vörös kakas három tagozódásban is szerepel: hosszantiban a vörös kakas a boszorkányság és halál, széltében a vörös kakas férfi, függőlegesen pedig a vörös kakas orvosság, amit fentről öntenek, míg a fehér tyúk a gyermeket jelképezi és a beteghez kapcsolódik.

13 Egyiptomi orvoslás Művelői: papok, varázslók és orvosok (swnw, kiejtve sounou) Swnwk alkalmazottak voltak, építkezéseken, hadseregeknél dolgoztak. 1165-ből egy thébai építkezésnél maradt fenn bérelszámolás, itt egy swnw egy munkás bérének harmadát kapta. Valószínűleg hálapénzt is kaptak. Időnként magas rangig vitték. Ingyenes gyógykezelésről beszél Diodórosz, amit az állami alkalmazásban álló orvosok biztosítanak.

14 Hérodotosz II.84. „Az orvoslás tudományát úgy osztották fel, hogy náluk az orvosok nem több, hanem csupán egyféle betegség gyógyításával foglalkoznak. Így aztán minden hely tele van orvosokkal; egyes orvosok a szemet gyógyítják, mások a fejet, ismét mások a fogat, van, aki az altesti bajokat, s van, aki a belső betegségeket”

15 Az egyiptomi orvoslás elmélete
A szív a szervezet központja: keringés, gondolkodás, légzés. A levegő fontosságával tisztában voltak. A szív keringet mindenféle testnedveket a metu nevű csatornákon keresztül, a többi szervhez, és onnan pedig a test felszínére. Nem különböztették meg a véredényeket, idegpályákat, stb., mind metu volt. Így termelődik az izzadság, a vizelet, a könny, a sperma, stb.

16 A betegségek is a metukban terjedtek, amikor romlott szubsztanciát, az úgy nevezett uhedu elkezdett elterjedni. Mivel a betegség és romlás a halottat és az ürüléket is jellemzi, ezért úgy gondolták, hogy az uhedu a székletből származik, a nem jól megemésztett ételből. Ha a belekben az uhedu felhalmozódott, akkor túlcsordult és a felesleg a metukon keresztül eljutott a többi szervbe, amelyeket megbetegített.

17 A cél az uhedu eltávolítása vagy semlegesítése
A cél az uhedu eltávolítása vagy semlegesítése. Ezért például a seb gennyesedése jó jel, mert akkor az uhedu elkezdett eltávozni a testből. Így a betegségeket alapvetően táplálkozási problémának látták, legtöbb gyógyszert enni kellett. Legkülönfélébb problémákra írtak fel hashajtókat. Székrekedés veszélyes szerintük. Átlagos egyiptomi havonta három napon át hashajtót szedett, hogy megelőzze a betegségeket.

18 Orvoslás és mágia A fő veszély, hogy rossz szellemek behatolnak a testbe, ezért sok ráolvasás és varázslat is tartozik a gyógyászathoz. Ha szellem vagy isten okozta a bajt, csak isten távolíthatja el. A sebkötözés volt leginkább gyakorlati, mivel ott a probléma oka nyilvánvaló volt.

19 Orvosi vizsgálat Diagnózis fontos, azonban nem foglalkoznak kórtörténettel, a betegeket nem kezelik egyedi esetként. A betegnek bizonyos testhelyzeteket kellett felvennie, mozdulatokat tennie, stb. Kikérdezték a beteget. Székletet, test hőmérsékletét, has puffadtságát is vizsgálták.

20 Orvosságok Egyiptomi orvosságok jellegzetessége, hogy főként állati eredetűek voltak. Néha felismerhető, hogy egy-egy anyagot csak adott betegségek kezelésére használnak, de a legtöbb esetben nem találunk szisztémát. Strucctojás hasmenés ellen. Holló vére őszülés ellen segít, mert a holló fekete. Csődör spermája impotenciát gyógyítja. Méz nagyon gyakori gyógyszer, különösen sebekre.

21 Bélféreg kiírtására „Más. Gránátalmafa gyökere
Bélféreg kiírtására „Más. Gránátalmafa gyökere. Dörzsöljék szét 5 ro sörrel. Hagyják állni egy éjszakát 15 ro vízzel. Kelj fel korán, hogy megszűrd egy ruhán át. Igya meg a [beteg] ember.” Végeztek beöntést, inhalálást is. A gyógyszert az orvos állította elő.

22 Gyógyszer és mágia együtt
Bélféreg elleni gyógyítás: „Más. Nád…samesz növény ¼. Főzzék meg mézzel, fogyasszák el. A varázsige ellenük: >>oldoztassék le a teher, távozzék el a gyengeség, amelyet ebbe a gyomorba helyezett az, aki a hasán van, akit egy isten alkotott, egy ellenség alkotott.<< Varázslatul szolgál ellene: >>szüntesse meg az isten azt, amit okozott a gyomromban<<„

23 Szépségápolás Sokat foglalkoztak a szépségápolással.
Ősz haj befestése fekete borjú vérével. Ráncok kisimítására kenőcsöket készítettek. Kopaszságot is megpróbálták gyógyítani

24 Mezopotámiai orvoslás
„Tudományos” iskola. Szövegei a betegségekkel kapcsolatos omenek. A legismertebb ilyen tábla a „Ha a ráolvasó a beteg házába lép…” sorral kezdődik. Alaposan megvizsgálja a beteget, feljegyzi hőmérsékletét, pulzust, stb. Mindezeket omenekhez használja fel. Asipu-nak nevezik az ezzel foglalkozókat, ami varázslót jelent. Valószínűleg ráolvasásokkal megváltoztatni a kedvezőtlen jóslatokat.

25 Gyakorlati iskola „Gyakorlati” iskola.
Szövegei úgyszintén omen szerűen vannak rendezve, de ezután részletes orvosnak szóló utasítások következnek. Következetes terminológia, sok szakkifejezés. Lezárása a szövegnek legtöbbször „állapota javulni fog”, de van, amikor halált prognosztizálnak. Nem vizsgálták meg a beteget, és nem értelmezi a tüneteket, hanem a tünetjegyzék alapján dolgozik. Az orvosokat asu-nak nevezik. Némi mágiát ő is végzett: rövid varázsigék, számmisztika a gyógyszer készítésénél, megfelelő időpont kiválasztása, stb.

26 Minden szöveg az óbabiloni kor orvosi gyakorlatát tükrözi
Minden szöveg az óbabiloni kor orvosi gyakorlatát tükrözi. Ezek hagyomány folyamában másolt szövegek. Lehet, hogy a praxis eltért a szövegektől, és az külön fejlődött, de nem túl valószínű. Az idő folyamán az asipuk szerepe egyre erősödött az asukhoz képest. Az asipuk tudósok, az udvarban helyezkedtek el. Az asuknak saját istenük se volt, nem presztízses szakma. Négy legelső szakma egyike: jövendőmondó, orvos, kocsmáros, és pék.

27 Gyógyszerek Gyógyszerek főleg hazai termékekből állítják elő, tehát népi orvoslásról van szó. Főleg füvek, néha állati részek. Sörbe, ecetbe, mézbe vagy faggyúba keverték. Lenyelték, vagy beöntéssel, vagy végbélkúpként adták be, esetleg borogattak vele. Számos hashajtó, vizelethajtó, köhögés elleni szer van Sammu „füvek” szó gyakran „gyógyszer”-t jelent.

28 Császármetszésért kivégeztek egy orvost, óbabiloni korban.
Sebészet nagyon kezdetleges. Szülészetet asszonyok végzik. Hammurapi kódexról azt tanítják, hogy szemhályog-operációról van benne szó. Ez félreértés, köpölyözésről van szó.

29 India: Azsurvédikus gyógyászat
Azsurvéda: az élet tudománya. Alapja a dósák, a testnedvek, egyensúlyának fenntartása. Lelki, érzékszervi és elmebéli kiegyensúlyozottság is célja (mentálhigiénia) Az embert holisztikus egészként kezeli: az egészséghez jókedvűnek és lelkileg magasztosnak is kell lenni.

30 Test meghatározó tényezői
Három dósa, vagyis testnedv Nyák Epe Levegő Egyéni jellemvonás, hogy mely(ek) van(nak) túlsúlyban (összesen hét féle embertípus van e módon) Mindez sokban hasonlít az arisztotelészi négy testnedv elméletre. Testet felépítő hét dhatus (szövettípus): emésztőnedv (nyirok, de néhol a nyál), vér, izom, zsír, csont, csontvelő, nemző folyadékok

31 Ómenek és karmikus bűnök
„Ha a beteg küldönce pap vagy tudós ember, egészséges, tiszta, jól öltözött és lóháton érkezik, akkor a beteg meg fog gyógyulni. Ha ellenben a küldönc eunuch, tisztátlan személy, szamáron, tevén vagy bivaly hátán érkezik, ha zavarában követ, vagy fadarabot szorongat a kezében, esetelg bicskát vagy piros virágot, vagy locsog és kiabál, akkor a beteg állapota reménytelen” Beteg álmai is ómenek, de ezek imádsággal, elmélkedéssel és jótékonykodással hatástalaníthatóak. A betegségek elsődleges okai a karmikus bűnök. Ezek adják a betegség táptalaját.

32 Négy gyökér tana Tibetiül ránk maradt indiai gyógyászati könyv, ez is a három testnedven alapul. Betegtől 29 kérdést kell megkérdezni (mikor betegedett meg, miket evett, mikor fáj jobban, mit mozgott) Megvizsgálták pulzusát, nyelvét, vizeletét. A pulzusvizsgálat valószínűleg kínai hatás, nem indiai. Beismerték, hogy a négyszáz ismert betegségből negyvenet nem tudnak gyógyítani.

33 Szél öt székhelye: agy, mell, szív, gyomor, altest.
Anatómia: életközpontok (homlok, nyak, mellkas, köldök, ivari központ) ebből csövek járják be a testet. A vérkeringést, idegrendszert egy rendszernek tekintették, életerő és a három testnedv keringett a csövekben. Szél öt székhelye: agy, mell, szív, gyomor, altest. Az agyban lakozó szél támogatja a légzést, a járást, fenntartja az éles látást, visszatartott élelmet székletté alakítja, továbbá büfögést és csuklást okoz. Mellben lakó szél átterjed az orra, nyelvre, segíti a beszédet, erő, kitartás és jó memória forrása Stb. Ha azonban ezen testnedvek egyensúlya felbomlik, ártalmassá válnak.

34 Ibn Sina (Avicenna) Kelet perzsiában született, Ismaili családban 16 éves korában már orvos volt, megtanulta a koránt és különféle tudományokat. Miután a herceget meggyógyította, szabad hozzáférést kapott a királyi könyvtárhoz. Gyakran kellett menekülnie politikai okokból.

35 Alapvetően görög eredetű orvoslással foglalkozott.
Al-Razi hatott rá, dokumentálta praxisát. Elméleti és gyakorlati részre osztotta az orvoslást. Szerinte az orvosláshoz ismerni kell az emberi test felépítését. Sokat fejleszt az anatómián és külön diszciplínának tekinti a sebészetet.

36 Ember boncolása alapvetően tilos volt, bár azért volt rá példa
Ember boncolása alapvetően tilos volt, bár azért volt rá példa. Disznó boncolásából sokat tanultak (bár ugye annak az érintése is tilos). Felismerték, hogy hasonlít a belső felépítése az emberéhez, és azt is, hogy azért, mert úgyszintén mindenevő. Pszichoterápia, diéták és testedzés is szerepel a gyógymódok között nála. Altatóval kísérletezett műtéteknél Állatkísérleteket folytatott.


Letölteni ppt "Orvoslás Szekeres András Márk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések