Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érvelés Technika Ziegler Zsolt. “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érvelés Technika Ziegler Zsolt. “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie."— Előadás másolata:

1 Érvelés Technika Ziegler Zsolt

2 “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie.

3 “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie. Tehát a szabály: “∆”: MaH → Páros

4 “∆”: MaH → PároS Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a hetik fenti szabályt megsérthetik. [4] [7] [E] [K]

5 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol

6 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi.

7 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi. B: Ha esik az es ő, akkor vizes az út.

8 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi. B: Ha esik az es ő, akkor vizes az út. Mi a különbség (A) és (B) mondat között?

9 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi. B: Ha esik az es ő, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ n ő tlen férfi Ha Géza agglegény → n ő tlen férfi Ha Géza n ő tlen → agglegény

10 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi. B: Ha esik az es ő, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ n ő tlen férfi Ha Géza agglegény → n ő tlen férfi Ha Géza n ő tlen → agglegény Megoldás (B):Ha esik az es ő → vizes az út De az hamis, hogy:Ha vizes az út → akkor esett az es ő

11 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következ ő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy n ő tlen férfi. B: Ha esik az es ő, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ n ő tlen férfi Ha Géza agglegény → n ő tlen férfi Ha Géza n ő tlen → agglegény Megoldás (B):Ha esik az es ő → vizes az út De az hamis, hogy:Ha vizes az út → akkor esett az es ő Hiszen akár fel is locsolhatták az utat és attól lett vizes!

12 [4] [7] [E] [K] & “∆”: MaH → Páros Most gondoljátok újra a kártyás tesztet

13 [4] [7] [E] [K] Megoldás: „E” és a „7”

14 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Ok, ok… De miért?

15 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Akkor nézzük meg egyenként! (ugye minden kátyához két lehet ő séhet lehet rendelni)

16 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

17 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (E): ha E → PáAt – akkor megsérti a “MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

18 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

19 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (7): ha MaH → 7 – akkor megsérti a „MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

20 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] & [E] Tehát az el ő tag egyezett meg, amikor megésrtettük „∆”-t

21 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH → PáAt”)

22 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH → PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, - eredeti - mert „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

23 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH → PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → Páros”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a MaH → Páros”-t, mert „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”) Na akkor erre most hagyok id ő t! & Fussunk neki még egyszer!

24 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert  „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy  „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

25 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert  „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy  „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az el ő tag nem egyezik meg!

26 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelel ő )

27 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelel ő ) (4): ha MsH → 4 – akkor sem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

28 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert  „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy  „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

29 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert  „ha esik az es ő akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy  „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az el ő tag nem egyezik meg!

30 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak?

31 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak? Mert amennyiben az el ő tag (a „HA …” része) nem egyezik meg – két összehasonlítandó kondícionális mondat közt, – még ha az utótag („akkor…”) része egyezik is a kérdéses mondatokban, akkor a kondícionális teljesen eltér a tárgytól és a vita partnert K.O.-val lehet kiütni.

32 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni!  ”

33 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni!  ” Akkor nézzünk egy másik, nem ugyanilyen csak hasonló példát!

34 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” “ ☼ ” Szabály: Ha egy ember alkoholt iszik, akkor 18 évesnél id ő sebbnek kell lennie: “Ha iszik → +18”

35 “ ☼ ” Szabály: “Ha iszik → +18” Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a fenti szabályt megsérthetik. [16év][21év] [Kávé] [Pálinka]

36 “ ☼ ”: “Ha iszik → +18” [16év]- sör → 16  - tea → 16 [21év]- bor → 21 - tej → 21 [Kávé] - kávé → 25 - kávé → 17 [Pálinka]- pálinka → 25 - pálinka → 15 

37 “ ☼ ”: “Ha iszik → +18” [16év]- sör → 16  - tea → 16 [21év]- bor → 21 - tej → 21 [Kávé] - kávé → 25 - kávé → 17 [Pálinka]- pálinka → 25 - pálinka → 15  Hazudtam!!! (bocs) A két példa (formális) logikai értelemben teljesen ugyanolyan. - Logikailag Izomorf -

38 “ ☼ ”: “Ha iszik → +18” [16év]- sör → 16  - tea → 16 [21év]- bor → 21 - tej → 21 [Kávé] - kávé → 25 - kávé → 17 [Pálinka]- pálinka → 25 - pálinka → 15  Tehát amire többet gondolunk, vagy meg vagyunk a gondolattal szokva, azt (valahogy) nem rontjuk el. Örülnek az Emergentisták → a kognitív képességeinket az evolúció fejleszti!


Letölteni ppt "Érvelés Technika Ziegler Zsolt. “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie."

Hasonló előadás


Google Hirdetések