Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érvelés Technika Ziegler Zsolt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érvelés Technika Ziegler Zsolt"— Előadás másolata:

1 Érvelés Technika Ziegler Zsolt
WASON - Teszt Érvelés Technika Ziegler Zsolt

2 “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie.

3 “∆” Szabály: Ha egy kártya egyik oldalán egy magánhangzó van, akkor a másik oldalán egy páros számnak kell lennie. Tehát a szabály: “∆”: MaH → Páros

4 fenti szabályt megsérthetik.
“∆”: MaH → PároS Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a fenti szabályt megsérthetik. [4] [7] [E] [K]

5 [4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol

6 A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi.
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi.

7 Fontoljátok meg a következő két mondatot:
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út.

8 (A) és (B) mondat között?
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Mi a különbség (A) és (B) mondat között?

9 Fontoljátok meg a következő két mondatot:
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény

10 Fontoljátok meg a következő két mondatot:
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény Megoldás (B): Ha esik az eső → vizes az út De az hamis, hogy: Ha vizes az út → akkor esett az eső

11 Hiszen akár fel is locsolhatták az utat és attól lett vizes!
[4] [7] [E] [K] Mindenki írja le amit most helyesnek gondol Fontoljátok meg a következő két mondatot: A: Ha Géza agglegény, akkor Géza egy nőtlen férfi. B: Ha esik az eső, akkor vizes az út. Megoldás (A): Ha Géza agglegény ↔ nőtlen férfi Ha Géza agglegény → nőtlen férfi Ha Géza nőtlen → agglegény Megoldás (B): Ha esik az eső → vizes az út De az hamis, hogy: Ha vizes az út → akkor esett az eső Hiszen akár fel is locsolhatták az utat és attól lett vizes!

12 [4] [7] [E] [K] & “∆”: MaH → Páros
[4] [7] [E] [K] & “∆”: MaH → Páros Most gondoljátok újra a kártyás tesztet

13 [4] [7] [E] [K] Megoldás: „E” és a „7”

14 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Ok, ok… De miért?

15 Akkor nézzük meg egyenként!
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Akkor nézzük meg egyenként! (ugye minden kátyához két lehetőséhet lehet rendelni)

16 [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

17 [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [E] (E): ha E → PáS – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (E): ha E → PáAt – akkor megsérti a “MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

18 [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti)

19 [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] (7): ha MsH → 7 – akkor nem sérti meg a „MaH → PáS”-t (de a kérdésünk az volt, hogy melyik az a kártya amelyik megsértheti) (7): ha MaH → 7 – akkor megsérti a „MaH → PáS”-t (mivel ez egy „MaH → PáAt”)

20 Tehát az előtag egyezett meg, amikor megésrtettük „∆”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [7] & [E] Tehát az előtag egyezett meg, amikor megésrtettük „∆”-t

21 [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”)

22 [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, - eredeti - mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

23 [K] Na akkor erre most hagyok időt! & Fussunk neki még egyszer!
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáAt – akkor nem sérti meg a “MaH → Páros”-t (Teljesen irreleváns, semmilyen módon nem kapcsolódik a szabályhoz, mert „MsH →PáAt”) (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → Páros”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a MaH → Páros”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”) Na akkor erre most hagyok időt! & Fussunk neki még egyszer!

24 [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

25 Mivel az előtag nem egyezik meg!
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [K] (K): ha K → PáS – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az előtag nem egyezik meg!

26 [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t,
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelelő)

27 [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t,
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (4): ha MaH → 4 – akkor nem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (nyilván, mivel ez éppen a szabálynak megfelelő) (4): ha MsH → 4 – akkor sem sérti meg a “MaH → PáS”-t, (mivel ez esetben egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”)

28 [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út”

29 Mivel az előtag nem egyezik meg!
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” [4] (K): ha MsH → 4 – akkor nem megsérti a “MaH → PáS”-t, mivel most egy „MsH → PáS” szabályunk van ami nem zárja ki a „MaH → PáS”-t, mert „ha esik az eső akkor vizes az út” sem zárja ki, hogy „ha fellocsolták az utat, akkor vizes az út” Mivel az előtag nem egyezik meg!

30 [4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak?

31 Mert amennyiben az előtag (a „HA …” része) nem egyezik meg
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” Miért hasznos a kondícionális („ha…akkor…” típusú) mondatok elemzése egy kommunikáció szakosnak? Mert amennyiben az előtag (a „HA …” része) nem egyezik meg – két összehasonlítandó kondícionális mondat közt, – még ha az utótag („akkor…”) része egyezik is a kérdéses mondatokban, akkor a kondícionális teljesen eltér a tárgytól és a vita partnert K.O.-val lehet kiütni.

32 „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni!
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ”

33 „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ”
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” „Jó jó, de ez baromi nehéz, én ezt egyedül nem tudom megcsinálni! ” Akkor nézzünk egy másik, nem ugyanilyen csak hasonló példát!

34 Ha egy ember alkoholt iszik, akkor 18 évesnél idősebbnek kell lennie:
[4] [7] [E] [K] &„E” és a „7” “☼” Szabály: Ha egy ember alkoholt iszik, akkor 18 évesnél idősebbnek kell lennie: “Ha iszik → +18”

35 [16év][21év] [Kávé] [Pálinka]
“☼” Szabály: “Ha iszik → +18” Az alábbi négy kártya közül ki kell választani azt vagy azokat a kártyákat, amelyek a fenti szabályt megsérthetik. [16év][21év] [Kávé] [Pálinka]

36 “☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21
“☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15

37 A két példa (formális) logikai értelemben teljesen ugyanolyan.
“☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15 Hazudtam!!!(bocs) A két példa (formális) logikai értelemben teljesen ugyanolyan. - Logikailag Izomorf -

38 Örülnek az Emergentisták →
“☼”:“Ha iszik → +18” [16év] - sör→16  - tea →16  [21év] - bor →21 - tej → 21  [Kávé] - kávé →25  - kávé →17 [Pálinka] - pálinka →25 - pálinka→15 Tehát amire többet gondolunk, vagy meg vagyunk a gondolattal szokva, azt (valahogy) nem rontjuk el. Örülnek az Emergentisták → a kognitív képességeinket az evolúció fejleszti!


Letölteni ppt "Érvelés Technika Ziegler Zsolt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések